8 ползи от кефира и домашна рецепта – вкусен начин да подобрите здравето си

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кефирът, основна храна в много култури по света, стана изключително популярен напоследък и не случайно. С високо съдържание на хранителни вещества и пробиотици, той е полезен за храносмилането и здравето на червата. Някой дори го смятат за по-хранителен от киселото мляко. Ето 8 научно подкрепени ползи за здравето от кефира, както и лесна за изпълнение рецепта за приготвянето му в уюта на собствения Ви дом.

1.  Източник на много хранителни вещества

devet-dokazani-zdravoslovni-polzi-ot-kefira-zdravital

Кефирът произхожда от части на Източна Европа и Югозападна Азия. Името му е с турски произход, то се свързва с доброто усещане след хранене. Това е ферментирала напитка, която традиционно бива приготвяна от краве или козе мляко и специфични зърна. Това не са зърнени култури, а подобни колонии от дрожди и млечнокисели бактерии, които на външен вид изглеждат като карфиол. В продължение на около 24 часа микроорганизмите в съставките се размножават и ферментират захарите в млякото. След това зърната се изваждат от течността и могат да се използват отново. С други думи, кефирните зърна са стартовата култура, която се използва за производството на напитката. Млечнокиселите бактерии превръщат лактозата в млечна киселина. Това прави напитката кисела на вкус като киселото мляко – но тя е с по-рядка консистенция.


Порция от 1 чаша нискомаслено кисело мляко съдържа:

  • протеин: 9 грама;
  • калций: 24% от дневната стойност;
  • фосфор: 20% от дневната доза;
  • витамин В12: 29% от дневната доза;
  • рибофлавин (В2): 25% от ДВ;
  • магнезий: 7% от ДВ;
  • витамин D: 12 % от ДВ.

Освен това кефирът съдържа около 104 калории, 11,6 грама въглехидрати и 2-3 грама мазнини, в зависимост от вида на използваното мляко. Напитката има голямо разнообразие от биоактивни съединения, включително органични киселини и пептиди. Безмлечните версии на продукта могат да се приготвят с кокосова вода, кокосово мляко или други сладки течности. Имайте предвид, че те няма да имат същия хранителен профил като този с млечната основа.

2.  По-мощен пробиотик от киселото мляко

Девет доказани здравословни ползи от кефира 2

Киселото мляко е най-известната пробиотична храна, но кефирът всъщност е много по-мощен източник. Зърната съдържат до 61 щама бактерии и дрожди, което ги прави много богат и разнообразен източник на живите микроорганизми. Kогато се приемат те повлияват по много благоприятен начини на организма – подпомагат храносмилането, контрола на теглото и психиката. Другите ферментирали млечни продукти се произвеждат от много по-малко щамове и не съдържат никакви дрожди.

3.  Кефирът има мощни антибактериални свойства

Девет доказани здравословни ползи от кефира 3

Смята се, че някои пробиотици в кефира предпазват от инфекции. Сред тях е уникалният „Lactobacillus kefiri“. Проучвания показват, че тези хранителни вещества могат да потиснат растежа на различни вредни бактерии, включително салмонела, хеликобактер пилори (helicobacter pylori) и eшерихия коли (escherichia coli). От друга страна, кефиранът (вид въглехидрат, който присъства в продукта) също има антибактериален ефект.

4. Подобрява здравето на костите и намалява риска от остеопороза

Девет доказани здравословни ползи от кефира 4

Остеопорозата се характеризира с влошаване на състоянието на костната тъкан. Тя е особено разпространена сред по-възрастните жени и драстично повишава риска от фрактури. Осигуряването на прием на калций е един от най-ефективните начини за подобряване на здравето на костите и забавяне на прогресията.

Пълномасленото кисело мляко е не само чудесен източник на калций, но и на витамин К2 – който играе главна роля в калциевия метаболизъм. Доказано е, че допълнителният прием на витамин К2 намалява риска от фрактури с около 80%.

Остеопороза – всичко което трябва да знаем за нея>>

Последни проучвания върху животни свързват кефира с повишената абсорбция на калций в костните клетки. Това води до подобряване на плътност, което помaга за предотвратяване на фрактури.

5.  Кефирът може да предпазва от рак

кефир ползи

Ракът е една от водещите причини за смърт в света. Той се появява, когато анормалните клетки в тялото Ви нарастват неконтролируемо. Смята се, че пробиотиците във ферментиралите млечни продукти намаляват растежа на туморите, като стимулират имунната система. Така че е възможно, в ролята на помощно средство, напитката да се бори с рака.

В някой проучвания е установено, че екстрактът от кефир намалява броя на човешките ракови клетки на гърдата с 56%, в сравнение със само 14% за екстракта от кисело мляко. Но имайте предвид, че тези изследвания са направени в епруветка. Преди да се направят категорични заключения, са необходими изследвания върху хора.

6. Пробиотиците в кефира могат да помогнат при различни проблеми с храносмилането

Пробиотиците действат за възстановяване на баланса на „добрите“ бактерии в червата. Ето защо те са изключително ефективни при лечението на много форми на диария. Нещо повече, многобройни доказателства сочат, че пробиотиците облекчават храносмилателните проблеми. Сред тях са синдромът на раздразнените черва, язвите, причинени от инфекция с хеликобактер пилори (helicobacter pylori) и други.

7.  Кефирът е с ниско съдържание на лактоза

Обикновените млечни храни съдържат естествена захар, наречена лактоза. Много хора, особено възрастните, не са в състояние да разградят и усвоят правилно дизахарида. Това състояние се нарича непоносимост към лактоза. Бактериите във ферментиралите млечни храни – като кефир и кисело мляко – превръщат лактозата в млечна киселина, така че тези храни са с много по-ниско съдържание на лактоза от млякото.

Те също така съдържат ензими, които могат да помогнат за още по-голямо разграждане. Ето защо кефира като цяло се понася добре от хора с непоносимост към лактоза, поне в сравнение с обикновеното мляко. Имайте предвид, че е възможно да се направи напитката без никакво количество от дизахарида, като се използва кокосова вода, плодов сок или друго немлечно питие.

8.  Кефирът подобрява симптомите на алергия и астма

Алергичните реакции се причиняват от възпалителни реакции срещу определени храни или вещества. Хората със свръхчувствителна имунна система са по-предразположени към алергии, които могат да провокират състояния като астма. При проучвания е доказано, че кефирът потиска възпалителните реакции, свързани с алергии и астма.

Ефектът от джинджифила върху астмата>>

Рецепта за приготвяне на кефир у дома

Ако не сте сигурни в качеството на закупения от магазина продукт, можете лесно да си го приготвите при домашни условия. В комбинация с пресни плодове, напитката се превръща в здравословен и вкусен десерт. Зърната ги има в някои магазини за здравословни храни, супермаркети, както и онлайн платформи. Имайте предвид, че кефирните зърна за млечни и немлечни напитки са различни.

Процесът на приготвяне е сравнително лесен:

  • сложете 1-2 с.л(14-28 грама) кефирни зърна в малък буркан. Колкото повече използвате, толкова по-бързо ще се култивира;
  • добавете около 2 ч. (500 мл) мляко, за предпочитане биологично или дори сурово. Най-здравословно е млякото от крави, хранени с трева. Оставете 2,5 см свободно място в горната част на буркана;
  • можете да добавите малко пълномаслена сметана, ако желаете по-гъст кефир;
  • сложете капака и го оставете за 12-36 часа на стайна температура.

Щом започне да изглежда на бучки, значи продуктът е готов. След като внимателно прецедите течността, оригиналните кефирни зърна остават. След това може да ги поставите в нов буркан с малко мляко и процесът да започне отначало. Всичко това е вкусно, хранително и изключително устойчиво.

Заключение

Кефирът е здравословна ферментирала храна с консистенция, сравнима с тази на киселото мляко за пиене. Продуктът традиционно се прави от млечно мляко, но има и други варианти. Проучвания показват, че той укрепва имунната система, помага при храносмилателни проблеми, алергия, астма, подобрява здравето на костите и дори може да се бори с рака. Кефирът може да бъде закупен от магазините или да се направи в домашни условия.

Bacterra Biotic G e продукт, който също е богат с национални пробиотични щама, засилващ имунната система, подобряващ храносмилателния тракт и справящ се с проблеми като язвен колит и стомашна язва. Повече за ползите може да прочетете ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни