4 уникални ползи от чая от коприва + рецепта за чай

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Накисването на сушени листа и пиенето на чай хилядолетна традиция. Вярва се, че родината му е Китай, където е бил използван с лечебна цел. Днес хората пият чай по много причини. Това включва неговия вкус, стимулиращите или успокояващите му ефекти върху организма и нескончаеми ползи за здравето. Един популярен билков чай ​​е чаят от коприва.

Какво представлява копривата?

Копривата е храст, който идва от Северна Европа и Азия. В научните среди я наричат Urtica dioica. Растението може да се похвали с красиви, сърцевидни листа и жълти или розови цветя, а стъблото е покрито с малки, твърди власинки, които отделят химикали, които придизвикват така познатото ни парене.

Листата, стъблото или коренът на растението коприва могат да бъдат смлени и направени на прах, тинктури, кремове, чайове и др. Докато хората са го използвали от векове като билково лекарство, съвременните изследвания също подкрепят много от потенциалните ползи за здравето на чая от коприва.

Чай от коприва за по-добро здраве на пикочните пътища

Копривата може да помогне за инкарване на вредните бактерии от пикочните пътища. Това може да бъде от полза за хора, които имат уринарни проблеми, като доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ). ДПХ причинява увеличаване на простатната жлеза при мъжете. Това може да причини неприятна болка и нарушено уриниране.

Според едно проучване от 2013 г., мъжете с ДПХ, които са приемали екстракт от коприва, са имали по-малко клинични симптоми от тези, които не са го правили. Разбира се, копривата може да се приема и от жени, страдащи от уринарни проблеми.

Артритни болки

Още в миналото копривата е била използвана за лечение на болки и възпаления, особено в слествие от артрит. Предполага се, че чаят от коприва може също да намали възпалението и болката, свързана с неприятния остеоартрит.

Чай от коприва за регулиране на кръвната захар

Копривата показва някои наистина обещаващи ефекти върху нивата на кръвната захар. Може да помогне за стимулиране на функцията на панкреаса като по този начин той произвежда или отделя повече инсулин – хормонът, който отговаря за нивата на кръвната захар.

В проучване от 2013 г., екстракт от листа на коприва понижава кръвната захар на група хора с диабет тип 2, които приемат инсулин, както и лекарства за диабет през устата.

Силата на полифенолите

Копривата е с високо съдържание на растителни химикали, известни с наименованието полифеноли. Те играят важна роля в превенцията и управлението на хронични заболявания, свързани с възпаление, като диабет, затлъстяване, рак и сърдечни заболявания.

По-специално, полифенолите, които се намират в копривата са показали известен потенциал за лечение на рак на гърдата и рак на простатата. Растения като копривата, съдържат важни мощни антиоксиданти, които са вещества, които предпазват тялото от стареене и клетъчна увреда.

Как да си приготвим чай от коприва?

Можете да си купите чай от коприва в насипно състояние или в пакетчета, но можете и сами да отглеждате или събирате листата. С пресни листа експериментирайте със съотношението на коприва към вода, което предпочитате, но общата препоръка е две чаши вода за всяка чаша листа. Ето как:

  1. Добавете вода към листата.
  2. Доведете водата само до кипене.
  3. Изключете котлона и оставете да престои пет минути.
  4. Прецедете сместа през малка цедка.
  5. Добавете малко мед, канела или стевия, ако желаете.

Насладете се!

В заключeние

Чайовете са отлична добавка към ежедневието ни като те не са просто изключително вкусни, но и изключително полезни. Намерете чаят, който най-много ви харесва и е най-подходящ за целите, поради които го пиете. Това е един от най-лесните начини да се погрижите за здравето си.

Ското очаквайте и новия Зеофит К с екстракт от коприва!

[blog_posts type=”masonry” columns__md=”2″ depth=”1″ ids=”5195,4959,4705,4910″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”559,563,565,568″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни