Билки за щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които се секретират в кръвта и се пренасят до всяка тъкан в тялото. Хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля в растежа, развитието и регулирането на метаболизма. Много фактори могат да повлияят на концентрацията на тези хормони. Здравето на щитовидната жлеза зависи от няколко генетични, хранителни и свързани с имунитета влияния, които могат да доведат до прекомерна или недостатъчна активност. Доказано е, че няколко билки благоприятстват функцията на щитовидната жлеза чрез различни механизми в зависимост от нуждите на организма. Използването на билкови адаптогени, противовъзпалителни средства и имуномодулатори често играе важна роля в холистичния подход за поддържане на здрава функция на щитовидната жлеза.

Справяне с проблема

Справянето с дисфункцията на щитовидната жлеза често изисква многостранен подход и задълбочено разбиране на конкретния дисбаланс или патология. Хормонозаместителната терапия (синтетична или изсушена) е стандартен подход за коригиране на дисфункция на щитовидната жлеза. Въпреки че това лечение може да бъде много ефективно за някои пациенти, за други, приемащи само хормони на щитовидната жлеза, нито решават напълно основната причина за дисфункцията, нито решават техните оплаквания. Традиционните медицински модели ефективно използват билков подход за коригиране на дисфункцията на щитовидната жлеза, заедно с подходящи промени в храненето и начина на живот.

Видове хипотиреоидизъм

От 20 милиона американци, които имат заболяване на щитовидната жлеза, повечето имат хипотиреоидизъм, състояние, при което щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно количество тиреоиден хормон, за да поддържа тялото да функционира оптимално. Има два основни типа хипотиреоидизъм, с множество допринасящи фактори:

Хашимото

Най-честата причина за хипотиреоидизъм възниква, когато имунната система произвежда антитела, които атакуват щитовидната жлеза, причинявайки прекомерно увреждане и възпаление

Характеризира се с инфилтрация на щитовидната жлеза от лимфоцити, постепенно разрушаване на жлезата, свързано с цитотоксични Т клетки, и производство на различни тироидни автоантитела.

Централен или хипофизен хипотиреоидизъм

Появява се, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Често се влияе от фактори на околната среда и хранене, включително възпаление на стомашно-чревния тракт, дефицит или дисбаланс на витамини и минерали, високи нива на кортизол (поради продължителен стрес или орална употреба на стероиди) и/или повишени естрогени. Хирургия на щитовидната жлеза (за отстраняване на гуша или възел) и/или лечение с радиоактивен йод.

Келп

Келпът е водорасло, което е богато на органично свързан йод, който е значително по-мощен при стимулиране на щитовидната жлеза от минералния йод. Традиционно се използва за лечение на ниска функция на щитовидната жлеза и за подпомагане на загубата на тегло, когато е свързано с хипотиреоидизъм, тъй като йодът може да стимулира производството на тироксин и да повиши основния метаболизъм на тялото (BMR). Въпреки че недостатъчните нива на йод могат да допринесат за хипотиреоидизъм, прекомерният прием на йод може да инхибира окисляването на йода, което е съществена първа стъпка в синтеза на биосинтеза на тироидни хормони. При здрави хора щитовидната жлеза има присъщи авторегулаторни механизми, за да се адаптира към излишния йод; въпреки това пациентите с патология на щитовидната жлеза (или хипо- или хипер-) трябва да внимават да не консумират прекомерни количества.

Ашваганда

Ашвагандата е добре познат адаптоген, традиционно използван в Аюрведата заради мощните си имуномодулиращи и противовъзпалителни ефекти. Проучванията върху животни също показват обещаваща активност за стимулиране на щитовидната жлеза.

Бакопа

Бакопа е невропротективно средство, което също има дълга история на употреба в аюрведичната медицина. Неговата репутация за подобряване на познанието и справяне с липсата на концентрация, е дългогодишна. Въпреки това, наскоро е показано, че Бакопа в проучвания върху животни помага за стимулиране на функцията на щитовидната жлеза. В едно проучване резултатите показват, че алкохолният екстракт от Бакопа има благоприятен ефект за предотвратяване на хипотиреоидизъм и свързаните с него усложнения чрез увеличаване на производството на хормони на щитовидната жлеза, подобряване на антиоксидантния статус, понижаване на липидните профили и защита на морфологията на щитовидната жлеза.

Джинджифил

Джинджифилът е идеален за щитовидната жлеза. Това се дължи на факта, че тази билка е богата на цинк, магнезий и калий, които са хранителни вещества, необходими за щитовидната жлеза. Може да се използва под формата на чай, пресен или екстракт. 100% екстракт от джинджифил е продуктът Трибор Моно Джинджифил!

Опитайте и се уверете в силата на билките!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6334,2573,6947,3628,4258,5214″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3742,3793,559,2177,2356,2461″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни