Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
5 грешки при миене на ръцете

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Миенето на ръцете е едно от най-важните неща, които можем да направим, за да предпазим себе си и другите от болести и инфекции. Това е прост, лесен и ефективен начин за предотвратяване на разпространението на бактерии и вируси. Редовното миене на ръцете може да помогне за намаляване на риска от заболявания като настинки, грип и други по-сериозни състояния като менингит. От Здравитал сме избрали 5-те най-често срещани грешки, които може би правите при миенето на ръцете.

1. Пропускате миенето на ръцете

5-greshki-pri-miene-na-ratsete-zdravital

Да пропуснете миенето на ръцете си не е добра идея. Микробите и бактериите не са видими за окото, но Вие ги пренасяте навсякъде. Това се случва и когато пропуснете да измиете Вашите ръце. Вие ги пренасяте по дръжката на вратата, рафта и редица други повърхности, до които се докоснете.

Миенето на ръцете е задължителен навик, ако искате да предотвратите заболяване. Кожата образува бариера между Вас и микробите. Внимавайте обаче с повърхностите на лигавицата, като очите, устата и гениталиите, защото те са по-порести и уязвими. Това означава, че всички микроби, могат бързо да се разпространят, ако докоснете друга пореста област.

Това са основни и нужни хигиенни навици, които трябва да изградим не само за себе си, а и за останалите около нас. Пропускайки да измием ръцете си ние застрашаваме здравето и на хората около нас. Това не е за подценяване. Само един средностатистически човек докосва лицето си по 16 пъти на час.

рН на кожата и значението му>>

2. Не използвате сапун

5 грешки при миене на ръце 2

Сапунът е химическа смес, направена специално за премахване на по-голяма част от микробите и бактериите от кожата Ви. Тъй като повърхностите на бактериите и вирусите са направени отчасти от мазни материали, съставките в сапуна създават химическа реакция, която хваща микробите, така че те да се изплакнат веднага с пяната.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че течният сапун обикновено е по-ефективен от сапуна, защото е по-малко вероятно да бъде замърсен.

6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата Ви>>

Когато сте в затруднено положение, дезинфектант за ръце, който е направен с поне 60% алкохол, също може да Ви помогне, въпреки че има тенденция да е по-малко ефективен при мазни ръце. Ето защо добрият стар сапун и вода винаги ще бъдат избор номер едно.

3. Не търкате достатъчно дълго

5 грешки при миене на ръце 3

Сапунът няма да помогне, ако го изплакнете веднага. Трябва да търкате поне 20 до 30 секунди, достатъчно дълго, за да подсигурите, че сте измили ръцете си качествено. Поставете едната си ръка върху другата и търкайте с преплетени пръсти, след което сменете ръцете. По този начин ще покриете всички страни и части на ръката.

Не забравяйте ноктите! Това често е част от ръцете, която пренебрегваме, но не осъзнаваме колко много мръсотия се “складира” там. За да почистите качестено ноктите си, разтрийте старателно върховете на пръстите си върху дланта на лявата си ръка и обратно.

4. Използвате сешоари за ръце

5 грешки при миене на ръце 4

Проучвания показват, че е по-добре да използвате хартиени кърпи. Защо сешоарите за ръце не са ефективни? Основният проблем е, че хората просто не изчакват достатъчно дълго, за да изсъхнат ръцете им. Стандартно се препоръчва сушенето да продължи от 30 до 45 секунди. Когато ръцете Ви са все още мокри, разпространението на бактериите е по-лесно, отколкото при сухите ръце.

Скорошни изследвания показват, че когато хората мият ръцете си лошо, сешоарите за ръце могат да навредят повече, като разпространят микробите от ръцете им из банята, превръщайки тоалетната в много по-нехигиенично място за всички.

5. Докосвате нещата веднага след миене

миене на ръце

Внимавайте да не се докоснете до мръсно място веднага след измиване. Това ще обезмисли старателното миене на ръце, което сте предприели преди това. За да се предпазите максимално, използвайте хартиена кърпа, за да спрете водата, и друга, за да подсушите ръцете си. Накрая вземете друга хартиена кърпа, която да вземете със себе си, за да можете да я използвате като преграда между ръката си и вратата, преди да я хвърлите. Ако използвате хавлиени кърпи е важно да ги перете редовно, защото те могат да се окажат един от основните преносители на бактерии и микроби.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Миенето на ръцете помага да се предотврати разпространението на болести и микроби, които могат да имат сериозни последици за цялостното ни здраве. Редовното и правилно миене на ръцете преди и след контакт с храна, след ползване на тоалетна и след докосване на животни може да ни помогне да избегнем болести.
Разбира се, важно е да се грижим и за имунната си система, тъй като никой не е застрахован от грип и настинки. Подходящ билков продукт за засилване на имунната система е Сибирският женшен. Можете да прочетете повече за полезните му действия ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни