Злокачествен тумор – диагностика и лечение – Aкадемия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Един от най-известните хирурзи в България, с дългогодишен клиничен опит, е професор доктор Тома Пожарлиев. Именно той бе поредният гост в предаването „Академия Здравитал“. Проф. Пожарлиев е с дългогодишен клиничен опит, като сега извършва дейността си в град София. Специалистите дискутираха по темата за съвременното диагностициране и лечение на различните видове злокачествен тумор.

В началото на разговора водещият попита какви най-чести хирургични случаи има напоследък, на което получи следния отговор:

„Ако започнем от по-леките случаи говорим за хернии на предната коремна стена, жлъчно-каменната болест, тумори на стомаха, корема, дебелото черво и възпалителни заболявания.“

По мнението на хирурга пациентите с рак ходят за диагностика и лечение в чужбина най-вече, поради допълнителния комфорт. Това е факт, въпреки, че у нас има необходимата апаратура и медицински кадри.

Водещо туморно заболяване

злокачествен тумор дебело черво

В най-голяма степен можем да откроим злокачествен тумор на дебелото черво, заради складираните токсични продукти, интоксикиращи организма. Пациенти на всякаква възраст е възможно да бъдат диагностицирани с проблема, като най-рискови са хората над 60-годишна възраст, не съществува полова предразположеност. Човек трябва задължително да си направи колоноскопия, ако има близък в семейството, с този вид рак. При интервенцията чрез фибро-оптична техника се прави проверка на всички отдели от дебелото черво. Ранната диагностика е ключова, защото обикновено пациентите нямат специални оплаквания в началото. Хубавото на съвременната медицина е, че тя се развива постоянно и по този начин онкологичните заболявания биват откривани в ранен стадий, съответно продължителността на живот нараства.

Виртуалната колоноскопия представлява допълнителна опция, понеже там има както скенер на корема, така и почистване, плюс вкарване на въздух. След това рентгеновият лъч минава през цялото дебело черво, така се виждат дори малките полипи. Тук минусът е, че не може да се вземе материал за изследване. При една операция е важна, освен самата интервенция, така и работната чистота, защото, ако бъде замърсена съседна тъкан, се отключва възможност за повторен онкологичен процес. За аудиторията на „Академия Здравитал“ професор Тома Пожарлиев каза:

„Имам над 10 хиляди лапароскопски операции…Хирургията по принцип е консервативна наука и новите методики трябва да идват внимателно…Хирургията е изкуство, а в медицината работата винаги е екипна.“

Симптоматика за онкологичен проблем на дебелото черво

Началните оплаквания са неспецифични – телесна редукция, коремен дискомфорт и други. В дясната половина на дебелото черво се появява анемия, високи утайки или кървене. В лявата част, от анатомична гледна точка, идва запушването, съчетано с непроходимост. Добавяме запекът и слузта във фекалиите. Всичко това е късна симптоматика, а специалистите искат да открият болестта възможно най-рано.

Допълнителни видове рак и околната среда

злокачествени тумори

При рак на стомаха, жлъчния мехур, панкреаса, черния дроб от ключово значение е храненето и ежедневието. Ако човек прекалява с употребата на промишлени, пакетирани, преработени храни, със сигурност той е в рискова категория. Алкохолната консумация не може да бъде отбелязана като доказан проблемен фактор. По отношение на добавките – оцветители, консерванти, набухватели и други, всички те са предпоставка за канцерогенеза. Задължително трябва да допълним наднорменото тегло, балансираното хранене винаги е важно.

Роботизираната хирургия е чудесна за рак на шийката на матката, простатата, бъбрека в нормални граници. Всичко зависи от туморния размер. Това е минимално инвазивна дейност, има работа с подобрена точност, фини и гъвкави инструменти, спрямо лапароскопската операция. Всичко това значи, че разрезите са по-малки.

Рак на шийката на матката – диагностика и терапия

Проблеми на жлъчен мехур

проблем на жлъчния мехур

Възможно е човек да има камъни в мехура, а в същото време да няма никакви оплаквания, съответно профилактичната периодична ехография се препоръчва. Черният дроб произвежда всеки ден приблизително литър и половина жлъчка. Ако един камък влезе в жлъчните пътища, те се запушват, след това започват пожълтяванията, болките, инфекциите. Възпалението е известно като холецистит, с остър или хроничен характер. Като холелитиаза определяме поява на образувания, поради обменни и локални нарушения. В тези случаи е по-добре да се махне самия мехур.

Рак на панкреаса

злокачествен тумор на панкреаса

Онкологичната болест на задстомашната жлеза зачестява в последните години, а резултатите не са с положителен характер и малко хора преживяват голяма операция. По-благоприятната опция е при засягане в лявата панкреасна половина – към опашката, метастазирането е по-късно. Пожълтяванията са първите характерни симптоматики, защото този злокачествен тумор притиска дисталната крайна част на жлъчните пътища. След това на лице идва отслабването и загубата на апетит. Ако човек има дадено неразположение, трябва да направи ехография, проверка чрез скенер. В повечето случаи проблемът засяга главата на панкреаса – пет годишната преживяемост е ниска. Пациентите с хроничен холецистит, камъни в жлъчен мехур биват допълнително предразположени към туморната диагноза. За този карцином ключова роля играе алкохолизмът, неправилното хранене. От друга страна би могло да се каже как химиотерапията и лъчетерапията напредват до такава степен, че дават възможност на онкоболните да разглеждат проблемите си като хронични, а не живото-застрашаващи.

Хроничен апендицит

хрочничен апендицит

Това е продължително във времето възпаление на апендикса. За хронична болест говорим, ако оплакванията са повече от седмица. Възниква склероза, фиброза, атрофия във всички части. Възможни причинители са паразити, травми в корема, увеличени лимфни възли, тумори и др. През последните  години случаите намаляват, защото пациентите приемат антибиотици, така потискат проблемите процеси. По отношение на този и другите проблеми, българското здравеопазване трябва да направи така, че да подтикне хората към ежегодни профилактични прегледи.

Злокачествен тумор на черен дроб

злокачествен тумор на черния дроб

Първичният рак обикновено е след цироза (автоимунно заболяване). Често се случва, заради метастази от друг орган. Понякога болните усещат болка, а туморите са добре кръвоснабдени. Съществуват различни видове, които зависят от типа на раковите клетки. Най-срещана е хепатоцелуларната форма. Тя еволюира скоростно и към нея има ограничени възможности за терапевтично лечение.

Заключителни съвети от професор доктор Тома Пожарлиев

„Човек трябва сам да се грижи за здравето си, да търси кога и къде да прави профилактични изследвания. Хората са интелигентни и знаят в тяхната възраст какво ги очаква, какво може да стане – това трябва да се прави, защото човек може да е неизлечимо болен и в същото време без оплаквания, с нормални кръвни картини.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни