8 Основни билки за повишаване на енергията и тонуса на организма

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Всеизвестен е фактът , че билките имат многобройни ползи за здравето, но също така са и един добър източник на естествена енергия. Отпадналостта, необяснимата умора , загубата на енергия са само част от все по-често срещаните проблеми в забързаното ежедневие. Голям процент от хората с подобни оплаквания прибягват до употребата на различни медикаменти за тонизиране. Поради тази причина се препоръчва консумацията на билки и други природни средства, за които е сигурно, че са безвредни за организма и могат да доставят необходимата енергия и тонус за целия ден. Оказва се, че има голям избор от билки за повишаване на енергията и днес ще ги разгледаме.

билки за повишаване на енергията

Що се отнася до повишаване на енергията и предотвратяване на умората , някои специализирани или адаптогенни билки могат да бъдат по-полезни в дългосрочен план в сравнение с краткото повишаване на енергията , което получавате от кофеинови напитки като кафе.

Когато се чувствате изморени , изпивате една чаша кафе и няколко часа по-късно се чувствате още по-уморени?! Познато ли Ви е? В този случай е виновен кофеина. Той повишава хормоните на стреса ( като кортизол и адреналин) и може да ви остави с ниска кръвна захар. Тази комбинация може да има обратен ефект ,на този който сте предвидили. Добрата новина е ,че кафето не е единственият начин за повишаване на енергията. А всъщност някои енергизиращи билки могат да ви дадат по -естествен и устойчив тласък, като ви помагат да се справите със стреса и да се чувствате по-добре в дългосрочен план.  За да поддържате по естествен начин ежедневните си енергийни нива, най-добре е да си набавяте витамини от храната. Но ако не сте в състояние да покриете дневните си нужди само чрез храната, можете да се обърнете към хранителни добавки за повече енергия и така да компенсирате разликата.

Нека сега разгледаме кои са 8-те най-добрите билки  за повишаване на тонуса и енергията.

Маточина една малко позната билка за енергия

билки за повишаване на енергията: маточина

Има доказателства, че маточината притежава силни успокояващи свойства. Използвана е още през Средновековието за борба със стреса и тревожността , за по-пълноценен сън. Известна е със свойствата си да подобрява апетита и облекчава болката и дискомфорта от лошо храносмилане . Доказано е ,че маточината има мощни антибактериални свойства. Подобрява когнитивната способност и концентрацията. Счита се ,че има благоприятно действие при хора с Алцхаймер. Маточината понижава също така кръвното налягане ,когато е причинено от стрес. Билката притежава и благотворно действие при стомашно-чревни неразположения. Успокоява и подобрява чревната перисталтика. Намалява усещането за подут корем и газове. Може да се приема при депресия, главоболие, херпес, бактериални, вирусни инфекции и е една от малкото билки за повишаване на енергията

Розмарин е чудесна билка за енергия

билки за повишаване на енергията: розмарин

Розмаринът е билка, която е богата на витамини от групата В,А и С. Той съдържа вещества и като калий , калций, магнезий, манган, желязо и мед. Освежава мозъка и подобрява паметта , добър помощник е в борбата с излишните килограми, защото подобрява храносмилането. Има антибактериално действие. Може да се ползва и за гаргара при възпалено гърло. Също така ,когато се смеси  с гореща вода насърчава обилното изпотяване. Подмладява кожата и насърчава растежа на косата. Действа успокояващо и тонизиращо на организма след стрес и психическо натоварване, при нервни разстройства, при общо изтощение.

Лавандула е добре познато растение, но знаете ли че е силно енергизиращa билкa

билки за повишаване на енергията: лавандула

Поради мощните си антиоксидантни, антимикробни, успокояващи и антидепресивни свойства, ползите от лавандуловата масло изобилстват и се използва както козметично, така и терапевтично от векове. Билката има противовъзпалително, спазмолитично, успокояващо нервната система действие. Може да се ползва при неврастения, мигрена, сърдечна невроза, безсъние, газове, болезнена менструация, жлъчни и бъбречни колики, ревматизъм и др.

Риган

билки за повишаване на енергията:риган

Антиоксидантните свойства на ригана помагат в борбата със свободните радикали в организма, които предизвикват клетъчни повреди и стареене. Тъй като свободните радикали се свързват с много дегенеративни заболявания като остеоартрит, атеросклероза и сърдечно-съдови проблеми, риганът се явява перфектен естествен щит срещу изброените болести. Билката действа спазмолитично, отхрачващо, освобождава излишните газове и тонизира. Също така се използва в борбата  с ревматизма.

Червен кантарион

червен кантарион

Повишава апетита, улеснява храносмилането възбужда перисталтиката. Стимулира отделянето на жлъчен и панкреатичен сок. Има имуностимулиращо действие. Червения кантарион може да лекува ревматизъм и подагра, регулира кръвната захар. Има детоксикиращ ефект. Много ефикасна при анемия, болки в кръста, изгърбвания, депресия, аутизъм, много чувствителни и раними хора.

Габър

габър

Оказва почистващ ефект върху мозъчните съдове, премахва натрупаните калциеви соли и другите вредни вещества, като при това подхранва мозъка. Цветовете на габъра подобряват кръвообращението в мозъка, предотвратяват застойните процеси и появата на тумори. За хората, които са подтиснати от еднообразието на работната седмица, рутинните задължения и от липсата на предизвикателства.

Дъб

дъб

Дъбът е добър за подобряване на функционирането на храносмилателната система. При заболявания на устната кухина-стоматит, гингивит, тонзилит. Заболявания на отделителната система, жлъчно-чернодробни проблеми, болести на кръвоностните съдове, свързани със спазми, разширени вени.

Шипка една от чудотворните билки за повишаване на енергията

билки за повишаване на енергията: ШИПКА

В малките й червени плодчета тя съдържа витамини, минерали, органични съединения и други основни хранителни вещества. Някой от тези полезни компонента включват:

  • Витамин С
  • Витамин А
  • Витамин Е
  • Витамин В-комплекс

Освен това изобилства от минерали като калций, желязо, селен, манган, магнезий, фосфор, калий, сяра, силиций и цинк.

Най-ценните й качества са:

  • Понижава риска от рак и други хронични заболявания
  • Изобилие от витамин С
  • Намалява холестерола и кръвното налягане, пазейки сърцето
  • Помага за предотвратяването и облекчаването на артрит
  • За по-добър контрол над диабета

Заключение:

Чувствате се отпаднали, несигурни, липсва ви тонуса и енергията на целия организъм. Продуктът, който ще ви бъде спътник и ваше облекчение в борбата в това състояние е Енерджи Актив. Мощната комбинация от полезни билки и Бахови есенции ще благоприятстват върху добрия тонус на организма и ще повиши нивата на енергия. Ще спомогне за нормалното психично състояние на организма. Този енергиен еликсир от цветя и билки има способността да даде на организма баланс и покой с помощта на принципа на индукция. Така съчетани билките действат върху емоционалното състояние, спомагат за постигането на хармония образувайки единно цяло – душа, дух и тяло.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни