Кои храни могат да повишат серотонина в тялото ни?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Храни - серотонин - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Серотонинът е химическо вещество, за което се смята, че действа като стабилизатор на настроението (невротрансмитер). Твърди се, че спомага за създаването на здравословни модели на сън. Другото име на веществото е 5-хидрокситриптамин.

Нивата на серотонин могат да имат ефект върху настроението и поведението, а химикалът обикновено се свързва с това да се чувствате добре и да живеете по-дълго.

Добавките могат да повишат нивата на серотонин чрез аминокиселината триптофан, която го синтезира.

Естествено набавяне на серотонин

За по-естествен подход относно евентуално повишаване на нивата на серотонина, можете да опитате да ядете храни, които са богати на триптофан. Известно е, че изчерпването на триптофан се наблюдава при хора с разстройства на настроението като депресия и тревожност .

Когато следвате диета с ниско съдържание на триптофан, нивата на серотонин в мозъка спадат. Въпреки това, изследванията продължават, за да се определи колко храни, съдържащи аминокиселината, могат да повлияват нивата на  серотонина в мозъка.

Ето 7 храни, които могат да помогнат за повишаване на нивата на невротрансмитера

1. Яйца

Протеинът в яйцата може значително да повиши нивата на триптофан в кръвната ви плазма.

Професионален съвет за готвене: Не пропускайте жълтъците!

Жълтъците са изключително богати на триптофан, заедно с:

• тирозин

• холин

• биотин

• омега-3 мастни киселини

• други хранителни вещества, които имат основен принос за ползите за здравето и антиоксидантните свойства на яйцата

2. Сирене

Сиренето е друг добър източник на триптофан. Нещо, което бихте могли да си приготвите вкъщи, са макарони със сирене. Съчетанието на сирене чедър с яйца и мляко в рецептата прави макароните със сирене страхотен източник на аминокиселината.

3. Ананас

От десетилетия е доказано, че ананасите съдържат серотонин .

Имайте предвид, че докато при някои други растения, като доматите, нивата на невротрансмитера се увеличават когато са зрели. Това не е случаят с ананасите – така че ги вземете, докато са пресни!

4. Тофу

Соевите продукти са богати източници на триптофан. Можете да замените тофу с почти всеки протеин, в почти всяка рецепта, което го прави отличен източник на съединението за вегетарианци и вегани.

Някои тофу продукти са калциеви, което допълнително осигурява голямо повишаване на калция .

5. Сьомга

Трудно е да сгрешите със сьомгата, която – както може би се досещате – също е богата на триптофан. Комбинирайте я с яйца и мляко, за да направите фритата с пушена сьомга!

Сьомгата има и други хранителни ползи, като помага за балансиране на холестерола, понижава кръвното налягане и е добър източник на омега-3 мастни киселини.

6. Ядки и семена

Изберете вашите любими, защото всички ядки и семена съдържат триптофан. Яденето на шепа ядки на ден може да намали риска от смъртност от рак, сърдечни заболявания и респираторни проблеми.

Ядките и семената също са добри източници на фибри, витамини и антиоксиданти.

7. Пуешко месо

Пуешкото месо е едно от най-богатите на триптофан. Освен това то е изключително чисто и се препоръчва от много спортисти, които спазват хранителен режим.

Серотонинът и вашата диета: работи ли?

Общоприетото схващане е, че като приемаме храни с високо съдържание на триптофан, то веднага ще повишим нивата на серотонин. Но вярно ли е това?

Храните с високо съдържание на протеини, желязо, рибофлавин и витамин B6 обикновено съдържат големи количества триптофан. Храните с високо съдържание на тази аминокиселина няма да повишат серотонина в тялото ни сами по себе си. Това обаче може да бъде избегнато с един хитър ход от Ваша страна – прием на въглехидрати.

Въглехидратите карат тялото да отделя повече инсулин, което от своя страна насърчава усвояването на аминокиселините и така триптофана би бил усвоен в кръвта по-бързо. Ако смесвате храни с високо съдържание на триптофан с въглехидрати, може да получите повишаване на серотонина по-ефективно.

Най-добрия начин за повишаване нивата на серотонин

Вашият най-добър шанс да постигнете повишаване на серотонина, без да използвате добавки, е да приемате горе изброените храни често, с порция здравословни въглехидрати като:

• ориз

• овесена каша

• пълнозърнест хляб

Други начини за повишаване на серотонина

Други варианти за набавяне на серотонин

Храната и добавките не са единствените начини за повишаване на нивата на серотонин. Ето няколко метода, които също биха повишили нивата му:

•  Упражнения. Редовните упражнения могат да имат антидепресивен ефект.

•  Слънчева светлина. Светлинната терапия е обичайно средство за лечение на сезонна депресия. Има ясна връзка между излагането на ярка светлина и нивата на серотонин. За да спите по-добре или да подобрите настроението си, опитайте се да правите ежедневна обедна разходка навън.

•  Чревни бактерии. Яжте диета с високо съдържание на фибри, за да подхранвате здрави чревни бактерии, които играят роля в нивата на серотонин през оста черва-мозък. Допълнителните пробиотици също могат да бъдат полезни.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9598,9559,8826,8034,5294″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,8788,3975,2185,6081,2177″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни