Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
15 храни, които укрепват имунната система

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ако търсите начини да се предпазите от настинки, грип и други инфекции, то първата крачка, която трябва да предприемете е да си набавите качествени хранителни продукти. Снабдяването на организма ни с нужните хранителни вещества ускорява възстановителните процеси в тялото ни. Храната е нашия лек и превантивно средство срещу множество болести. Поради тази причина от Здравитал сме Ви подготвили 15 храни, които са ключови за изграждането на здрав имунитет.

1. Цитрусови плодове

15-hrani-koito-ukrepvat-imunnata-sistema-zdravital

Имунната система е сложна мрежа от клетки и протеини, които защитават тялото от инфекции и заболявания. Цитрусовите плодове са чудесен източник на витамини и минерали, които могат да помогнат за поддържане на имунната система.

Витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути и лимони, е от съществено значение за повишаване на имунитета. Витамин С помага на тялото да абсорбира желязото, което е важно за производството на червени кръвни клетки, които от своя страна са основната защита на тялото срещу болести и инфекции.

В допълнение, цитрусовите плодове са чудесен източник на антиоксиданти, които помагат за намаляване на щетите от свободните радикали в тялото, като допълнително поддържат имунитета на тялото. Редовната консумация на цитрусови плодове може да Ви помогне да поддържате имунната си система в добра форма и да предотвратите болести.

Популярните цитрусови плодове включват:

  • грейпфрут;
  • портокали;
  • клементини;
  • мандарини;
  • лимони;
  • лаймове.

2. Червени чушки

15 храни, които укрепват имунната система 2

Червените чушки съдържат богатство от витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържането на здрава имунна система. Един от най-важните от тях е витамин С, за който е доказано, че играе основна роля в подсилването на имунитета. Проучвания установяват, че червените чушки са отличен източник на витамин С, тъй като съдържат два пъти повече витамин С отколкото портокалите.

Освен това червените чушки съдържат ликопен – мощен антиоксидант, за който е установено, че намалява възпалението и подобрява имунния отговор. Червените чушки също съдържат каротеноиди, които са съединения, за които е доказано, че предпазват клетките от увреждане, причинено от стресовите фактори на околната среда. И накрая, но не на последно място са добър източник на витамин B6, който е от съществено значение за производството на антитела и други имунни клетки.

3. Броколи

15 храни, които укрепват имунната система 3

Броколите отдавна са познати като суперхрана поради многобройните си ползи за здравето, особено щом става въпрос за имунната система. Съществената част от броколите, отговорна за подсилване на имунната система, са неговите фитонутриенти. Чрез богатия си запас от фитонутриенти, броколите могат да помогнат за поддържането на здрава имунна система, като осигуряват противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от инфекция. Те също така съдържат сулфорафан – съединение, съдържащо сяра, за което е доказано, че стимулира имунната система и осигурява защита срещу патогени.

Броколите също са богати на витамин С – основен хранителен елемент за здрава имунна система, както и на витамин А, който помага за поддържане на нормалната имунна функция. В допълнение, броколите също съдържат диетични фибри, които помагат за поддържане на здрава храносмилателна система, друг важен фактор за поддържане на силна имунна система. Чрез редовната консумация на броколи хората могат да се възползват от неговия имуностимулиращ потенциал и да се насладят и на другите му ползи за здравето.

4. Чесън

15 храни, които укрепват имунната система 4

Чесънът се използва от векове като билково лекарство за укрепване на имунната система и борба с болестите. Скорошни проучвания установяват, че чесънът е пълен със съединения, които могат да помогнат за укрепване на естествените защитни сили на организма срещу инфекции и болести.

Чесънът съдържа алицин, съединение, за което е доказано, че има антимикробни и антивирусни свойства. Алицинът се освобождава, когато чесънът се счука или дъвче, и помага да се убият патогените, които могат да причинят заболяване.

Чесънът съдържа и други съединения като селен, витамин С и сяра, за които се смята, че помагат за стимулиране на имунната система и предпазват от инфекции. Необходими са повече изследвания, за да се разбере как действа чесъна върху имунната система, но е ясно, че консумацията на чесън може да бъде полезна за поддържане на здрава имунна система.

5. Джинджифил

15 храни, които укрепват имунната система 5

Джинджифилът отдавна се използва заради лечебните си свойства, като последни изследвания показват, че може да бъде полезен за подобряване на функцията на имунната система. Проучвания показват, че джинджифилът може да стимулира както вродената, така и адаптивната имунна система, като основните биоактивни компоненти на джинджифила са гингероли, шогаоли и парадоли. Доказано е, че тези съединения активират редица имунни клетки, като макрофаги и естествени клетки убийци, както и индуцират производството на цитокини, които са важни молекули, участващи в имунния отговор.

Освен това е установено, че джинджифилът притежава противовъзпалителни свойства, които могат да намалят възпалението и да помогнат за предотвратяване на бактериални и вирусни инфекции. По този начин джинджифилът може да бъде ефективен начин за подпомагане на имунната система и защита срещу болести.

10 ползи от джинджифила>>

6. Спанак

Спанакът е богат на хранителни вещества зеленчук, известен с благоприятния си ефект върху имунната система. Съдържа много антиоксиданти и витамини, които помагат за изграждането на естествената защита на организма срещу инфекции и болести. Витамин А, например, е от съществено значение за развитието на здрави лигавици, които действат като бариера за патогените. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага за защита на клетките от окислително увреждане и повишава производството на бели кръвни клетки, които са от съществено значение за борбата с инфекциите.

Спанакът е богат и на желязо, магнезий и цинк, които са важни за правилното функциониране на имунната система. Освен това спанакът е добър източник на фибри, които помагат за регулиране на храносмилателната система и подобряване на усвояването на хранителните вещества. Всички тези компоненти работят заедно, за да поддържат имунната система и да поддържат правилното й функциониране.

7. Кисело мляко

Смята се, че полезните свойства на киселото мляко се дължат на млечнокиселите бактерии, които действат като пробиотици. Пробиотиците са полезни микроорганизми, които живеят в нашия храносмилателен тракт и спомагат за поддържането на здравословен баланс на „добри“ и „лоши“ бактерии. Проучвания показват, че редовната консумация на пробиотици може да помогне за укрепване на имунната система и намаляване на риска от инфекция.

Киселото мляко е и с високо съдържание на калций, за който е доказано, че помага за укрепване на костите и намаляване на риска от остеопороза. Освен това е добър източник на протеин, който е важен за здравето и растежа на мускулите.

Киселото мляко може да се консумира директно или да се добавя към смутита и други рецепти. Това е универсална и питателна напитка, на която можете да се наслаждавате целогодишно, за да подпомогнете имунната система и цялостното здраве.

8. Бадеми

Бадемите са популярна ядка, известна със своите многобройни ползи за здравето, включително способността да стимулират имунната система. Бадемите са богат източник на основни минерали, витамини и други хранителни вещества, които могат да помогнат за укрепване на имунната система. Те включват витамин Е, цинк, селен, магнезий и желязо, които играят роля в поддържането на здрава имунна система.

Бадемите също са един от малкото растителни източници на витамин B6, който помага за регулиране на имунната система и предпазва от инфекции. Освен това бадемите съдържат изобилие от антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата срещу свободните радикали и да предпазят от болести.

Полезните мазнини в бадемите също са важни за поддържане на правилното функциониране на имунната система. Мононенаситените мастни киселини, като тези в бадемите, могат да помогнат за намаляване на възпалението и да подобрят способността на организма да се бори с инфекцията. Освен това бадемите са добър източник на протеини, които помагат за изграждането и поддържането на здрави клетки, включително тези на имунната система.

Възрастните се нуждаят само от около 15 mg витамин Е всеки ден. Половин чаша бадеми, което е около 46 цели, обелени бадеми, осигурява около 100% от препоръчителното дневно количество.

9. Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са мощен източник на хранителни вещества, които могат да помогнат за засилване на човешката имунна система. Те са богат източник на витамини и минерали, като витамин Е и селен, които са основни компоненти на здравата имунна система. Слънчогледовите семки също съдържат различни незаменими мастни киселини, като линолова и олеинова киселини, които са важни за правилната имунна функция. Освен това слънчогледовите семена са с високо съдържание на цинк, минерал, за който е доказано, че подобрява функцията на имунната система.

Слънчогледовите семена също са с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за защита на тялото от увреждането на свободните радикали. Това може да доведе до подобряване на здравето, тъй като свободните радикали могат да увредят клетките и да доведат до отслабена имунна система. В допълнение, слънчогледовите семки съдържат фитохимикали, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на цялостното здрав

Слънчогледовите семки също са с невероятно високо съдържание на селен. Само около 30гр съдържа почти половината селен, от който средностатистическият възрастен се нуждае ежедневно.

10. Куркума

Куркумата е мощна подправка, получена от корена на растението куркума. Тя е известна с многобройните си ползи за здравето, включително способността си да засилва имунната система. Активната съставка в куркумата е куркумин – полифенол с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Проучвания установяват, че куркуминът може да стимулира производството на бели кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекциите и вирусите. Освен това е установено, че куркуминът намалява изразителността на провъзпалителните цитокини и ензими, което помага за намаляване на възпалението и подобряване на цялостния имунитет.

Установено е също, че куркумата активира определени протеини в тялото, които действат като естествени антимикробни средства и помагат за предпазване от инфекции. Освен това е доказано, че куркумата увеличава производството на антиоксидантни молекули, които помагат за защита на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Взети заедно, тези ефекти на куркума го правят мощна добавка за подсилване на имунната система.

10 доказани ползи за здравето от куркумата>>

11. Зелен чай

Зеленият чай е свързан с няколко ползи за здравето, включително засилване на имунната система. Проучванията показват, че зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти и полифеноли, които могат да намалят възпалението, да подобрят функцията на имунната система и да предпазват от увреждане ot свободните радикали.

Зеленият чай също съдържа теанин – аминокиселина, която е свързана с повишаване на имунитета и подобряване на настроението. Кофеинът в зеления чай също се свързва с подобрена имунна функция, тъй като стимулира естествената защитна система на тялото. Редовната консумация на зелен чай може да помогне за намаляване на риска от настинка или други заболявания и може да помогне за поддържане на оптималното функциониране на имунната система. Многобройните ползи за здравето на зеления чай го правят чудесен избор за тези, които искат да защитят имунната си система и да останат здрави.

11 ползи от консумацията на зелен чай>>

12. Папая

Папаята е невероятно питателен плод, който се използва от векове за подпомагане на укрепването на имунната система. Той е богат на основни витамини и минерали, включително витамини А, С и Е, както и фибри и фолат. Освен това папаята съдържа мощни антиоксиданти, като каротеноиди и флавоноиди, за които е известно, че помагат за намаляване на възпалението и засилване на имунитета.

Най-важното съединение в папаята, което е полезно за имунното здраве, е папаинът- ензим с противовъзпалителни и антимикробни свойства. Папаинът помага за разграждането на протеините и унищожаването на нахлуващите микроорганизми, като подобрява способността на организма да се бори с инфекциите. Папаята съдържа и други полезни съединения, като ликопен, за който е установено, че намалява риска от някои видове рак.

В допълнение към хранителната си стойност, папаята е чудесен източник на диетични фибри, които помагат за поддържане на правилното храносмилане и здравето на червата. Здравият чревен микробиом е от съществено значение за силна имунна система, тъй като помага за защита срещу патогенни бактерии.

6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата Ви>>

13. Киви

Кивито е богат на хранителни вещества плод, известен с многото си ползи за здравето. Проучвания показват, че консумацията на киви може да помогне за засилване на имунната система, осигурявайки защита срещу различни заболявания. Витамините, минералите и антиоксидантите, намиращи се в кивито, могат да помогнат за укрепване на имунната система и да поддържат естествената й защита срещу инфекции и болести.

Витамините А и С са ключовите компоненти на кивито, които помагат за укрепване на имунната система. Витамин А е важно хранително вещество, което спомага за поддържането на здрава кожа, очи и имунна система. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага в борбата срещу свободните радикали в тялото, които могат да увредят клетките и да отслабят имунната система.

Кивито също съдържа основни минерали, като цинк, желязо и калий, които могат да помогнат за изграждането и поддържането на силна имунна система. Цинкът помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки, които са важни за борбата с инфекциите. Желязото помага на тялото да произвежда червени кръвни клетки, които са от съществено значение за насищането на тялото с кислород и за правилното функциониране на имунната система. Калият помага за регулиране на баланса на течностите, което е важно за здравата имунна система.

14. Птиче месо

Консумацията на птиче месо все повече се признава като важен фактор за подсилване на имунната система. Скорошни проучвания показват, че птичето месо е ценен източник на хранителни вещества, за които е доказано, че помагат за укрепване на естествените защитни сили на тялото. Той е особено богат на протеини, аминокиселини, витамини, минерали и есенциални мастни киселини, които могат да помогнат за подобряване на имунната система на организма.

Протеинът е важен фактор за поддържането на здрава имунна система, а месото от птици е отличен източник на висококачествен протеин. Протеинът помага да се поддържа цялостта на имунната система и може да осигури защита от различни заболявания. Аминокиселините, които са градивните елементи на протеина, също помагат за възстановяването на тъканите на тялото, което от своя страна помага за засилване на имунната система.

Витамините А, С и Е са известни със своите антиоксидантни свойства, които помагат за защитата на тялото от окислително увреждане, причинено от свободните радикали. Минерали като цинк, селен и желязо играят жизненоважна роля в модулирането на имунната система, докато есенциалните мастни киселини помагат за регулиране на възпалението.

Като цяло, птичето месо може да бъде важна част от една балансирана диета, която помага да се поддържа здрава и устойчива имунна система. Осигурявайки на тялото основните хранителни вещества, от които се нуждае, птичето месо може да помогне за предпазване от различни заболявания. Начин, по който може да снабдите тялото с птиче месо е направата на топла, ароматна и пълна с билки супа, която да укрепи вашето тяло и помогне за изграждането на силен имунитет.

15. Миди

Мидите са вид ракообразни, които се използват от векове за насърчаване на доброто здраве. Проучвания показват, че мидите съдържат множество основни хранителни вещества, които могат да помогнат за засилване на имунната система. Те включват високи нива на омега-3 мастни киселини, цинк, селен, желязо и витамини B-12 и C.

Омега-3 мастните киселини са известни със своите противовъзпалителни свойства и са от съществено значение за здрава имунна система. Цинкът помага да се стимулира производството на бели кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекциите. Селенът и желязото са важни за производството на бели кръвни клетки, а също така помагат на тялото да произвежда антитела. Витамините B-12 и C спомагат за повишаване на защитата на организма срещу инфекции и болести.

В допълнение към съдържанието на хранителни вещества, мидите съдържат и съединения, за които е установено, че са полезни за имунната система. Тези съединения включват полизахариди, за които е установено, че помагат в борбата с инфекциите, и антиоксиданти, които помагат за защита на клетките на тялото от увреждане

Разновидностите на миди с високо съдържание на цинк включват:

  • стриди;
  • рак;
  • омар;
  • миди.

Заключение

Разнообразието е ключът към правилното хранене. Яденето само на една от тези храни няма да е достатъчно, за да Ви помогне да се преборите с грипа или други инфекции, дори ако я консумирате постоянно. Обърнете внимание на размера на порциите и препоръчителния дневен прием, така че да не получавате твърде много от един витамин и твърде малко от други.

Подходящ продукт изцяло на билкова основа, който е мощен имуностимулатор и помага при борбата с тежки и леки боледувания е Сибирският женшен. Повече за полезните му свойства може да научите ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни