Може ли изразяването на благодарност да подобри вашето психическо и физическо здраве?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Изразяването на благодарност е свързано с множество психически и физически ползи. Проучванията показват, че чувството на благодарност може да подобри съня, настроението и имунитета. Благодарността може да намали депресията , безпокойството, трудностите с хронична болка и риска от заболяване.

Ако имаше хапче, което можеше да направи това, всеки би го приемал. Вашият мозък е проектиран да решава проблеми, а не да оценява. Затова защо сами да не си направите това всекидневно хапче, просто като се научите как да се възползвате от предимствата на благодарността.

Казано по-просто, благодарността трябва да се практикува ежедневно – точно както бихте взели това вълшебно хапче, ако съществуваше. 

Ползи от благодарността

Щастие

Изразяването на благодарност може да има множество ползи за нашето психическо и физическо здраве. Ето само няколко от начините, по които благодарността може да повлияе на нашето благосъстояние:

Повишава настроението ни
Когато изразяваме благодарност, мозъкът ни освобождава допамин и серотонин – невротрансмитери, които се свързват с удоволствието и щастието. Тези химикали могат да помогнат за повишаване на настроението ни и да ни накарат да се чувстваме добре.

Намалява стреса
Благодарността може да помогне и за намаляване на стреса. Когато се фокусираме върху положителните аспекти на живота си, вероятността да се занимаваме с негативни мисли и емоции е по-малка. Това може да ни помогне да се чувстваме по-спокойни и по-малко стресирани.

11 основни витамини, които помагат при стрес и тревожност

Подобрява взаимоотношенията

Благодарност

Не забравяйте, че поведението променя биологията. Положителните жестове са ви от полза, като освобождават окситоцин, хормон, който помага за връзката между хората. Някои хора го наричат ​​хормон на любовта.

Ще бъдете от полза и за човека от другата страна на жеста. В крайна сметка, кой не обича да му благодарят за усилията или просто за това, че са такива, каквито са? Споделянето на доброта може да ви направи по-здрави и по-щастливи .

Подобрява съня ни
Благодарността може да окаже влияние дори върху съня ни. Когато се чувстваме по-позитивни и по-малко стресирани, е по-вероятно да заспим бързо и да спим по-спокойно през цялата нощ.

Засилва имунната ни система
Изследванията показват, че практикуването на благодарност може да има положително въздействие и върху физическото ни здраве. Едно проучване установява, че хората, които са писали писма, изразяващи благодарност, са имали по-малко симптоми на заболяване и са имали по-силна имунна система.

15 храни, които укрепват имунната система

Как да практикуваме благодарност

След като разгледахме ползите от благодарността, нека разгледаме някои начини, по които можете да включите тази практика в ежедневието си:

Водете си дневник на благодарността

Пишене на благодарност

Един от най-ефективните начини за практикуване на благодарност е воденето на дневник на благодарността. Всеки ден отделяйте по няколко минути, за да запишете три неща, за които сте благодарни.  Може би вашият съпруг се е погрижил за ремонт на домакинството, чули сте любимата си песен по радиото или сте видели двойна дъга.
Благодарностите могат да бъдат големи или малки неща, но ключът е да се съсредоточите върху положителните неща. Записването на тези неща може да ви помогне да ги затвърдите в съзнанието си и да създадете положителна обратна връзка.

Изразявайте на благодарност към другите

Благодарност

Друг начин да практикувате благодарност е да я изразявате пред другите. Всеки ден отделяйте по няколко минути, за да кажете на някого в живота си колко много го цените. Това може да е член на семейството, приятел, колега или дори непознат. Не е необходимо да е нещо сложно; едно просто “благодаря” може да ви помогне много.

Практикувайте съзнателност

Благодаря за малките неща

Осъзнатостта е практика на присъствие и пълна ангажираност в даден момент. Когато практикуваме осъзнатост, можем по-добре да оценим добрите неща в живота си. Опитайте се да бъдете наблюдателни, докато си вървите през деня, като отделяте време да оцените красотата около вас или добротата на другите.

Съсредоточете се върху положителното

положителна страна на нещата

Лесно е да попаднем в капана на негативните мисли и емоции, но когато се фокусираме върху позитивното, можем да променим перспективата си и да подобрим психическото и емоционалното си състояние. Опитайте се да се фокусирате върху хубавите неща в живота си, дори когато нещата са трудни. Например, ако имате труден ден в работата, опитайте се да се съсредоточите върху нещата, които вървят добре, като например подкрепящ колега или работа, която осигурява финансова сигурност.

Практикувайте благодарност за самия момент

благодарност за момента

Понякога най-добрият начин за практикуване на благодарност е в момента. Отделете малко време, за да оцените красотата на залеза или вкуса на любимата си храна. Съобразявайте се с настоящия момент и с хубавите неща, които се случват около вас.

Станете доброволец или дарител

задружност

Да помагате на другите може да бъде чудесен начин да практикувате благодарност. Доброволното отделяне на време или даряването на средства за благородна кауза може да ви помогне да оцените нещата, които имате в собствения си живот, като същевременно оказвате положително въздействие върху другите.

Използвайте положителни утвърждения

утвърждения

Положителните утвърждения са твърдения, които можете да използвате, за да затвърдите положителните убеждения и поведение. Включването на утвържденията в ежедневието ви може да ви помогне да се съсредоточите върху добрите неща в живота си и да развиете по-позитивно мислене. Някои примери за положителни утвърждения включват “Благодарен съм за всички хубави неща в живота си” или “Достоен съм за любов и щастие”.

Заключение

Практикуването на благодарност е прост, но мощен начин да подобрите психическото и физическото си здраве. Като се фокусирате върху положителните аспекти на живота си и изразявате благодарност за хубавите неща, които имате, можете да развиете по-позитивно мислене и да подобрите цялостното си благосъстояние. Независимо дали ще решите да водите дневник на благодарността, да изразявате благодарност към другите или просто да практикувате съзнателност през целия ден, включването на благодарността в ежедневието ви може да окаже сериозно въздействие върху живота ви. Така че защо да не опитате? Отделяйте по няколко минути всеки ден, за да се съсредоточите върху хубавите неща в живота си, и вижте как това може да промени гледната ви точка и да подобри цялостното ви здраве.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни