Пробиотици срещу акне. И ефекта им върху здравето на кожата.

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Здравето на червата и здравето на кожата са били свързани още в началото на 20 век. Тази статия ще разгледа текущото разбиране зад тази връзка, особено връзката между здравето на червата и пробиотици срещу акне.

Пробиотици срещу акне? Какво причинява акне?

Пробиотици срещу акне

Какво причинява акне и петна? Акнето се причинява от възпаление на кожата и засяга особено мастните жлези, които произвеждат себум. Себумът е естественото масло на кожата, което я поддържа мазна. Прекомерният себум и мъртвите кожни клетки блокират кожните фоликули (проявяващи се като черни точки). Тези блокирани пори са благоприятна среда за по-нататъшни инфекции и възпаления. Петната се развиват като папули (червени подутини) и пустули (бели точки). Въпреки че има различни фактори, които могат да предизвикат акне, включително хормонални, диетични и фактори на околната среда, въздействието върху здравето на червата също трябва да бъде основно съображение.

Как здравето на червата може да повлияе върху кожата?

Пробиотици срещу акне: акне

Здравите черва се влияят до голяма степен от колекцията от микроби, които живеят в нашите черва, известни като чревен микробиом. Чревният микробиом не само засяга здравето на червата, но има и широкообхватни ефекти в цялото тяло. Той е замесен в много често срещани кожни заболявания като екзема, псориазис и акне. Тъй като 70% от нашите имунни клетки се намират в червата, нашите чревни микроби могат да повлияят на функцията на имунните клетки.

В идеалния случай това води до увеличаване на производството на противовъзпалителни посредници (цитокини) и намаляване на нивата на провъзпалителни цитокини. Въпреки това, дисбиозата, дисбаланс между полезните и по-вредните бактерии в червата, често присъства при акне и може да има отрицателни ефекти върху нашите имунни реакции.

Полезните чревни бактерии, известни като пробиотици срещу акне, инхибират растежа на вредни бактерии или патогени и укрепват лигавицата на чревната стена. Но когато свръхрастежът на патогени увреди чревната стена, бактериите на червата проникват през тази необичайно пропусклива обвивка и може да стимулира имунен клетъчен отговор. Така те предизвикват възпаление в тялото, което може да допринесе за развитието на акне.

Кожен микробиом

Кожни микроби

Подобно на червата, кожата е колонизирана от собствена колекция от микроби, наречена кожен микробиом. Често срещаните бактерии, които обикновено се срещат по кожата, включват Staphylococci, Corynebacteria, Propionibacterium, Brevibacterium и Micrococci. Съставът на микробиома на кожата варира от човек на човек въз основа на фактори като възраст, пол и среда. Колонизацията на кожата с бактерията Propionibacterium acnes е свързана с акне и може да предизвика възпалителна реакция.

Първата линия на лечение за пробиотици срещу акне са антибиотиците. За съжаление през последните години има увеличение на резистентните към антибиотици щамове на Propionibacterium acnes и антибиотиците могат да причинят неприятни странични ефекти. Тези, които страдат от акне, може да се окажат в търсене на алтернативни възможности като пробиотици, които да помогнат за справяне с акнето им или да облекчат страничните ефекти от антибиотичните лекарства.

Пробиотици срещу акне и кожни проблеми?

Пробиотици срещу акне: кожен проблем

Има нарастващ интерес към употребата на пробиотици срещу акне и други кожни заболявания, но как могат да помогнат?

Намаляване на възпалението – Акнето е възпалително състояние и е доказано, че щамовете Lactobacilli и Bifidobacteria намаляват освобождаването на провъзпалителни цитокини. За сметка на това увеличават освобождаването на противовъзпалителни цитокини.

Намалете оксидативния стрес – Тялото естествено произвежда така наречените свободни радикали в резултат на метаболитните процеси в тялото. Антиоксидантите, които консумираме в нашата диета, например в ярко оцветени плодове и зеленчуци, противодействат на тези свободни радикали. Въпреки това, често има дисбаланс с твърде много произведени свободни радикали и недостатъчно антиоксиданти, за да се противодейства на техните ефекти. Това се нарича оксидативен стрес. Този излишък на свободни радикали допринася за възпалението. При акне има повишаване на оксидативния стрес и маркерите на оксидативен стрес като хидропероксид. Тези маркери на оксидативен стрес, включително хидропероксид, също са намалени от специфични пробиотични щамове. С доказан ефект можем да използваме пробиотици в борбата срещу акне.

Помощ за справяне с ефектите от стреса – Съществува връзка между психичното здраве, червата и здравето на кожата, известна като оста черва-кожа-мозък. Проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия се появяват често заедно с хронични кожни заболявания като акне. Не случайно стресът е важен отключващ фактор за акне. В реакцията на стрес кортизолът, нашият основен хормон на стреса, се освобождава в кръвта. Може да се свърже с рецепторите в кожата, което води до повишено производство на себум и възпаление.

Четете още: Защо пробиотиците са толкова важни за нас?

Чревния дисбаланс

Възстановяване на чревната дисбиоза – Пробиотичната добавка може да възстанови баланса на чревния микробиом чрез повишаване на нивата на полезните бактерии и инхибиране на растежа на по-вредни бактерии.

Поддържайте целостта на чревната бариера – Повишената чревна пропускливост, известна още като „спукани черва“, може да допринесе за развитието на акне. Пробиотиците могат да подсилят лигавицата на чревната стена и да инхибират растежа на патогени, които увреждат деликатната чревна лигавица. Насърчаване на здравето на червата и регулиране на движенията на червата.

Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)

Могат ли пробиотиците да помогнат при розацея?

розацея

Розацеята, състояние на кожата, което причинява зачервяване, малки подутини и видими кръвоносни съдове по лицето, често се бърка с акне. Въпреки това, зачервяването, свързано с акне, обикновено се локализира около отделни петна навсякъде по лицето или тялото, докато зачервяването на кожата при розацея се появява по-често в центъра на лицето. Възможно е да има връзка между червата и розацеята. Голямо клинично проучване в Дания установи, че голям брой възрастни, диагностицирани с розацея, също имат стомашно-чревни разстройства като болест на Крон, улцерозен колит и др.

Кои са най-подходящите пробиотици срещу акне?

Понастоящем има малко клинични проучвания, които директно оценяват ефектите на специфични щамове пробиотици върху здравето на кожата. Въпреки това, има няколко клинично изследвани пробиотични щама, които могат да помогнат, като се справят с някои от причините за акне.

5 съвета за пробиотици срещу акне и здрави черва

  1. Бъдете внимателни към хранителните навици – типичната западна диета – високо съдържание на мазнини, високо съдържание на захар, ниско съдържание на фибри – се свързва с акне. Помислете за включване на повече цели храни като плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни.
  2. Пийте много вода – поддържането на хидратация е от съществено значение за редовността на червата и здравите черва.
  3. Изпотявайте се – Упражнението може да подобри здравето на кожата чрез увеличаване на притока на кръв и отделянето на отпадъчни продукти в потта, но изследванията показват също, че упражненията могат да намалят влошаването на кожата, свързано със стареенето.
  4. Опитайте маска за лице с кисело мляко – експертите по красота използват живо натурално кисело мляко, нанесено директно върху лицето и оставено за 10 до 15 минути. Ползите от маската за лице с кисело мляко може да се дължат на пробиотичните бактерии Lactobacilli, които обикновено се срещат в живите кисели млека.
  5. Помислете за пробиотична добавка – Ежедневната пробиотична добавка може да помогне за подобряване на здравето на кожата чрез оптимизиране на здравето на червата, включително щамове като Bifidobacterium bifidum или Lactobacillus acidophilus. Както Bifidobacterium bifidum, така и Lactobacillus acidophilus могат да бъдат намерени в Bacterra Biotic G

Заключение

Научно доказано е, че пробиотиците имат положителен ефект върху здравата кожа. Ето защо добавянето на пробиотици към ежедневието ви може да помогне да подхраните, защитите и възстановите естествения баланс на кожата си. Те могат да бъдат ефективно допълнение към рутинната грижа за здравословна кожа. Така, че помислете дали не е време да започнете да приемате пробиотици.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни