Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Жълт кантарион при борба с депресията

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Депресията засяга повече от 300 милиона души по света. Докато много лекарства ефективно лекуват депресия, някои хора предпочитат да използват естествени или алтернативни лекарства.

Жълтият кантарион е лечебно растение, което се използва от векове за лечение на депресия, наред с множество други състояния.

Какво представлява жълтият кантарион?

zhalt-kantarion-pri-borba-s-depresiyata-zdravital

Жълтият кантарион, ботанически известен като “Hypericum perforatum” е диво растение, произхождащо от Европа и Азия. Има жълти, звездовидни цветя.

Цветовете и пъпките на растението могат или да бъдат изсушени и направени в капсули и чай или пресовани за използване в масла и течни екстракти. Най-често се използва за лечение на депресия и свързани състояния, като тревожност, проблеми със съня и сезонно афективно разстройство.

Докато обикновено се приема през устата под формата на капсули, чай или течен екстракт, може да се прилага и директно върху кожата като масло.

Как работи?

Жълт кантарион при борба с депресията 2

Докато ефектите на жълтия кантарион върху тялото Ви не са напълно ясни се смята, че действа подобно на антидепресантите. Изследванията показват, че редица от неговите активни съставки, включително хиперицин, хиперфорин и адхиперфорин, може да са отговорни за тези ползи.

Изглежда, че тези съставки повишават нивата на химически носители в мозъка, като серотонин, допамин и норадреналин. След това действат, за да повдигнат и регулират настроението Ви.

Интересното е, че жълтият кантарион няма някои от често срещаните странични ефекти на антидепресантите, отпускани с рецепта, като загуба на сексуално влечение.

Също толкова ефективен, колкото антидепресантите

Жълт кантарион при борба с депресията 3

Има убедителни доказателства в подкрепа на употребата на жълт кантарион при лечението на депресия. През 2016 г. задълбочен преглед на 35 проучвания изследва тези ефекти. Установено е, че жълтият кантарион:

  • Намалява симптомите на лека и умерена депресия повече от плацебо;
  • Намалява симптомите до степен, подобна на антидепресантите с рецепта;
  • Изглежда, че има по-малко странични ефекти от антидепресантите, отпускани с рецепта;
  • Не изглежда да намалява сексуалното желание, често срещан страничен ефект на антидепресантите.

Въпреки това, липсват изследвания за ефектите му върху тежка депресия.

Разпознаване на ранните, скрити признаци на депресия>>

Друг скорошен анализ разглежда 27 проучвания, сравняващи ефектите на жълтия кантарион и антидепресантите. Той показва, че жълтият кантарион има ефекти, подобни на тези на антидепресантите при лека до умерена депресия.

Освен това, в едно контролирано проучване, 251 души, които са приемали 900-1800 mg жълт кантарион в продължение на шест седмици, са имали 56,6% намаление в своя резултат за депресия, в сравнение с 44,8% намаление при тези на антидепресанти.

И накрая, друго проучване при 241 души, приемащи или жълт кантарион, или антидепресант, установява, че 68,6% от хората са имали намаляване на симптомите с жълт кантарион, в сравнение със 70,4% от тези на антидепресант.

Други ползи

Жълт кантарион при борба с депресията 4

Жълтият кантарион също е изследван за други състояния, включително:

  • Предменструален синдром (ПМС) – проучване установява, че добавките от жълт кантарион намаляват симптомите на ПМС.
  • Заздравяване на рани – когато се прилага върху кожата, е установено, че ефективно лекува рани от налягане, рани, натъртвания, изгаряния и хемороиди;
  • Симптоми на менопаузата – малко проучване установява значително намалява свързаните с менопаузата симптоми след приемане на течен екстракт от жълт кантарион;
  • Сезонно афективно разстройство (САР) – САР е форма на депресия, която се проявява през зимните месеци.
  • Рак – изследвания показват, че хиперицинът в жълтия кантарион може да инхибира растежа на туморните клетки. Въпреки това, не се препоръчва като лечение на рак поради потенциалното му взаимодействие с други лекарства за рак;
  • Освен това някои твърдят, че може да се използва за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) и да помогне на хората да спрат да пушат.

Странични ефекти

Жълт кантарион при борба с депресията 5

Изследванията показват, че има значително по-малко странични ефекти от антидепресантите. Освен това се свързва с по-малко тревожни симптоми, като повишено изпотяване, сексуална дисфункция и умора.

Важно е да се отбележи, че повечето от докладваните странични ефекти също са често срещани симптоми на депресия. Ето защо е полезно да сте наясно как се чувствате, преди да започнете да приемате жълт кантарион.

Бременност и кърмене

Малък брой обсервационни проучвания разглеждат риска от приема на жълт кантарион по време на бременност. Те установяват, че преждевременната раждаемост не е засегната. Въпреки това, едно от проучванията установява леко увеличение на риска от малформации.

Въпреки това, акушерките често препоръчват жълт кантарион за следродилна депресия. Само малък брой проучвания са изследвали ефектите му върху кърменето. Те показват, че може да се прехвърли в кърмата в много ниски нива, но не изглежда да причинява странични ефекти при кърмените бебета.

Поради липса на достатъчно доказателства, не е възможно да се каже окончателно дали жълтият кантарион е безопасен за употреба по време на бременност или кърмене.

Абстиненция

Доказателствата за това, че жълтият кантарион причинява симптоми на абстиненция, са предимно анекдотични. Някои хора съобщават за симптоми като гадене, замаяност и безпокойство, след като са спрели внезапно да го приемат. За да сте в безопасност, обикновено се препоръчва бавно да намалите дозата си, преди да преустановите употребата на жълт кантарион.

Заключение

Проучванията показват, че жълтият кантарион може да бъде толкова ефективен, колкото и антидепресантите при лечение на лека до умерена депресия – и има по-малко странични ефекти.

Освен това, някои доказателства подкрепят използването му за лечение на ПМС, заздравяване на рани и симптоми на менопауза.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни