“За” или “Против” легализация на марихуаната?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

По темата за легализация на марихуаната има различни възгледи. Много често в предавания по медиите, когато участие на даден гост предизвика голям интерес, екипът на съответната продукция кани същия събеседник сравнително скоро отново. Пример за това е повторното гостуване в „Академия Здравитал“ на доц. д-р Соня Тотева.

Тя е специалист-психиатър по зависимости, председател на Българска асоциация за профилактика на наркоманиите (БАПН), консултант към ООН. Този път основната тема на събеседването с водещия проф. Христо Деянов бе пристрастяването към прекомерна употреба на успокоителни и сънотворни вещества. Също така се обърна внимание и на това дали трябва да се разпространи легализация на марихуаната в България и какви са лечебните свойства на канабиноидите.

Дискусията за легализация на марихуаната

легализация на марихуаната

Според доц. д-р Тотева въпросът за марихуаната периодично се появява като дискусия в съвременното общество. Всъщност се оказва, че интересът към подобни анализи не е постоянен. Тази тема засяга и специалистите, и употребяващите такива вещества.

„В България главно подрастващите вземат марихуана. У нас дори при притежания на един грам канабис може да се образува наказателно производство. Около 40 процента от младежите в страната са употребявали марихуана, но според мен числото е по-високо.“ – думи на специалистката.

При прекомерно вземане на марихуана се намаля желанието за учене у младите хора. Засягат се знанията по точните науки. Започва нарушение на активното внимание, пречи се на запомнянето на важни неща, стига се до безсъние, дълбока разсеяност, забравяне, затваряне вкъщи, слушане на прекалено силна музика. По резултати от научни проучвания не се забелязват трайни последствия върху интелекта, но е на лице ограничение на интересите и възможностите за учене и загуба на сили за активно спортуване. От здравословна гледна точка пушачите на марихуана са с до няколко пъти по-голяма предразположеност към развити на вирусни инфекции и отслабване на имунната система.

Прочетете още: Ползите от канабидиолът – д-р Светозар Дренски

„Най-продуктивната възраст за учене е между 12-13 и 25 години.“

марихуана

По редица доклади има доказани и позитивни действия на марихуаната в зависимост от процентното съдържание на активната съставка – над 0,3% има силен наркотичен ефект. Реално веществото, което предизвиква пристрастяването, е тетрахидроканабинол (основно психоактивно вещество в канабиса). Гостенката на днешното предаване е участвала в конференции, събрания, където категорично се е доказало доброто действие на канабиса при хронична болка, лечение на странични ефекти от химиотерапия при раково-болни, при анорексия за повишаване на апетита, при епилепсия, особено в ранна възраст, множествена склероза и болни от ХИВ.

Първата страна, гласувала “ЗА” легализация на марихуаната за медицинска цел, е Израел – това е станало в началото на новия век. Освен в България, в Румъния и Унгария не се полагат никакви усилия за разрешаване да се използват тези вещества в законови норми. Единствено в Нидерландия, от европейските страни, официално е позволена употребата и,. Тук може да си закупиш само канабидиол – конопено масло. То най-често се търси от раково болни. Канабидиол може да бъде открит и самостоятелно, под формата на пречистена субстанция.

Действие на канабидиола и какво е общото с легализация на марихуаната?

легализация на марихуаната

Има добро действие при депресивни състояния, тревожност, дори може да помогне при акне – има ефект върху мастната секреция, заради противовъзпълителните си свойства. Канабидиолът взаимодейства с човешкото тяло като използва системата от неврони и ендоканабиноидната такава. Чрез рецептори се получава прехвърляне в кръвния поток.

Канабисовото масло е на растителна основа. Може да помогне и при диабет, Алцхаймер, аутизъм, деменция, Паркинсон, слънчево изгаряне, сексуални проблеми и др.

Във връзка с вземането на сънотворни и успокоителни продукти, те най-често се вземат от хора в средна и зряла възраст. По мнението на доц. д-р Соня Тотева в България около 40-50 процента от хората приемат лекарства с подобна цел. Не случайно тук предписването на бензодиазепин е със „зелени рецепти“.

Тук проф. Христо Деянов се включи със следните думи:

„Безсънието е голям бич. С напредване на възрастта се появяват най-различни нарушения на съня“.

Обезболяващите лекарства могат също да доведат до прекалено привикване. Към нестероидните противовъзпълитени няма пристрастяване. Най-често на нуждаещи се изписват диазепам и лексотан – към тези медикаменти вече има зависимост. Когато подобен тип неща не се вземат, се стига до абстиненция. След това има увеличение на приеманата дозировка, има повишен толеранс, организмът се приспособява към приемането на по-големи количества сънотворни и успокоителни.

Консултантката към ООН с известно учудване заяви, че в практиката си наблюдава пристрастяване и към деанксит и ксанакс. Стигна се и до разсъждения за атаракс. Атараксът се препоръчва при безсъние, заради сърбеж, без видима причина. Това ни кара да си задаваме въпроса “С какво е различна легализацията на марихуаната?”

Някои невролептицити се изписват с цел намаляване на тревожността. Нямат специален режим на изписване. Това е група от психотропни медикаменти, повлияващи психиката и човешкото поведение. Добре е да се дават в контролирани дози.

При употребата на бензодиазепини и транквиланти има психическо и физическо привикване. Ако има рязко спиране на такива неща може да се стигне и до гърчове.

„Употребата и злоупотребата с наркотици (в частност, марихуаната) винаги е било голям бизнес и много се печели от това“

легализация на марихуаната или злоупотреба

В края на събеседването специалист Тотева се обърна към зрителите на „Академия Здравитал“ със следните слова:

„Като работещ в тази сфера, с голям опит, искам да кажа на хората да не се страхуват от посещения при психиатър, особено на хората, при които има злоупотреба. Препоръчвам алтернативни методи за лечение, защото понякога могат да се предпишат лекарства, а те самите след време също да доведат до зависимости. Сънотворните и бензодиазепините да не се приемат повече от три месеца. Нека хората да имат повече физическа активност. Психотерапията е метод, който много помага.“

Заключение

От Здравитал сме на мнение, че предвид клиничните проучвания и мнението на по-големи европейски държави, особено последните месеци, легализация на марихуаната е под въпрос за малки държави. Доказателства сочат за огромни ползи за всички точки в човешкото тяло. Въпросът остава принципен, а ние ще следим развитието в световен маюаб.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

2 comments

  1. Траян Арсов

    Преди повече от 10 години бях приет в транспортна болница в София тъй като 4-5дни не можеш да мигна и минута бях загубил Син на32 г бях в прединфарктно състояние още същата вечер ми предписаха Ривотрил 2млг .По същество опитал съм няколко пъти да спра приема но се оказа мисия невъзможна , няколко пъти разговарях с джипито нямаше решение заяви ми че това ми остава до края ,може ли някой да ми каже някакво решение.

  2. Пълна подкрепа за легализация на марихуаната!
    Само да добавя че това няма нищо общо със шофирането. Който употребява, няма място зад волана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни