Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Полезна ли е тиквата за диабетици

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Особено през есента и началото на зимата, тиквата е сред предпочитаните продукти за консумация. Тя не само придава ярък цвят, но и се отличава с вкусен аромат и много хранителни вещества. Въпреки това, може би някой от Вас са си задавали въпроса дали е подходяща за диабетици?

Ако сте с тази диагноза е важно да управлявате нивата на кръвната си захар, тъй като това може да помогне за предотвратяване на усложнения, като увреждане на нервите, сърдечни заболявания, нарушения в зрението, кожни инфекции и проблеми с бъбреците. Ето защо разбирането на това как някои храни влияят на кръвната захар е особено важно, именно на това обръщаме внимание в този материал. Нека разберем полезна ли е тиквата за диабетици?

Хранителни вещества на тиквата

polezna-li-e-tikvata-za-diabetitsi-zdravital

Тиквата е нискокалорична храна, съдържаща много хранителни вещества, които подпомагат цялостното благосъстояние и здравословните нива на кръвната захар. Половин чаша (120 грама) варена тиква осигурява следните хранителни вещества:

  • Калории: 50;
  • Протеин: 2 грама;
  • Мазнини: 0 грама;
  • Въглехидрати: 11 грама;
  • Влакна: 3 грама;
  • Захар: 4 грама;
  • Калций: 4% от дневната стойност
  • Желязо: 4% от дневната стойност
  • Витамин С: 8% от дневната стойност
  • Провитамин А: 280% от дневната стойност

Влакнините играят благоприятна роля в управлението на кръвната захар и е доказано, че консумацията на подобни храни подобрява милимолните показатели. Половин чаша (120 грама) тиква съдържа 12% от дневната стойност за фибри.

Влияние върху кръвната захар

Гликемичният товар (ГТ) е система за класифициране на богатите с въглехидрати храни. Тя показва броя на органичните вещества в една порция храна и до каква степен се повишава кръвната Ви захар. Товар, по-малък от 10 единици, показва, че храната има минимално въздействие върху милимоловете.

От друга страна, гликемичният индекс (ГИ) е скала от 0 до 100, която индикира до каква степен дадени продукти е възможно да доведат до повишаване на диабета. По-високите числа означават, че храната ще предизвика по-голямо покачване на захарта. Въпреки това ГИ не взема предвид съдържанието на въглехидрати в храната. Затова ГТ е по-добра оценка за това колко реалистична порция от дадена храна ще повлияе при диабет.

Полезна ли е тиквата за диабетици? 2

Тиквата има висок индекс – 75, но нисък товар – 3. Това означава, че докато се придържате към консумацията на една порция, тя не би трябвало да повлияе значително на нивата на захарта. Ето защо отговора на въпроса полезна ли е тиквата за диабетици е – да. Разбира се, приемането на голямо количество тиква може драстично да влoши здравословното състояние. Както при всяка богата на въглехидрати храна, контролът на порциите е от ключово значение.

Тиква и диабет

Полезна ли е тиквата за диабетици? 3

Едно проучване върху животни установява, как тиквените съединения намаляват инсулиновите нужди на мишки с диабет. Тук естествено бива увеличено производството на инсулин. При друго изследване към животни се наблюдава, че две съединения в плода – тригонелин и никотинова киселина – могат да бъдат отговорни за понижаването на захарта и контрола на болестта.

Нещо повече, в друго проучване при мишки със захарна болест тип 2 е доказано, че комбинацията от тиквени въглехидрати, наречени полизахариди, и съединение, изолирано от растението „Pueraria mirifica“, а именно „puerarin“, подобрява контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Въпреки че тези резултати са обещаващи, за потвърждаване на ефектите трябва да бъдат тествани и хора.

Тиква в други храни

Полезна ли е тиквата за диабетици? 4

Някои от най-разпространените начини да се насладите на вкуса на тиквата включват пиене на лате (млечна напитка) с тиквена подправка, ядене на тиквен пай или тиквен хляб. Въпреки че тези храни съдържат плода, те притежават и съставки, които не са полезни за контрола на кръвната захар.

Напитките с вкус на тиква и печените изделия като пая често са направени със съставки като добавена захар и рафинирани зърнени продукти, които имат висок ГИ и предлагат минимална хранителна стойност. Тези неща нямат същите ползи за здравето, както консумацията на тиква в естествената ѝ форма, и могат да окажат отрицателно въздействие върху контрола на диабета.

“Тиквен пудинг“ – подходящ за диабетици

Полезна ли е тиквата за диабетици? 5

Ако Ви се яде десерт с вкус на тиква, но се притеснявате за съставки, които могат да попречат на лечението на диабета, като добавена захар и рафинирани зърнени храни, има добри рецепти. Например рецептата, изписана в следващите редове, е с по-високо съдържание на белтъчини и мазнини, базирана е на пълноценни храни, с използвана истинска тиква, до минимум се свеждат употребата на добавени захари.

Съставки

  • 350 мл. бадемово мляко
  • 120 грама тиквено пюре
  • 1 мерителна лъжичка (30 грама) протеин на прах
  • 2 с.л (30 грама) масло от ядки или семена по ваш избор
  • 1 с.л (15 мл.) суров мед
  • 1 ч.л екстракт от ванилия
  • 1 1/2 чаена лъжичка подправка за тиквен пай
  • щипка сол
  • 1/4 чаша (40 грама) семена от чиа
  • допълнително бадемово мляко за гарниране

Начин на приготвяне

В купа смесете всички съставки (с изключение на семената чиа) до гладка смес. След това поставете сместа в затварящ се голям буркан (или 2 по-малки), добавете семената, затворете и разклатете. Поставете буркана в хладилника за една нощ (или за поне 3 часа), преди да залеете сместа с допълнително бадемово мляко.

Заключение

Тиквата е здравословна храна, богата на хранителни вещества и съединения, които могат да подпомогнат контрола на кръвната захар. Няколко проучвания върху животни показват, че е възможно да редуцира до нормални нива милимоловете, което потенциално подобрява управлението на диабета и спомага за забавяне прогресията на заболяването. Въпреки това повечето хора консумират тиква под формата на по-малко здравословни храни, като сладки напитки, печива и празнични пайове, тези продукти не предлагат същите ползи.

Макар повечето изследвания да са проведени върху животни, резултатите констатират, че добавянето на плодовият зеленчук към диетата може да бъде от полза за контрола на кръвната захар при диабетици – стига да ползвате нормален пропорционален размер и приемане в най-малко преработена форма. За да има по-категорични резултати от полезните действия на тиквата върху здравословния проблем, е добре да се увеличат изследванията с хора.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9651,8972,4813,5907,5945,12373,10047″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”3043,8873,624,565,2416,2356,2185″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни