Основни ендокринни нарушения и заболявания – ”Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
endokrinni-zabolyavania

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ендокринната система е свързана с жлезите в човешкото тяло. Всяка жлеза отделя един или няколко различни хормона в кръвта. Поредното издание на „Академия Здравитал“ акцентира върху основните ендокринни заболявания и тяхната съвременна диагностика, профилактика, правилно лечение. За тази цел гост в студиото бе доктор Емил Начев. Д-р Начев е специалист-ендокринолог, работещ в момента в град София.

Най-чести ендокринни заболявания

По мнението на госта в момента водещите ендокринни неразположения са диабета и проблемите с щитовидната жлеза. Редките болести също не отстъпват, като съотношение биват равни, спрямо водещите две.

Ендокринни заболявания: Хипоталамус

Ендокринни заболявания: Хипоталамус

Това е ключов орган, от който започва почти цялата регулация на ендокринната система чрез контрол основно върху хипофизата, а понякога директно на периферно ниво. От хипофизата пък се управляват предимно другите органи. Практически хипоталамуса е малък участък в основата на мозъка. Органът е важен за някой основни функции: телесна температура, емоции, сърдечен ритъм, кръвно налягане, чувство за жажда и глад, емоции и др.

Първичен безвкусен диабет, нанизъм и гигантизъм

Случаите с безвкусен диабет вече не са толкова редки. Голяма част от тях биват ятрогенни, пациентите идват за лечение след интервенция в областта на хипофизата (най-често аденом) или хипоталамуса. Без диагностицираните има недостатъчна секреция на вазопресина (антидиуретичен хормон). Болните отделят огромни уринарни количества, но съставът на течността наподобява този на водата, а не е сладък.

Нанизмът се характеризира с необичайно малка височина. Обикновено проблема е в детска възраст и рядко там е проявя на посттравматично нарушение. Често нанизмът бива свързан с проблематична секрецията на растежния хормон, говорим за вродено, придобито състояние. Основна причина е нарушението в сложни транскрипционни фактори при хипофизата. Проблемът не може да атакува възрастните хора, тъй като те вече са израснали откъм височина. На първо място като предпоставка за нанизъм в новороден плод е генетична мутация, тоест диагнозата не идва, поради воденият до този момент живот от майката.

При гигантизма има повишено отделяне на растежен хормон, най-честата причина за възникването е аденом на хипофизата (той обикновено няма характерна клинична изява) и хормонален дисбаланс. Секрецията отново стартира в началните години, преди да бъдат затворени епифизарните хрущяли. Тялото сериозно нараста като размери, особено откъм дължина. Тук генните мутации са с по-агресивен ход, съответно лечението е засилено и широкоспектърно. Когато туморът е разположен само в хипофизата задължително хирургическата интервенция се извършва само през носа като е добре хирургът да има голям опит в съответната област. За съжаление това няма как законово да бъде контролирано. Ако след хормоните се нормализират и има ремисия само след оперативно лечение обратно развити на костния и ставен апарат няма. Бива променен обаче вида на пациента, защото той задържа течности.

Ендокринни заболявания: Щитовидна жлеза и хашимото

В последното време диагностиката е променена с положителен знак, защото вече има въведено леснодостъпни ултразвукови методи за изследване. Съвременните апарати диагностицират много малки лезии, това не е било възможно преди, а хирургичните интервенции отиват на заден план. След операцията се определя какъв е риска от рецидив на карцинома, оттам биват избирани определени стъпки на лечение. Най-честият рак на щитовидната жлеза е папиларният. Преживяемостта за пациентите с лека ракова форма в повечето случаи е както при другите хора.

При проучвания на доктор Начев и негови колеги в България около 24 процента от дамите и около 6% от мъжете имат хашимото (автоимунен процес). Когато човек има хашимото, неговата имунна система атакува щитовидната жлеза. Лечението е лесно за извършване, адекватно и достъпно.

Хашимото – заболяването на близо 15% от населението

Ендокринни заболявания: Надбъбречни жлези

Те имат две части, анатомично те са върху горният преден участък на бъбреците. Медулата е сърцевината на надбъбречната жлеза, а кората е тази, която произвежда стероидните хормони. Засягането за тази част от тялото може да е в две направления. Едното е понижено, блокирано производство на надбъбречни жлези, най-често става дума за автоимунна генеза (Болест на Адисон).

Обратното направление е болестта на Кушинг. Там нещата са по-сложни и като първично лечение основно е хипофизата, обикновено се отива на оперативно лечение, но не с толкова добри резултати. В съвременната медицина вече помагат и някой медикаменти. При болест на Кушинг има повишена продукция на глюкокортикоиди.

Нарушения в регулация на половите жлези

Смущенията тук са много. Най-честите биват характеризирани чрез понижени производства на хормони. Диагностиката в детска възраст се установява относително рано, а при възрастните тя е усложнен процес. За мъжете откриването на проблема е затруднено, там понижаването на тестостерона довежда до намалено либидо и еректилна способност.

Ендокринни заболявания: Захарен диабет

При първият тип функцията на панкреаса е нарушена, има автоимунен процес. Например малките деца отключват диабет след прекарана вирусна инфекция, тогава се получават антитела, които атакуват ендокринния панкреас. Захарната болест от първата група бива характеризирана чрез абсолютен инсулинов недостиг.

Събеседниците в студиото акцентираха главно върху диабет тип 2. При него нивата на инсулин в тялото са сравнително нормални, но организма прави усилия да усвои глюкозата от кръвта в клетките. Относно здравословния проблем е важно да се акцентира към ранната профилактика, диагностика и начин на живот. Повишената кръвна захар рефлектира върху други органи – сърдечно-съдова система, бъбреци и т.н. При установена болест е задължителна промяната в двигателния и хранителен режим, а с оглед стойностите има вариант да бъдат включени медикаменти. Диетите и движението са без никаква алтернатива. За диабет тип 2 допълнителният инсулин отива на много заден план, заради съвременните лечебни методи. Почти всички нови медикаменти за лечение на „захарната болест“ в България са реинбурсирани от здравната каса.

Информативността на показателя за гликиран хемоглобин е един от критериите за поставяне на диагнозата, индикаторът е показателен и откъм контрола. Проверката показва нивата на кръвната захар за последните 2-3 месеца.

Практически съвети от специалиста

Най-важно за пациентите с диабет е да имат нужното желание за лечение. Промяната в начина на живот, хранителните, алкохолните и физическите норми, особено при тип 2, са задължителни. В съвременната медицина лечението под специализиран контрол вече лесно се осъществява, тук близките на пациента също трябва да помагат. По мнението на доктор Емил Начев именно липсата на мотивация за диабетен контрол при болните е огромен проблем в България, навиците трудно се променят, а това е от ключово значение.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни