Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Установено е, че полезните бактерии Lactobacillus bulgaricus, известни още като чревна флора или микроби, се намират в храносмилателния тракт и могат да се консумират като пробиотици под формата на храна или добавка. Tози щам бактерии подобрява здравето на храносмилателната система и има редици други ползи за здравето.

Поддържането на здравословен баланс на чревната флора може да ви помогне да поддържате стените на червата си здрави и да отблъсквате лошите бактерии, а може дори да намали шансовете ви за развитие на хронични заболявания.

Тези “добри” бактерии стават все по-популярни и са свързани с укрепването на здравето. Но какво казва науката за тях? Потопете се в изследванията, за да разберете повече за тези невероятни микроскопични организми и потенциалните ползи от тях.

Какви са ползите от Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus

Националните институти по здравеопазване подчертават потенциалните ползи за здравето от Lactobacillus bulgaricus и пробиотиците. Изследванията на ранен етап показват, че те могат да имат роля при решаването на различни здравни проблеми, като например:

  • чернодробни заболявания
  • обикновена настинка
  • диария, причинена от антибиотици
  • възпалителни заболявания на червата
  • атопичен дерматит (екзема)
  • алергичен ринит (сенна хрема)
  • колики
  • зъбен кариес
  • пародонтоза и други проблеми с оралното здраве
  • предотвратяване на некротизиращ ентероколит

Какво показват изследванията за Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus

Антибиотик-асоциирана диария (ААД)

Скорошно проучване в JAMA анализира изследванията, свързани с пробиотиците и ААД. Резултатите от проучването показват, че пробиотиците могат да намалят ААД.

Възпалително заболяване на червата (IBD)

Анализ за пробиотиците показва, че те могат да бъдат полезни при лечението на улцерозен колит. Друго проучване показва, че пробиотици като Lactobacillus bulgaricus са полезни при лечението на други форми на IBD, включително болестта на Крон.

Запек

Някои проучвания върху мишки показват, че Lactobacillus bulgaricus може да намали симптомите на запек.

Психично здраве

Добрите бактерии могат да помогнат не само на храносмилателната ви система. Проучвания показват, че пробиотиците могат да помогнат за справяне с различни състояния на психичното здраве. Това може да включва СДВХ и депресия.

Безопасни ли са пробиотиците Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus

Безопасността на пробиотиците е гореща тема за обсъждане в съвременната медицина, като последните проучвания сочат, че като цяло те са безопасни за повечето здрави хора. Въпреки това при хората с увредена имунна система, като например хората в отделенията за интензивно лечение, болните бебета, наскоро оперираните или хората с ХИВ, вероятността да развият инфекции като сепсис, стомашно-чревна исхемия и фунгимия е по-голяма. Преди да започнете да приемате пробиотици, е важно да се консултирате с Вашия лекар, за да се уверите, че те няма да повлияят на съществуващите лечения, които провеждате в момента с други медикаменти.

Къде можете да намерите Lactobaccilus bulgaricus?

храни


Можете да намерите Lactobaccilus bulgaricus и други пробиотици както в натурални храни, така и под формата на хранителни добавки като Bacterra biotic G.

Lactobacillus bulgaricus може да бъде открит в следните храни:

  • кисело мляко
  • кисели краставички
  • бира
  • вино
  • кисело зеле
  • някои сирена
  • кимчи
  • мисо
  • някои соеви сосове
  • ферментирали бобови пасти

15 храни, които укрепват имунната система

Каква е дневната доза Lactobaccilus bulgaricus, която трябва да приемате?

пробиотици

Производителите на пробиотици обикновено измерват броя на живите организми, които те съдържат. Типичната доза Lactobaccilus bulgaricus варира от един милиард до около сто милиарда живи бактерии на доза.

Заключение

Лактобацилус булгарикус е полезна бактерия, която може да помогне за поддържането на здрава храносмилателна система и имунна система. Тя се среща най-често в пробиотичните добавки, като например Bacterra Biotic G, която съдържа Lactobacillus bulgaricus. Доказано е, че тази пробиотична добавка подпомага борбата с вредните бактерии и вируси и подобрява цялостното здраве и благосъстояние. Лактобацилус булгарикус е основен пробиотик за здравето на червата, а приемът на Bacterra Biotic G е чудесен начин да се гарантира, че храносмилателната ви система функционира оптимално.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни