Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Язвен колит - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Възпалението при улцерозен колит (язвен колит) започва в ректума и може да се разпространи в дебелото черво. Симптомите е възможно да са постоянни или периодични. Те включват диария, загуба на тегло, коремни спазми, анемия и кръв или гной в движенията на червата.

Какво е улцерозен колит?

Улцерозният колит (УК) причинява дразнене и язви (отворени рани) в дебелото черво. Принадлежи към група състояния, наречени възпалително заболяване на червата (IBD). Възпалението обикновено започва в ректума, който е близо до ануса, където изпражненията напускат тялото. Възпалението може да се разпространи и да засегне част или цялото дебело черво. Ако е засегнато цялото дебело черво, това се нарича панколит. В случай на проблематика само в лявата страна това се нарича ограничен или дистален колит. Може да имате тежко възпаление в ректума (малка област) или много леко възпаление в цялото дебело черво (голяма област). По време на ремисия може да имате малко или никакви симптоми. Целта на терапиите е болният да остане в това състояние възможно най-дълго време.

Около половината от хората, диагностицирани с язвен колит, имат леки симптоми. Други страдат от чести трески, кървава диария, гадене и силни коремни спазми. Улцерозният колит може също да причини проблеми като артрит, възпаление на окото, чернодробно заболяване и остеопороза. Учените смятат, че тези усложнения може да са резултат от възпаление, предизвикано от имунната система. Язвеният колит обикновено започва при хора на възраст между 15 и 30 години и по-рядко между 50 и 70 години, като засяга еднакво мъже и жени.

Колитът означава, че дебелото черво е възпалено или раздразнено. Това може да бъде причинено от много неща, като инфекции от вируси или бактерии. Улцерозният колит е тежък, тъй като не е причинен от инфекция и продължава цял живот.

Симптоми и причини

Какво причинява улцерозен колит?

Изследователите смятат, че причината за УК е комплексна и включва много фактори, като най-вероятно е резултат от свръхактивен имунен отговор. Работата на имунната система е да защитава тялото от микроби и други опасни вещества. Но понякога тя погрешно атакува организма, което причинява възпаление и увреждане на тъканите.

Какви са симптомите на улцерозен колит?

Симптомите на язвен колит често се влошават с времето. В началото може да забележите диария или спешни движения на червата, спазми в корема, умора, гадене, отслабване, анемия (намален брой червени кръвни клетки),гной в червата, треска, кожни обриви, рани в устата, болки в ставите, зачервени очи, забавен растеж при децата и др.

При нужда от диагностика за язвен колит може да се вземат проби от изпражнения, правене на образни тестове, включително сканиране с магнитен резонанс или компютърна томография. Добър вариант са и ендоскопски тестове. Специализирани лекари плъзгат ендоскопа през ануса, за да проверят здравето на ректума и дебелото черво. Подобен тип общи проверки включват колоноскопия и сигмоидоскопия .

УПРАВЛЕНИЕ И ЛЕЧЕНИЕ

Как се лекува язвен колит?

Леченията могат да успокоят възпалението. Терапията зависи от тежестта на индивида, обикновено специалистите се борят със заболяването чрез лекарства. Целта на лекарството е да предизвика и поддържа ремисия и да подобри качеството на живот. Намаляването на отока и дразненето позволява на тъканта да заздравее. Възможно е да се препоръчат:

• Аминосалицилати: Лекарствата се предлагат както под формата на хапчета, така и под формата на клизма или супозитории, които могат по-добре да достигнат възпалението ниско в дебелото черво или ректума.

• Кортикостероиди: Тъй като кортикостероидите имат сериозни странични ефекти, медицинските специалисти ги препоръчват само за краткосрочна употреба.

• Имуно-модулатори: Тези лекарства помагат за успокояване на свръх-активната имунна система.

• Биологични: Биологичните лекарства лекуват умерен до тежък улцерозен колит чрез насочване към части от имунната система, за да го успокоят.

В допълнение към лекарствата, някои лекари също препоръчват на децата да приемат витамини, за да получат хранителните вещества, от които се нуждаят за здраве и растеж, тъй като е възможно самото заболяване да е попречило на достатъчното снабдяване с важните съставки.

Операция

Може да се нуждаете от операция, която премахва дебелото черво и ректума, за да се:

 • Избегнат страничните ефекти на лекарствата;

• Спрат неконтролируемите симптоми;

• Предотврати или лекува рак на дебелото черво, понеже болните от улцерозен колит са изложени на по-голям риск от развитие на онкологично заболяване;

 • Елиминира живото-застрашаващи усложнения като кървене.

Хирургията е опция, ако лекарствата не действат или имате усложнения. Лекарят може да отстрани тези пред-раковите лезии и образования с операция – колектомия, или по време на колоноскопия.

Има два вида операции за улцерозен колит:

Проктоколектомия и илеоанална торбичка

Проктоколектомията и илеоаналната торбичка е най-честата процедура за лечение при улцерозен колит. Тази интервенция обикновено изисква повече от една операция. Отначало хирургът прави проктоколектомия – процедура, която премахва дебело черво и ректума. След това се формира илеоанална торбичка, направена от част от тънките черва, за да създаде нов ректум. Докато тялото създадената торбичка, специалистът може едновременно да извърши временна илеостомия, като това създава отвор в долната част на корема. След като оздравеете, отпадъците от тънките черва излизат през стомаха и в прикрепена торба, направена от части на тънките черва. Малката чанта лежи плоско от външната страна на тялото, под линията на коланите. Можете също така да използвате платнено покритие за торбичката, така че дори когато сте съблечени, отпадъците да не се виждат. Ако илеоаналната торбичка не работи, може да се препоръча постоянна илеостома (без илеоанална торбичка).

Каква роля играят диетата и храненето при язвен колит?

 Диетите не предизвикват развитие на УК. Въпреки това, храните, които вие или вашето дете ядете, могат да играят роля в управлението на симптомите и удължаването на времето между обострянията. Добре е да се води дневник на консумираните продукти, а сред нежеланите неща са: мазни храни, продукти с високо съдържание на захар, газирани напитки, артикули с високо съдържание на фибри, алкохол. В допълнение към проблемните неща, бебетата, децата и тийнейджърите също могат да срещнат неразположения, заради: сол и млечни продукти. Възпалението, причинено от колита, може да попречи на храносмилателния тракт на децата да абсорбира достатъчно хранителни вещества. Поради тези причини може да се наложи да бъде увеличено количеството приемани калории.

Коя е най-добрата диета за улцерозен колит?

Няма нито една конкретна диета, с определени продукти, която да работи най-добре при УК. Ако заболяването увреди лигавицата на дебелото черво, тялото може да не абсорбира достатъчно хранителни вещества. Вашият лекар може да препоръча допълнително хранене или витамини. Най-добре е да се работи и с диетолог, за да се направи персонализиран личен план.

Колко често имам нужда от колоноскопия?

Особено когато имате симптоми или току-що започвате, сменяте лекарства, вашият лекар може периодично да преглежда вътрешността на ректума и дебелото черво, за да се увери, че лечението действа и лигавицата зараства. Честотата на тези прегледи не е строго определена, зависи от специфичността на случаите.

Как улцерозният колит засяга психическото и емоционалното здраве на децата?

Подобно на много заболявания, този вид колит може да има отрицателен психологически ефект, особено върху децата. Те могат да изпитват физически, емоционални, социални и семейни проблеми. Възможно е да говорим за:

• Промени в настроението;

• Гняв, смущение и разочарование;

• Притеснение за външния вид и физическата издръжливост;

• Уязвимост, защото тялото не функционира нормално;

• Слаба концентрация.

Улцерозният колит не прави човек имуно-компрометиран. Някои от лекарствата за лечение, могат да променят начина, по който имунната система реагира, но тази промяна е различна за всеки медикамент. Възможно е да се появят някой инфекции или нежелани промени, но не задължително да говорим за голяма компроментираност.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Ако човек има язвен колит, той може да попита специалист следните неща:

 • Каква част от дебелото ми черво е засегнато?

 • Какви рискове или странични ефекти мога да очаквам от лекарството?

 • Трябва ли да променя диетата си?

• Ще повлияе ли язвеният колит на способността ми да забременея?

• Какво мога да направя у дома, за да управлявам симптомите си?

• Какви са моите хирургически възможности? Какво трябва да попитам моя лекар от името на моето дете или тийнейджър?

• Какви витамини трябва да приема детето ми?

• Другите ми деца ще имат ли педиатричен улцерозен колит?

• Изложено ли е детето ми на риск от други заболявания?

• Можете ли да препоръчате психиатър или терапевт, който да помогне на детето ми с емоционални проблеми, свързани с педиатричен улцерозен колит?

• Детето ми расте ли с нормална скорост?

• Какво мога да направя, за да помогна на детето си да се справя в училище?

Заключение

Когато имате улцерозен (язвен) колит, много е важна работата в екип между пациента и лекаря. Нека болните да вземат предписаните лекарства, дори когато няма сериозна симптоматика, иначе е възможно да говорим за обостряне и труден контрол над заболяването.

Натурален продукт, който би имал благоприятен ефект при подобен проблем е Зеофит Форте. Благодарението на съчетанието от активен минерал с витамини и полезни вещества, продуктът действа пречистващо на организма и подпомага функцията на стомашно-чревния тракт.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8909,8034,6952,4780″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”563,2200,559,2368″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни