Как намаляването на приема на захар води до подобрена активност на мозъка

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Известно е, че високите нива на консумация на захар са вредни за здравето и могат да ни попречат да имаме подобрена активност на мозъка. Колкото по-малко захар консумираме, толкова по-добре за нашето тяло и здраве. Скорошно проучване установи, че намаляването на приема на захар може да има дълготрайни и положителни ефекти върху мозъка ни. В следствие на това ние имаме подобрена активност на мозъка.

Изключването на захарта от ежедневието ни може да бъде предизвикателство, предизвиквайки дори някои неприятни симптоми. Важно е да се отбележи, че това е нормална реакция на организма, тъй като се изисква време тялото да се свикне на новия режим на хранене.

kak-namalyavaneto-na-priema-na-zahar-vodi-do-podobrena-aktivnost-na-mozaka

От една страна, намаляването на приема на захар може да подобри когнитивното ни представяне. Това е така, защото мозъците ни се захранват основно от глюкоза и когато консумираме твърде много захар, мозъчните ни неврони се претоварват и когнитивните ни способности страдат. В момента, в който ние намалим приема на захар гарантираме, че мозъкът ни получава точното количество глюкоза, от което се нуждае, за да функционира правилно.

Освен това намаляването на приема на захар може да намали възпалението в мозъка, което може да намали риска от развитие на когнитивни и неврологични състояния като Алцхаймер и Паркинсон. Това е така, защото захарта предизвиква възпалителен отговор в тялото. Този отговор може да причини увреждане на невроните на нашия мозък с течение на времето.

От Здравитал ще искаме да ви помогнем да се справите с проблемите при консумацията на твърде много захар и да ви дадем повече яснота за това какво се случва с мозъка ни при намален прием на захар и как това води до подобрена активност на мозъка

Какво се случва веднага след спирането на захарта и как това води до подобрена активност на мозъка?

Когато намалите приема на захар, мозъчната ви функция ще се подобри почти веднага. Мозъкът ви ще може да обработва информацията по-ефективно и бързо. Това ще доведе до подобряване на когнитивните функции, като памет, решаване на проблеми и творчество.

Подобрена активност на мозъка с по-малко захар - Здравитал 2

Тялото ви също така ще започне да използва глюкозата по-ефективно. Това означава, че вече няма да е необходимо да разчита на захарта, за да си набавя енергия. Това ще намали умората и отпадналостта, които може би сте изпитвали поради твърде многото захар.

Колкото по-дълго време оставате без захар, толкова повече организмът ви ще се адаптира към този нов начин на захранване с глюкоза. С течение на времето вероятно ще установите, че умствената ви яснота и съсредоточеност се подобряват. Възможно е също така да установите, че сте по-бодри и способни да се концентрирате за по-дълги периоди от време.

Най-добрите игри за стимулиране на мозъка при деменция и как действат те>>

Намаляването на количеството приемана захар в диетата ви може също така да ви спомогне за намаляване на риска от развитие на някои заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Така че, ако се стремите към подобрена активност на мозъка и цялостно здраве, то намаляването на приема на захар е отлично начало.

Видове захари

Въглехидратите се предлагат в няколко форми. Това включва и захари, които могат да се срещат естествено в много храни, като фруктоза в плодовете и лактоза в млякото. Трапезната захар – известна като захароза, се намира в захарната тръстика, захарното цвекло и кленовия сироп. Глюкозата и фруктозата са основните съставки на меда.

Подобрена активност на мозъка с по-малко захар - Здравитал 3

Масовото производство на храни се е превърнало в норма. Лошото е, че поради тази причина захарозата и други захари сега се добавят към храните, за да ги направят по-вкусни. Освен подобрения вкус, захарта има дълбоки негативни биологични ефекти върху мозъка. Тези ефекти са толкова големи, че дори доведоха до дебат дали можете да бъдете „пристрастени“ към захарта. Въпреки че това все още подлежи на проучване.

Как захарозата влияе на тялото ни и пречи да имаме подобрена активност на мозъка?

Захарозата активира рецепторите за сладък вкус в устата. Това в крайна сметка води до освобождаването на химикал, наречен допамин в мозъка. Допаминът е невротрансмитер, което означава, че е химикал, който предава съобщения между нервите в мозъка. Когато консумираме захар, мозъкът реагира чрез освобождаване на допамин – поради което често се нарича химикал „награда“.

Подобрена активност на мозъка с по-малко захар - Здравитал 4

Възнаграждаващите ефекти на допамина се наблюдават до голяма степен в частта от мозъка, участваща в удоволствието от възнаграждението. “Наградата” управлява нашето поведение – което означава, че сме принудени да повтаряме поведенията, които причиняват освобождаване на допамин. Допаминът може да ни накара да търсим храна, която е нездравословна.

Симптоми при спиране на прием на захар

Очевидно е, че захарта може да има мощен ефект върху нас. Ето защо не е изненадващо да видим отрицателните ефекти когато ядем по-малко захар или я премахнем от диетата си напълно. По време на този ранен етап на „оттегляне на захарта“ се се появяват както психически, така и физически симптоми. Това включва депресия, тревожност, мозъчна мъгла и глад, заедно с главоболие, умора и замаяност.

Жълт кантарион при борба с депресията>>

Подобрена активност на мозъка с по-малко захар - Здравитал 5

Това означава, че отказът от захар може да се почувства неприятно, както психически, така и физически. Това е една и от основните причини поради, които е трудно да спрем захарта. Или дори просто да имаме по-малък прием на захар в диетата си.

Основата за тези симптоми не е подробно проучена. Вероятно е те също да са свързани с пътищата за наслада в мозъка. Идеята за „пристрастяването към захарта“ е все още противоречива. Доказателства при плъхове показват, че подобно на други вещества, предизвикващи пристрастяване, захарта е в състояние да предизвика преяждане, жажда и тревожност при отнемане.

Тази зависимост е са останала непроменена от еволюцията – и вероятно много други организми имат подобни зависимости. Това означава, че биологичните въздействия от отнемането на захарта, наблюдавани при животните, вероятно ще се появят до известна степен и при хората, тъй като мозъкът ни има подобни функции.

8 признака, че сте пристрастени към захарта>>

Промяна в химически баланс на мозъка

Когато спрете приема на захар, химическият баланс в мозъка ви може да се промени значително. Това има както краткосрочни, така и дългосрочни последици за функциите на мозъка ви. В краткосрочен план липсата на захар може да доведе до ниски нива на енергия, затруднена концентрация и раздразнителност. В дългосрочен план обаче липсата на захар всъщност може да има положителен ефект върху мозъчната ви функция.

Подобрена активност на мозъка с по-малко захар - Здравитал 6

Проучвания показват, че намаляването на количеството захар в диетата може да подобри когнитивните способности, да намали риска от развитие на деменция и дори да подобри настроението.

Деменция – какво трябва да знаем за нея>>

Видът захар, който трябва да бъде премахнат, за да се извлекат тези ползи, са простите захари, известни още като “свободни захари”. Това включва рафинирани захари, като например трапезната захар, както и захари, добавени към храни и напитки по време на обработката им. Това не включва естествените захари, като например тези, които се съдържат в плодовете и млечните продукти.

Като намалите или елиминирате количеството на простите захари в диетата си, можете да помогнете и да имате подобрена активност на мозъка в дългосрочен план. Важно е да се отбележи обаче, че е най-добре да направите това постепенно, а не рязко, за да позволите на тялото си да се адаптира към промяната.

Заключение

Ако искате да намалите захарта от диетата си в дългосрочен план, първите няколко седмици са от решаващо значение. Важно е също така да се признае, че захарта не е „лоша“ сама по себе си, но е важно да консумирате правилния тип захар и да се консумира умерено, заедно със здравословна диета и упражнения.

Начин да се справите с високите нива на захар е приема на Цейлонска Канела – 80 Капсули При Висока Захар и Диабет. Продукта помага за намаляване на нивата на кръвната захар, както и е отлична хранителна добавка при отслабване. Повече за продукта може да научите ТУК.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни