Количка

Обадете ни се на 02 402 68 68

Безплатна доставка на всички поръчки над 100 лева!

Какво се случва с мозъка ни, когато спрем захарта?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Известно е, че високите нива на консумация на сладко са вредни за вашето здраве. Всъщност, и изключването им също може да бъде трудно, тъй като може да предизвика редица неприятни симптоми.

Може да сте изненадани да научите, че консумацията на захар всъщност постоянно намалява през последното десетилетие.

Това се случва поради различни причини. Такива са промяна във вкусовете и начина на живот или популярността на диетите с ниско съдържание на въглехидрати. Такава е кето диетата, която стана все по-популярна през последното десетилетие. По-доброто разбиране на опасностите от консумацията на излишна захар за нашето здраве също може да доведе до този спад.

Какаво се случва веднага след спирането на захарта?

Намаляването на приема на захар има ясни ползи за здравето. Включително в това число намален прием на калории, което може да помогне при загуба на тегло и подобряване на здравето на зъбите. Но хората понякога съобщават, че изпитват отрицателни странични ефекти, когато се опитват да ядат по-малко захар. Главоболие, умора или промени в настроението, които обикновено са временни, са сред симптомите. Причината за тези странични ефекти в момента е слабо разбрана. Вероятно тези симптоми са свързани с това как мозъкът реагира, когато е изложен на сладки храни.

Видове захари

Въглехидратите се предлагат в няколко форми – включително захари, които могат да се срещат естествено в много храни, като фруктоза в плодовете и лактоза в млякото. Трапезната захар – известна като захароза, се намира в захарната тръстика, захарното цвекло и кленовия сироп. Глюкозата и фруктозата са основните съставки на меда.

Тъй като масовото производство на храни се превърна в норма, захарозата и други захари сега се добавят към храните, за да ги направят по-вкусни. Освен подобрения вкус, захарта има дълбоки биологични ефекти върху мозъка. Тези ефекти са толкова значими, че дори доведоха до дебат дали можете да бъдете „пристрастени“ към захарта – въпреки че това все още се проучва.

Как захарозата влияе на тялото ни?

Захарозата активира рецепторите за сладък вкус в устата, което в крайна сметка води до освобождаването на химикал, наречен допамин в мозъка. Допаминът е невротрансмитер, което означава, че е химикал, който предава съобщения между нервите в мозъка. Когато консумираме захар, мозъкът реагира чрез освобождаване на допамин – поради което често се нарича химикал „награда“.

Възнаграждаващите ефекти на допамина се наблюдават до голяма степен в частта от мозъка, участваща в удоволствието от възнаграждението. “Наградата” управлява нашето поведение – което означава, че сме принудени да повтаряме поведенията, които причиняват освобождаване на допамин. Допаминът може да ни накара да търсим храна, която е нездравословна.

Имайки това предвид…

Очевидно е, че захарта може да има мощен ефект върху нас. Ето защо не е изненадващо да видим отрицателни ефекти, когато ядем по-малко захар или я премахнем от диетата си напълно. По време на този ранен етап на „оттегляне на захарта“ се съобщават както психически, така и физически симптоми – включително депресия, тревожност, мозъчна мъгла и глад, заедно с главоболие, умора и замаяност. Това означава, че отказът от захар може да се почувства неприятно, както психически, така и физически. Това може да ни затрудни да се придържаме към промяната в диетата ни.

Основата за тези симптоми не е подробно проучена, но е вероятно те също да са свързани с пътищата за наслада в мозъка. Въпреки че идеята за „пристрастяването към захарта“ е противоречива, доказателства при плъхове показват, че подобно на други вещества, предизвикващи пристрастяване, захарта е в състояние да предизвика преяждане, жажда и тревожност при отнемане.

Тази зависимост е са останала непроменена от еволюцията – и вероятно много други организми имат подобни зависимости. Това означава, че биологичните въздействия от отнемането на захарта, наблюдавани при животните, вероятно ще се появят до известна степен и при хората, тъй като мозъкът ни има подобни функции.

Промяна в химически баланс на мозъка

Промяната в химическия баланс на мозъка почти сигурно стои зад симптомите, докладвани при хора, които премахват или намаляват захарта в храната. Допаминът също така регулира хормоналния контрол, гаденето, повръщането и тревожността. Тъй като захарта се премахва от диетата, бързото намаляване на ефектите на допамина в мозъка вероятно би попречило на нормалната функция на много различни мозъчни пътища, обяснявайки защо хората съобщават за тези симптоми.

В заключение

Ако искате да намалите захарта от диетата си в дългосрочен план, да можете да преминете през първите няколко трудни седмици е от решаващо значение. Важно е също така да се признае, че захарта не е „лоша“ сама по себе си, но трябва да се консумира умерено, заедно със здравословна диета и упражнения.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7986,7547,7598,6925,5077,4258,4349″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”624,565,3040,2779,6081,2175,2177″]
Полин Илиева

Полин Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни