Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Разширени вени

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Какво представляват разширените вени?

Разширените вени, известни още като варици, се появяват, когато вените Ви се разширят и препълнят с кръв. Разширените вени обикновено изглеждат подути и повдигнати и имат синкаво-лилав или червен цвят. Те често са болезнени. Състоянието е често срещано, особено при жените. Около 25% от всички възрастни имат разширени вени. Най-често разширените вени се появяват на краката.

razshireni-veni-zdravital

Причини за разширени вени

Разширени вениc 2

Разширените вени се появяват, когато вените не функционират правилно. Вените имат еднопосочни клапи, които пречат на кръвта да тече обратно. Когато тези клапи се повредят, кръвта започва да се събира във вените, вместо да продължава към сърцето Ви. След това вените се разширяват. Разширените вени често засягат краката. Вените там са най-отдалечени от сърцето Ви и гравитацията затруднява кръвта да тече нагоре.

Някои потенциални причини за разширени вени включват:

  • Бременност
  • Менопаузата
  • Възраст над 50 години
  • Стоене за дълги периоди от време
  • Затлъстяване
  • Фамилна анамнеза за разширени вени

Симптоми на разширени вени

Разширени вени 3

Основните симптоми на разширени вени са силно видими деформирани вени, обикновено по краката. Може също да имате болка, подуване, тежест и болка над или около разширените вени. В някои случаи можете да развиете подуване и обезцветяване. В тежки случаи вените могат да кървят значително и да се образуват язви.

Диагностика на разширени вени

Вашият лекар вероятно ще прегледа краката и видимите Ви вени, докато седите седнали или прави, за да диагностицира разширени вени. Те могат да Ви попитат за болка или симптоми, които имате.

Вашият лекар може също да поиска да направи ултразвук, за да провери притока на кръв. Това е неинвазивен тест, който използва високочестотни звукови вълни. Това позволява на Вашия лекар да види как кръвта тече във вените Ви.

Разширени вени 4

В зависимост от местоположението може да се направи венограма за допълнителна оценка на вените Ви. По време на този тест Вашият лекар инжектира специална боя в краката Ви и прави рентгенова снимка на областта. Багрилото се появява на рентгеновите снимки, което дава на Вашия лекар по-добра представа за това как тече кръвта Ви.

Тестове като ултразвук или венограми помагат да се гарантира, че друго заболяване като кръвен съсирек или запушване не причинява болката и подуването на краката Ви.

Лечение и профилактика на разширени вени

Разширени вени 5

Като цяло лекарите са консервативни при лечението на разширени вени. Вероятно ще бъдете посъветвани да промените начина си на живот, вместо да опитвате по-агресивни лечения.

Промени в начина на живот

Следните промени могат да помогнат за предотвратяване на образуването или влошаването на разширените вени:

  • Избягвайте да стоите прав за продължителни периоди от време.
  • Отслабнете или поддържайте здравословно тегло.
  • Упражнявайте се, за да подобрите кръвообращението си.
  • Използвайте компресионни чорапи или чорапи.

Ако вече имате разширени вени, трябва да предприемете тези стъпки, за да предотвратите нови разширени вени. Трябва също така да повдигнете краката си, когато почивате или спите.

Компресия

Разширени вени 6

Вашият лекар може да Ви посъветва да носите специални компресионни чорапи. Те оказват достатъчно натиск върху краката Ви, за да може кръвта да тече по-лесно към сърцето Ви. Те също намаляват отока. Нивото на компресия варира, но повечето видове компресионни чорапи се предлагат в аптеките или магазините за медицински консумативи.

Хирургия

Ако промените в начина на живот не работят или ако Вашите разширени вени причиняват много болка или увреждат цялостното Ви здраве, Вашият лекар може да опита инвазивна процедура.

Лигирането и стрипингът на вените е хирургично лечение, което изисква анестезия. По време на процедурата Вашият хирург прави разрези в кожата Ви, разрязва варикозната вена и я премахва през разрезите. Въпреки че са разработени актуализирани варианти на операции за отстраняване на вени, те се извършват по-рядко, тъй като са налични по-нови, по-малко инвазивни опции.

Други възможности за лечение

Разширени вени 7

В момента има голямо разнообразие от минимално инвазивни възможности за лечение на разширени вени. Те включват:

  • склеротерапия, като се използва течна или под формата на пяна химическа инжекция за блокиране на по-голяма вена;
  • микросклеротерапия, използваща течна химическа инжекция за блокиране на по-малки вени
  • лазерна хирургия, използваща светлинна енергия за блокиране на вена
  • ендовенозна аблационна терапия, използваща топлина и радиочестотни вълни за блокиране на вена
  • ендоскопска хирургия на вени, като се използва малък осветен обхват, поставен през малък разрез за блокиране на вена

Винаги трябва да говорите с Вашия лекар относно възможностите за лечение и рисковете, преди да изберете метод. Препоръчваният метод може да зависи от Вашите симптоми, размера и местоположението на варикозната вена.

Продукт, който предлагаме за разширени вени е Вени Гел. Високоефективен гел с масло от кипарис и екстракти от див кестен, дъбови кори, невен и арника. Продукта:

  • Има силен ефект при хора с разширени вени
  • Облекчава болките
  • Прави кожата гладка, мека и еластична
  • Действа тонизиращо върху краката
  • Има охлаждащ ефект в топлите летни дни

Заключение

Разширените вени обикновено се влошават с времето. Това не се променя дори, ако направите необходимите промени в начина си на живот. Въпреки това е важно да ги контролирате, да управлявате болката си и да се грижите за тялото си. Въпреки че може да са грозни, те обикновено не причиняват дългосрочни медицински проблеми.

В някои случаи разширените вени могат да доведат до язви или рани по краката Ви, кръвни съсиреци или хронично възпаление. Ако имате тежък случай, вените Ви могат да се спукат.

Трябва да посетите Вашия лекар, ако развиете някой от тези симптоми. След това те могат да предложат предприемане на по-агресивен подход, като операция или други интервенции.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4516,12481,12541,12048,8074,11482,10137,9303,9284,10182″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2551,7515,7518,7593,2368,2356,8788,2182″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни