Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
11 стъпки за справяне със 11 стъпки за справяне сухата кожа през зимата

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кожата е най-външната обвивка на тялото при хората. Изградена е от няколко основни слоя – епидермис (най-вътрешната част), дерма и хиподерма.

Забелязвали ли сте как кожата Ви реагира на смяната на сезоните? Ако е така, вероятно сте установили, че през студените зимни месеци тя често става по-суха и се лющи. Студеният въздух, сухата топлина в помещението, където сте, ниската влажност на въздуха и суровият зимен вятър могат да лишат кожата от влага. Това може да доведе до там обвивката да изглежда много по-малко сияйна от обикновено. Тук говорим не само лицето, но и ръцете, краката, други области, изложени на въздействието на атмосферните влияния.

Какви са признаците на сухата кожа?

Медицинският термин за този проблем се нарича „ксероза“. Някои от най-често срещаните признаци и симптоми на сухота включват: лющене, зачервяване, груба текстура, сърбеж, раздразненост, пукнатини, щипене или парене на кожата. Симптомите могат да бъдат различни по тежест и да изглеждат различно в зависимост от засегнатата област на тялото.

Начини за справяне с проблема през зимата

Процесът не е необратим. Ако внесете някои промени в режима и навиците си за грижа и използвате правилните продукти, може да успеете да запазите кожата си мека, гладка и жизнена през цялата зима. Нека разгледаме по-подробно 11 съвета, които могат да ви помогнат.

1.Хидратиране веднага след измиване

11-stapki-sa-spravyane-sas-suha-kozha-prez-zimata-zdravital

Всеки път, когато миете лицето, ръцете или тялото си, лишавате кожата си от естествените ѝ масла. Тъй като тези масла спомагат за задържането на влагата, е жизненоважно да ги замените с овлажняващ крем, особено през зимата.

Дори през зимата вредната UV светлина може да натовари влагозащитната бариера на кожата Ви, която е жизненоважна за поддържане на здравето и хидратацията. Опитайте се да добавяте слой слънцезащитен крем всяка сутрин, след като сте нанесли овлажняващ такъв. Асоциацията на Американската академия по дерматология препоръчва използването на слънцезащитен крем с поне SPF 30 при хората в нужда.

2.Нанасяйте слънцезащитен крем ежедневно

Дори през зимата вредната UV светлина може да натовари влагозащитната бариера на кожата Ви, която е жизненоважна за поддържане на здравето и хидратацията. Опитайте се да добавяте слой слънцезащитен крем всяка сутрин, след като сте нанесли овлажняващ такъв.

3.Използвайте нощни кремове

11 стъпки за справяне със сухата кожа през зимата 2

Нощните процедури са отличен способ за съживяване или предотвратяване на сухата кожа. Например емолиентите (омекотителите) са чудесен начин за овлажняване. Тъй като продуктите с тези съставки представляват по-тежък вид крем, може да отнеме повече време, за да се абсорбират. Нанасяйки омекотител върху кожата през нощта, така тя ще има необходимото време за абсорбиране, за набавяне на маслата

Ако кожата на лицето изглежда особено чувствителна или раздразнена поради сухия зимен въздух, може да помислите за опростяване на рутинната си грижа. Имайте предвид, че хидратиращата бариера трябва да е здрава, за да реагира добре на серуми, тонери и други видове козметични процедури. Освен това, ако кожата е раздразнена, тя може да е по-чувствителна към съставки като аромати и алкохол. Това означава, че продукти, които обикновено действат позитивно на лицето, могат да се превърнат в дразнители. Помислете за използване само на овлажняващ крем и слънцезащитен продукт сутрин, а вечер – на нежен почистващ артикул с овлажняващ крем. След като се почувствате сигурни, че защитната стена е здрава, можете бавно да включите други процедури и съставки обратно в грижата.

Продукт, който предлагаме е нощен крем “Pure Gold”. ТТой подобрява кожата Ви и помага за нейното успокояване, възстановяване и подмладяване. Кремът:

  • е от 100% български натурални съставки
  • подпомага клетъчното обновяване
  • подхранва кожата в дълбочина
  • укрепва съединителната тъкан
  • подмладява кожата

4.Адаптирайте рутинната си грижа за кожата

Ако кожата на лицето изглежда особено чувствителна или раздразнена поради сухия зимен въздух, може да помислите за опростяване на рутинната си грижа. Имайте предвид, че хидратиращата бариера трябва да е здрава, за да реагира добре на серуми, тонери и други видове козметични процедури.

Освен това, ако кожата е раздразнена, тя може да е по-чувствителна към съставки като аромати и алкохол. Това означава, че продукти, които обикновено действат позитивно на лицето, могат да се превърнат в дразнители. Помислете за използване само на овлажняващ крем и слънцезащитен продукт сутрин, а вечер – на нежен почистващ артикул с овлажняващ крем.

След като се почувствате сигурни, че защитната стена е здрава, можете бавно да включите други процедури и съставки обратно в грижата.

5.Използвайте овлажнител в стаята

11 стъпки за справяне със сухата кожа през зимата 3

Овлажнителите помагат за връщане на влагата във въздуха, което може да бъде особено полезно, когато отоплението в помещенията е засилено през зимните месеци. Наличието на повече влага във въздуха може да е като естествен овлажняващ агент, което от своя страна да предотврати и облекчи сухотата на кожата. Според Харвардското здравно издателство настройка на овлажнителя на въздуха на 60% през зимата може да възстанови влагата в горния слой на кожата.

6.Намалете температурата

11 стъпки за справяне със сухата кожа през зимата 4

Един горещ душ или вана в края на студения зимен ден действа особено успокояващо. Но за да поддържате кожата си подхранена, температурата на водата е добре да е по-хладка. Според Медицинския колеж в Бейлор горещата вода може да отнеме естествените масла на кожата ви по-бързо и дори да я увреди. Също така внимавайте, когато подсушавате кожата си след къпане или душ. Вместо да търкате енергично, подсушете кожата нежно с мека кърпа, това позволява на част от влагата да хидратира горния слой на кожата.

7.Не прекалявайте с ексфолиантите и скрабовете

11 стъпки за справяне със сухата кожа през зимата 5

 Ексфолирането, което помага за отстраняване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата, може да Ви помогне да запазите кожата си гладка и жизнена. Но е възможно да прекалите, ако извършвате този процес твърде често или използвате неправилни продукти.

8.Опитайте се да добавите оклюзиви

11 стъпки за справяне със сухата кожа през зимата 6

По-рано споменахме за използването на емолиенти, които помагат за изглаждане и възстановяване на кожната бариера. Но ако установите, че омекотяващите съставки не са достатъчни, може да помислите за включване на оклузивни такива в рутинната грижа. Те осигуряват физическа бариера, за да задържат кожната влага. Примерите за оклузивни съставки включват:

  • масло от ший;
  • какаово масло;
  • шипково масло;
  • масло от жожоба;
  • вазелин;
  • аквафор

Най-добрият начин да включите тези продукти в ежедневието си е да ги прилагате веднъж или два пъти дневно след овлажняване.

9.Бъдете хидратирани

11 стъпки за справяне със сухата кожа през зимата 7

Друга ключова стъпка за поддържане на здрава и сияйна кожа е да се уверите, че сте добре хидратирани през целия ден. Неприемането на достатъчно течности може да се отрази на външния вид на кожата, както и да я направи по-податлива на изсушаване. В допълнение към добрата хидратация, може да засилите консумацията на храни с високо съдържание на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Тези вещества предпазват клетките от увреждане чрез околната среда.

10.Избирайте недразнещи материи

11 стъпки за справяне със сухата кожа през зимата 8

Когато имате какъвто и да е кожен проблем, е добре да избягвате носенето на груби материали. Ако кожата на тялото ви е изключително суха, опитайте се да носите свободни, удобни, естествени материи, за да намалите риска от допълнително физическо дразнене. Също така избягвайте да перете дрехите си с обикновени перилни препарати. Потърсете продукти, разработени за чувствителна кожа, които вероятно няма да съдържат агресивни химикали и аромати.

11.Носете ръкавици

11 стъпки за справяне със сухата кожа през зимата 9

Ръкавиците са най-добрата физическа бариера срещу агентите на околната среда, които могат да изсушат кожата на ръцете ви през зимата. За да тялото, носете топли ръкавици, когато излизате на студено, и използвайте чифт силиконови такива, при миете съдове. Ограничаването на сухия въздух и горещата вода, които се докосват до кожата ви, може да помогне да запазите ръцете си гладки и добре хидратирани.

Кога е добре да се посети лекар?

Въпреки че много домашни средства могат да помогнат за справяне със сухата кожа, важно е да се обърнете към медицинско лице или дерматолог, ако симптомите се влошат или не отминават. Специалистите ще имат препоръки за лечение, съобразени с конкретния случай.

Заключение

Не е необичайно през зимата да имате суха, лющеща се кожа, която засяга не само лицето, но и ръцете, краката и други области, изложени на атмосферни влияния. Ключът към поддържане на кожата в добро състояние е честото ѝ овлажняване с подходящи продукти.

Също така е важно да се подлагате на ексфолиращи скрабове, гореща вода и други процедури за необходимата грижа. Използването на овлажнител, носенето на недразнещи тъкани и ръкавици и добрата хидратация също могат да предпазят външната обвивка на тялото. Ако установите, че сухотата не минава с помощта на домашните средства за защита, помислете за последваща консултация с дерматолог или друг медицински специалист.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11482,3719,10137,9303,9284,5631,4159,4222″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2189,10066,10062,10052,9997,2207,8788″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни