6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата ви

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата ви

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Малките микроби в стомаха и червата могат да имат голямо положително въздействие върху талията, мозъка и имунната Ви система. В момента в тялото Ви или около него има около 100 трилиона бактерии. Според някои проучвания всеки човек има един или два килограма бактерии, които живеят в червата му по всяко време.

Но не се притеснявайте, това е нещо хубаво. Тези организми играят важна роля за здравето и дълголетието Ви.

1. Чревните бактерии може да повлияят на затлъстяването

6-iznenadvashti-fakta-za-mikrobite-koito-zhiveyat-v-chervata-vi-zdrvital

Трябва да отслабнете? Защо да не опитате трансплантация на чревни бактерии?

Нови изследвания, показват, че микробите в червата Ви имат роля при затлъстяването. Изследователите обаче все още не са сигурни до каква степен те влияят на начина, по който метаболизират храната.

За целите на изследването мишки са били генетично модифицирани без собствените си чревни бактерии. На половината от тях са дадени бактерии от хора със затлъстяване, а на другата половина – бактерии от слаби хора. Мишките със затлъстели бактерии наддават повече на тегло, което предполага, че чревните микроби предават физически и метаболитни черти от своите собственици.

Вместо трансплантацията на бактерии да се превърне в норма, изследователите твърдят, че техните открития могат да бъдат важна стъпка към създаването на специализирани пробиотици и хранителни терапии за тези, които изпитват трудности при свалянето на излишните килограми.

2. Пробиотиците могат да лекуват тревожност и депресия

6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата Ви 2

От години учените изследват връзката между чревните бактерии и химичните вещества в мозъка. Новите изследвания придават по-голяма тежест на теорията, която изследователите наричат “оста микробиом-чревно-мозък”.

Изследване показва, че при мишки, хранени с бактерията Lactobacillus rhamnosus, се наблюдават по-малко симптоми на тревожност и депресия. Изследователите предполагат, че това се дължи на действието на Lactobacillus rhamnosus върху централната система на гама-аминомаслената киселина, която помага за регулиране на емоционалното поведение.

Lactobacillus rhamnosus, който се предлага като пробиотична добавка в търговската мрежа, е свързан и с превенцията на диария, атопичен дерматит и инфекции на дихателните пътища.

3. Колкото повече бактерии, толкова по-добре

6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата Ви 3

Докато бактериите от външната страна на тялото Ви могат да причинят сериозни инфекции, бактериите вътре в тялото Ви могат да Ви предпазят от тях. Проучванията показват, че животните без чревни бактерии са по-податливи на сериозни инфекции.

Бактериите, които се намират естествено във вътрешността на червата Ви, имат защитен бариерен ефект срещу други живи организми, които влизат в тялото Ви. Те помагат на организма да предотврати бързото размножаване на вредни бактерии в стомаха, което може да означава катастрофа за червата Ви.

За да направят това, те развиват взаимоотношения “дай и вземи” с тялото Ви. Според изследване се твърди, че гостоприемникът активно предоставя хранително вещество, от което се нуждае бактерията, а бактерията посочва на гостоприемника от какво количество се нуждае.

4. Чревните бактерии се предават от майката на детето с кърмата

6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата Ви 4

Всеизвестен факт е, че майчиното мляко може да помогне за укрепване на имунната система на бебето. Нови изследвания показват, че защитният ефект на чревните бактерии може да се предава от майката на бебето по време на кърмене.

Учените твърдят, че важни чревни бактерии се пренасят от майката към детето чрез кърмата, за да колонизират червата на детето и да подпомогнат съзряването на имунната му система.

5. Липсата на чревно разнообразие е свързано с алергиите

6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата Ви 5

Твърде малкият брой бактерии в червата може да изкара имунната система от равновесие и да я накара да изпадне в състояние на сенна хрема.

Изследователи от Копенхаген преглеждат медицинските досиета и проби от изпражненията на 411 бебета. Те установяват, че тези, които нямат разнообразни колонии от чревни бактерии, са по-склонни да развият алергии.

Но преди да организирате парти за размножаването на чревните бактерии, знайте, че те не винаги са полезни!

6. Чревните бактерии могат да навредят на черния дроб

6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата Ви 6

Черният дроб получава 70% от кръвта си от червата, така че е естествено те да споделят не само кислородна кръв.

Италиански изследователи са установили, че между 20 и 75 процента от пациентите с хронично мастно чернодробно заболяване – такова, което не е свързано с алкохолизъм – също са имали свръхрастеж на чревни бактерии. Някои смятат, че прехвърлянето на чревни бактерии в черния дроб може да е причина за хроничните чернодробни заболявания.

Продукт, който предлагаме е Bacterra – 60 таблетки – 5 селекционирани пробиотични щама, които се грижат за стомашно-чревния тракт. Продукта помага при:

  • Подуване на стомаха;
  • Нарушена перисталтика;
  • Болки в стомаха след хранене;
  • Киселини;
  • Нарушен имунитет
[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”10509,9183,7010,9503,8717,11170,6688″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”10335,10336,563,559,8788,2185,587″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни