Локдаунът и COVID 19 – колко е ефективно?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Заповедите за оставане у дома могат да намалят смъртните случаи от COVID-19, въпреки че ефективността на тези мерки може да варира значително от едно място на друго поради много фактори.

  • Редица проучвания показват, че заповедите за оставане у дома са помогнали за забавяне на разпространението на коронавирус по време на пандемията.
  • Въпреки това, ефективността може да варира значително от една област до друга поради много фактори, като например съответствие.
  • Някои проучвания установяват, че докато местните заповеди за оставане вкъщи могат да бъдат ефективни, тяхната ефективност намалява с времето, тъй като хората започват да чувстват „умора от блокиране“.

Скорошен препринт комбинира данни от няколко други проучвания. Той предполага, че блокирането в началото на пандемията не е намалило смъртните случаи от COVID-19.

Проучванията откриват предимствата на локдауна

Препринтът е тревожен. Това е така, защото се фокусира върху ранната част на пандемията. Включително заповеди за престой у дома – през цялата пандемия.

„Проучването разглежда малка част от пандемията“ „Оттогава имаше много блокирания в световен мащаб с много по-добри данни.“

Едно предизвикателство при оценката на въздействието на стратегиите за смекчаване на смъртните случаи от COVID-19 е, че тези мерки имат за цел да забавят предаването на вируса. Въздействието върху хоспитализациите и смъртните случаи идва по-късно.

„Тъй като има забавяне от инфекция до смърт, за да видим ефекта от блокирането върху смъртните случаи от COVID, трябва да изчакаме около две или три седмици”

Друго нещо, което изследователите трябва да вземат предвид, е, че заповедите за оставане у дома рядко се налагат изолирано. Те могат да последват – или да се появят едновременно с – по-малко рестриктивни интервенции, като политики за маски, ограничения на капацитета и затваряне на училища.

Други важни фактори, които допринасят за сложността на COVID-19

Други фактори, които могат да повлияят на смъртността от COVID-19, включват:

  • капацитета на болниците
  • наличието на ваксини и лечения срещу COVID-19

*Всички те варират значително в различните страни.

Препоръките за престой вкъщи имат потенциални разходи

Олга Якушева , д-р, икономист в Училището по медицински сестри в Университета в Мичиган, и нейните колеги взеха предвид някои от тези въпроси по време на своето проучване. Проучването беше относно ползите и разходите от мерките за смекчаване в началото на пандемията в Съединените щати.

Техният анализ разглежда въздействието на „пълния набор от мерки за обществено здравеопазване“, каза Якушева. Те включват заповеди за оставане у дома и други мерки като политики за маски, физическо дистанциране и затваряне на училища.

Те обаче не се фокусираха само върху въздействието на тези мерки върху смъртните случаи от COVID-19. Те също така разгледаха неблагоприятното въздействие на икономическия спад, настъпил в резултат на тези мерки.

За разлика от тях, те изчисляват, че между 57 000 и 245 000 смъртни случая са потенциално настъпили поради икономическия спад през първата част на 2020 г.

В това проучване изследователите се опитват да обърнат внимание на един от многото нюанси в дебата за заповедите за оставане у дома – как балансирате ползите и разходите от тези видове мерки?

Никога не е толкова лесно, колкото да кажеш, че блокирането е „добро“ или „лошо“.

При вземането на решения за общественото здраве учените и здравните служители разглеждат целия набор от изследвания, за да разберат кои видове стратегии за смекчаване работят най-добре и при какви обстоятелства.

И също така колко време трябва да бъдат въведени тези мерки.

Още интересни статии можете да отриете в нашата блог-секция!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5173,6513,4372,5873,5021″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2191,2177,2189,2356,2461,2416,2470″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни