Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
bradavitsi-chpv-prichini-vidove-lechenie

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Брадавиците са вид кожна инфекция, причинена от човешки папиломавирус (ЧПВ). Инфекцията причинява груби подутини с цвета на кожата, които се образуват по кожата. Вирусът е заразен. Можете да получите брадавици от докосване на някой, който ги има. Брадавиците най-често се появяват по ръцете, но могат да засегнат и краката, лицето, гениталиите и коленете. 

Какво представляват брадавиците причинени от ЧПВ? 

bradavitsi-chpv-prichini-vidove-lechenie

Брадавиците са неракови (доброкачествени) грапави подутини, които се образуват по кожата. Те се развиват, когато човешкият папиломaвирус или ЧПВ навлезе в разрез или счупване на кожата и причини инфекция. 

Кой може да получи брадавици в следствие на ЧПВ? 

Състоянието може да засегне всеки, независимо от възрастта или пола. Брадавиците могат да бъдат заразни и да се предават от човек на човек чрез контакт със заразена кожа или предмети. Най-често те се срещат по ръцете, краката и лицето, но могат да се появят и по други части на тялото. 

Брадавици: ЧПВ, причини, видове, лечение  - Здравитал 2

Не е ясно защо при някои хора се появяват брадавици, а при други не, но е вероятно някои хора да са по-податливи на вируса. Например хората с отслабена имунна система, като тези с ХИВ/СПИН, са по-склонни да развият брадавици. 

Възможно е да се намали рискът от заразяване с брадавици, като се избягва контакт с хора, които имат брадавици, както и директен контакт с предмети или повърхности, които могат да бъдат заразени. Носенето на подходящо защитно облекло, като например ръкавици и затворени обувки, също може да помогне за намаляване на риска от получаване на брадавици. 

Брадавиците обикновено са безвредни, но могат да бъдат грозни и дразнещи. Ако имате упорити или обезпокоителни брадавици, е важно да посетите лекар за правилна диагноза и лечение. 

Какви са видовете брадавици? 

Брадавици: ЧПВ, причини, видове, лечение  - Здравитал 3

Видовете брадавици варират в зависимост от засегнатата част на тялото. Типовете включват: 

  • Ръце: Тези брадавици се наричат обикновени брадавици, защото са най-често срещаният тип; 
  • Лице: Плоските брадавици засягат лицето и челото; 
  • Крака: Плантарните брадавици се появяват на стъпалата на краката. Тези брадавици изглеждат като мазоли с малки черни точки в центъра. Те често са болезнени и се образуват в групи; 
  • Гениталии: Брадавиците, които се образуват върху пениса, вагината или ректума, се наричат генитални брадавици. Тези брадавици са вид полово предавана инфекция. Вие получавате генитални брадавици чрез сексуален контакт със заразен човек; 
  • Околонокътни и поднокътни: Тези брадавици се образуват под или около ноктите на ръцете и краката. 

Симптоми и причини за поява на брадавици в следствие на ЧПВ 

Какво причинява брадавици и заразни ли са? 

Когато човешкият папиломен вирус (ЧПВ) навлезе в разрез на кожата, той причинява кожна инфекция, която образува брадавици. Брадавиците са много заразни. Вирусът може да се разпространява от човек на човек или от различни части на тялото чрез: 

  • Директен контакт с брадавица; 
  • Докосване на предмет, замърсен с вируса, като кърпи, дръжки на врати и под на душ кабина; 
  • Полово сношение (генитални брадавици); 
  • Гризане на нокти и бране на кожички; 
  • Бръснене. 

Какви са симптомите на брадавиците? 

Въпреки че брадавиците са безвредни и обикновено изчезват от само себе си, те могат да бъдат притеснителни за страдащите от тях.

Брадавици: ЧПВ, причини, видове, лечение  - Здравитал 4

Често срещаните симптоми на брадавиците включват:

  • повдигнати, плътни на цвят подутини;
  • груба, зърнеста текстура;
  • малки черни точки, които всъщност са малки, съсирени кръвоносни съдове;
  • сърбеж и усещане за парене.

Ако забележите някой от тези симптоми, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Лекар или дерматолог може да диагностицира брадавиците и да препоръча най-добрия начин на лечение. Често срещаните методи на лечение включват локални кремове, криотерапия, лазерна терапия и хирургично отстраняване.

Независимо от избраното лечение е важно да сте наясно със симптомите на брадавиците и да предприемете необходимите стъпки за бързото им лечение. Оставени без лечение, брадавиците могат да станат по-големи, да се разпространят в други части на тялото и дори да причинят инфекция в по-тежките случаи.

Лечение на брадавици в следствие на ЧПВ

Брадавиците често изчезват сами, след като имунната ви система се пребори с вируса. Тъй като брадавиците могат да се разпространят и да причинят болка, опциите за лечение включват: 

Премахване на брадавици у дома

Има различни методи за лечение на брадавици в домашна обстановка. Един от тях включва да приложите мехлем или крем за локално приложение, които се продават без рецепта. Тези медикаменти съдържат салицилова киселина, която помага за омекотяване на брадавицата и в крайна сметка води до падането ѝ. За да бъде ефективно, лекарството трябва да се използва ежедневно в продължение на няколко седмици или месеци.

От Здравитал имаме решение за това, използвайки натурален продукт Старопланинският мехлем от Здравитал. Той успешно премахва брадавиците в рамките на около две седмици! Предимството, което той притежава, е че в него се съдържат 100% натурални екстракти от Дебелец, Бръхлян и Мента! Повече за продукта може да научите ТУК.

Замразяване

По време на процедура, наречена криотерапия, вашият лекар прилага течен азот, за да замрази брадавицата. След замразяване се образува мехур. В крайна сметка мехурът и брадавицата се отлепват. Може да се нуждаете от няколко лечения. 

Имунотерапия

За упорити брадавици, които не реагират на традиционното лечение, имунотерапията помага на имунната ви система да се бори с вируса. Този процес включва локален химикал, като дифенципрон (DCP). DCP предизвиква лека алергична реакция, която кара брадавицата да изчезне. 

Лазерно лечение

Вашият лекар използва лазерна светлина, за да загрее и унищожи малки кръвоносни съдове вътре в брадавицата. Процесът прекъсва кръвоснабдяването, убивайки брадавицата. 

Локално лекарство

Вашият лекар може да приложи течна смес, съдържаща химикала кантаридин. Под брадавицата се образува мехур, който прекъсва кръвоснабдяването. Процедурата изисква да се върнете в кабинета на лекаря, който ви лекува, след около седмица, за да отстраните мъртвата брадавица. 

Какви са усложненията на брадавиците в следствие на ЧПВ? 

Повечето брадавици изчезват без значителни проблеми. Понякога брадавиците причиняват проблеми като: 

  • Рак – ЧПВ и гениталните брадавици са свързани с няколко различни вида рак, включително анален рак, рак на шийката на матката и рак на гърлото. Можете да намалите риска от генитални брадавици, като си поставите ЧПВ ваксина и използвате презервативи;
  • Обезобразяване – хората с отслабена имунна система могат да развият непривлекателни групи от брадавици по ръцете, лицето и тялото;
  • Инфекция – инфекции могат да възникнат, ако вземете или отрежете брадавица. Счупванията по кожата позволяват навлизането на бактерии;
  • Болка – повечето брадавици не болят. Но плантарните брадавици могат да растат навътре в крака и да бъдат болезнени при ходене. Може да се почувствате сякаш има камъче под кожата. 

Плантарни брадавици – “Кокоши трън”>>

Предотвратяване 

Брадавици: ЧПВ, причини, видове, лечение  - Здравитал 5

Няма начин, с който да се предотвратят брадавици. Можете обаче да намалите риска от прихващане на вируса или да спрете разпространението на брадавици, като предприемете следните стъпки: 

  • Избягвайте бръснене върху брадавица; 
  • Откажете се от навика да си гризете ноктите или да чоплите кожичките; 
  • Не споделяйте кърпи, кърпи, дрехи, ножици за нокти, бръсначи или други лични вещи; 
  • Не докосвайте брадавицата на друг човек; 
  • Вземете ЧПВ ваксина и използвайте презервативи, за да предотвратите появата на генитални брадавици; 
  • Дръжте краката си сухи, за да предотвратите разпространението на плантарни брадавици; 
  • Опитайте се да не драскате, режете или чоплете брадавица; 
  • Носете джапанки или обувки, когато използвате обществена съблекалня, басейн или душове 

Може ли брадавиците да се появят отново? 

След като имате вируса, няма сигурен начин да предпазите брадавиците от връщане. След лечение брадавиците могат да се появят отново на същото място или друга част на тялото. Но някои хора се отърват от брадавици и никога повече нямат такива. 

Потърсете лекарска помощ, ако: 

  • Често се отваря, увеличавайки риска от инфекция или разпространение на вируси; 
  • Причинява неудобство;
  • Развива се върху гениталиите или ректума (генитални брадавици);
  • Сърбежи;
  • Изглежда инфектиран (червен или пълен с гной);
  • Прави ходенето болезнено и трудно (плантарни брадавици). 

Заключение 

Брадавиците могат да бъдат грозни и смущаващи. Добрата новина е, че брадавиците често изчезват сами. Те също реагират добре на лечение. Вирусът, който причинява брадавици, се разпространява лесно. Не забравяйте да предприемете необходимите стъпки, за да предотвратите заразяването на други хора или други части на тялото с брадавици. Вашият лекар може да препоръча най-доброто лечение у дома или в кабинета, за да се отървете от брадавици. 

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни