Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кафето е любима напитка, известна със способността си да регулира фокуса Ви и да повишава енергийните Ви нива. Всъщност много хора разчитат на ежедневната си чаша кафе, когато се събудят, за да започнат деня си с правилната крачка.

В допълнение към енергизиращото си действие кафето е свързано с дълъг списък от потенциални ползи за здравето. Това Ви дава още една причина да си приготвите кафе. В тази статия ще разгледаме подробно 9 от най-значимите ползи от кафето, основани на доказателства.

1. Повишава енергийните нива

9-unikalni-predimstva-na-kafeto

Кафето съдържа кофеин – стимулант на централната нервна система. Той е известен със способността си да се бори с умората и да повишава енергийните нива.

Това се дължи на факта, че кофеинът блокира рецепторите на невротрансмитер, наречен аденозин. Това повишава нивата на други невротрансмитери в мозъка, които регулират енергийните нива, включително допамин.

В едно малко проучване е установено, че консумацията на кофеин увеличава времето докато изпитаме чувство на умора по време на велосипедно упражнение с 12% и значително намалява субективните нива на умора при участниците.

Подобни са и резултатите от друго проучване. Според него консумацията на кофеин преди и по време на игра на голф подобрява представянето. То също така повишава субективните нива на енергия и намалява чувството за умора.

2. Възможно е да води до по-нисък риск от диабет тип 2

9 уникални предимства на кафето 2

Някои изследвания показват, че редовната консумация на кафе може да бъде свързана с понижен риск от развитие на диабет тип 2 в дългосрочен план.

Всъщност един поглед на 30 проучвания установява, че всяка чаша кафе, която хората консумират на ден, е свързана с 6% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 . Смята се, че това се дължи на способността на кафето да запазва функцията на бета-клетките в панкреаса. Те са отговорни за производството на инсулин за регулиране на нивата на кръвната захар.

Освен това то е богато на антиоксиданти. Благодарение на това може да повлияе на инсулиновата чувствителност, възпалението и метаболизма. Всички те участват в развитието на диабет тип 2.

3. Кафето подпомага за здравето на мозъка

9 уникални предимства на кафето 3

Въпреки че проучванията показват смесени резултати, някои изследвания сочат, че кафето може да помогне за защита срещу някои невродегенеративни заболявания. Включително болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Според  13 проучвания хората, които редовно консумират кофеин, имат значително по-нисък риск от развитие на болестта на Паркинсон. Нещо повече, консумацията на кофеин също така забавя прогресирането на болестта на Паркинсон с течение на времето.

Друг преглед на 11 наблюдателни проучвания, обхваща повече от 29 000 души. Той също установява, че колкото повече кафе консумират хората, толкова по-малък е рискът от болестта на Алцхаймер.
Освен това няколко проучвания показват, че умерената консумация на кафе може да бъде свързана с по-нисък риск от деменция и влошаване на когнитивните способности.

4. Може да подпомогне за редуциране на теглото

9 уникални предимства на кафето 4

Според някои изследвания кафето може да регулира натрупването на мазнини и да поддържа здравето на червата. И двете могат да бъдат полезни за контролиране на теглото.

Според 12 проучвания се стига до заключението, че по-високата консумация на кафе може да бъде свързана с намаляване на телесните мазнини, особено при мъжете. В друго проучване повишената консумация на кафе е свързана с намаляване на телесните мазнини при жените.

Освен това едно проучване установява, че хората, които пият една до две чаши кафе на ден, са със 17% по-склонни да спазват препоръчителните нива на физическа активност в сравнение с тези, които пият по-малко от една чаша на ден. По-високите нива на физическа активност биха могли да спомогнат за регулиране на теглото.

5. Кафето се свързва с по-нисък риск от депресия

9 уникални предимства на кафето 5

Някои проучвания са установили, че пиенето на кафе може да бъде свързано с по-нисък риск от депресия. Според седем проучвания всяка чаша кафе, която хората консумират на ден, е свързана с 8% по-нисък риск от депресия.

Друго проучване установява, че пиенето на поне четири чаши кафе всеки ден е свързано със значително по-нисък риск от депресия. Нещо повече, проучване, обхванало повече от 200 000 души, показва, че пиенето на кафе е свързано с по-нисък риск от смърт вследствие на самоубийство.

6. Може да предпазва от чернодробни заболявания

9 уникални предимства на кафето 6

Интересен факт е, че няколко проучвания показват, че кафето може да поддържа здравето на черния дроб и да предпазва от заболявания.

Едно проучване установява, че пиенето на повече от две чаши кафе на ден е свързано с по-ниски нива на белези по черния дроб и рак на черния дроб при хора с чернодробни заболявания.
Други изследвания показват, че колкото повече кафе пият хората, толкова по-малък е рискът от смърт от хронично чернодробно заболяване. Пиенето на една чаша кафе на ден е свързано с 15% по-нисък риск, а пиенето на четири чаши на ден – със 71% по-нисък риск.

Друго неотдавнашно проучване установява, че консумацията на кафе е свързана с намаляване на твърдостта на черния дроб. Това е мярка, използвана от здравните специалисти за оценка на фиброзата – образуването на белези в черния дроб.

7. Кафето подпомага здравето на сърцето

9 уникални предимства на кафето 6

Някои изследвания показват, че пиенето на кафе може да е от полза за здравето на сърцето.
Всъщност едно проучване установява, че пиенето на три до пет чаши кафе на ден е свързано с 15% намален риск от сърдечни заболявания.

Други 21 проучвания показва, че пиенето на три до четири чаши кафе дневно е свързано с 21% по-нисък риск от инсулт.

Нещо повече, едно проучване, обхванало повече от 21 000 души, също установява, че повишеният прием на кафе е свързан със значително намален риск от сърдечна недостатъчност.

Все пак имайте предвид, че кофеинът може да повлияе на нивата на кръвното налягане. Ето защо при хора с неуправляемо кръвно налягане може да се наложи да ограничат или умерят приема на кофеин.

8. Може да увеличи продължителността на живота

9 уникални предимства на кафето 7

Някои изследвания сочат, че кафето може да допринесе за удължаване на продължителността на живота благодарение на множеството си потенциални ползи за здравето.

Например, според 40 проучвания се стига до заключението, че пиенето на две до четири чаши кафе дневно се свързва с по-нисък риск от смърт. Независимо от фактори като възраст, тегло и консумация на алкохол.

По подобен начин друго проучване, обхванало 1567 души, установява, че пиенето на кафе с кофеин е свързано с по-нисък риск от смърт след 12 и 18 години проследяване. Освен това пиенето на поне една чаша кафе на ден е свързано и с по-нисък риск от смърт от рак.

Интересно е, че едно проучване в епруветка показва, че кафето е в състояние значително да удължи живота на дрождите. То ги предпазва от свободните радикали и увреждането на ДНК.
Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се установи дали това може да се приложи и при хората.

9. Може да подобри спортните резултати

9 уникални предимства на кафето 8

Кафето често се използва като ергогенно средство от спортисти. Те искат да подобрят представянето си и да увеличат енергийните си нива. Ергогенните средства се наричат още подобрители на представянето.

Според девет проучвания се съобщава, че пиенето на кафе преди тренировка подобрява издръжливостта на хората и намалява възприеманото от тях натоварване в сравнение с контролна група.

Друго проучване, проведено сред 126 възрастни хора, установява, че пиенето на кафе се свързва с подобрена физическа работоспособност и по-бърза походка. Това е дори след като изследователите са коригирали факторите като възраст, коремни мазнини и нива на физическа активност.

Освен това в голям преглед се съобщава, че умерената консумация на кофеин може леко да подобри мощността и времето за завършване на времеви тест. Резултатите обаче варират, така че изследователите отбелязват също, че кофеинът може да влияе по различен начин на хората.

Заключение

Кафето е популярна напитка, която учените са изследвали подробно заради многобройните ѝ ползи за здравето. Тук включваме и способността ѝ да повишава енергийните нива, да подпомага контрола на теглото, да подобрява спортните постижения и да предпазва от хронични заболявания.

Имайте предвид, че при някои хора може да се наложи да се ограничи приема на кафе. Включително при бременни или кърмачки, деца и юноши, както и при хора с определени здравословни състояния.

Все пак умереното пиене на кафе – около три до четири чаши на ден – се свързва с редица ползи за здравето и като цяло се счита за безопасно за повечето възрастни.

Само едно нещо последно

Опитайте това днес: Един от начините да увеличите ползите от ежедневната си чаша кафе е да смените подсладителя. Вместо да използвате захар или ароматизирани сиропи, изберете нискокалоричен подсладител от естествен произход като стевия или добавете щипка канела за аромат.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4323,11635,11182,11097,10957,10946″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,2416,2185,2197,559,2200,2187″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни