Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Първичният рак на черния дроб е опустошително заболяване, чието разпространение в света все по – бързо нараства. Той може да засегне самия черен дроб или жлъчните пътища, намиращи се в органа, като и двата вида имат много общи причини, рискови фактори, симптоми и лечение, които днес ще разгледаме с Вас.

Какво е рак на черния дроб?

Рак на черния дроб

Това е е животозастрашаващо заболяване и един от най-бързо развиващите се видове рак в света Има два вида рак на черния дроб: първичен и вторичен. Първичният рак започва в черния дроб. Вторичният рак се разпространява в черния дроб от друга част на тялото ви. Тази статия ще наблегнем на първичния.

Подобно на много видове рак, може да се направи повече за лечението по време на ранния стадий на заболяването. За разлика от много видове рак, медицинските лица имат добра представа какво увеличава риска от развитие на този вид рак. Имайки предвид това, те често идентифицират кой може да е с повишен риск, така че да могат да хванат и лекуват първичен рак на черния дроб възможно най-рано.

Често срещано заболяване ли е ракът на черния дроб?

Случаите непрекъснато нарастват. Изчислено е, че около 1% от всички мъже и жени в Съединените щати ще бъдат диагностицирани с форма на рак на черния дроб през живота си.

Има три вида:

  • Хепатоцелуларен карцином (HCC) : Това е най-честата форма на рак на черния дроб, представляваща почти всички случаи на рак на черния дроб.
  • Интрахепатален рак (IHC): Това е форма на холангиокарцином. IHC е рак в жлъчните пътища на черния дроб . Той представлява около 10% до 20% от всички първични случаи.
  • Ангиосарком: Този тип е много рядък, представляващ около 1% от всички първични случаи на рак на черния дроб. Този рак започва в лигавицата на кръвните клетки в черния дроб. (Ангиосаркомът може да засегне и други органи.)

Като цяло HCC и IHC представляват около 2% от всички нови прогнозирани случаи на рак в Съединените щати и 5% от всички нови смъртни случаи от рак. Медицинските лица често диагностицират и лекуват HCC и IHC по един и същи начин.

Кой е застрашен?

Рак на черния дроб: застрашени

HCC и IHC засягат повече мъже, отколкото жени и най-често се диагностицират на възраст между 55 и 64 години. Хората, чиято раса включва жители на азиатски/тихоокеански острови, испанци или американски индианци/индианци от Аляска, са по-склонни да развият първичен рак на черния дроб, отколкото хората, които са чернокожи или бели.

Как ракът на черния дроб засяга тялото ми?

Рак на черния дроб: организъм

Вашият черен дроб е най-големият орган в тялото ви, който ви помага да смилате храната си. Това е и един от най-важните органи, тъй като никой не може да живее без черния си дроб. Някои от основните задачи, които вашият черен дроб управлява, включват:

  • Събира и филтрира кръвта, изтичаща от червата ви.
  • Обработва и съхранява хранителните вещества, които червата ви абсорбират.
  • Променя някои хранителни вещества в енергия или вещества, от които тялото ви се нуждае, за да изгради тъкан.
  • Произвежда жлъчка, течност, която помага за смилането на мазнините.
  • Усвоява и съхранява други хранителни вещества от храната като захарта, което прави енергия.
  • Произвежда вещества, които помагат на кръвта ви да се съсирва.

Каква е основната причина?

ДНК

Ракът на черния дроб се случва, когато нещо засегне ДНК на здравите чернодробни клетки. ДНК носи гените, които казват на нашите клетки как да функционират. Всички имаме гени, които казват на клетките кога да растат, да се размножават и да умрат. Например, онкогените помагат на клетките да растат и да се делят. Други гени, наречени туморни супресорни гени, наблюдават клетъчната активност, като предпазват клетките от неконтролируемо размножаване и гарантират, че клетките умират, когато трябва да умрат.

Когато нашето ДНК мутира или се промени, нашите клетки получават нови инструкции. При HCC промените в ДНК включват онкогени и/или изключват туморни супресорни гени. Например, проучванията показват, че цирозата, свързана с вируса на хепатит B (HBV ) и вируса на хепатит C (HCV), представлява повече от половината от всички случаи на HCC. Когато тези вируси заразят чернодробните клетки, те променят клетъчната ДНК, превръщайки здравите чернодробни клетки в ракови клетки.

Какво причинява IHC?

Доставчиците на здравни услуги вярват, че дългосрочното възпаление на жлъчните ви пътища увеличава риска от развитие на IHC. Това дългосрочно възпаление може да причини промени в ДНК, които превръщат здравите клетки в анормални клетки.

Какви са симптомите на рак на черния дроб?

Симптоми

Имайте предвит, че когато ракът на черния дроб е в ранен стадий, може да нямате никакви симптоми. Хепатоцелуларен карцином (HCC) и интрахепатален холангиокарцином (IHC) имат подобни симптоми:

  • Бучка под гръдния кош, болка от дясната страна на корема, или болка близо до дясното рамо.
  • Жълтеница (заболяване, което причинява пожълтяване на кожата и очите).
  • Необяснима загуба на тегло , гадене или загуба на апетит.
  • Умора.
  • Тъмно оцветена урина.

Какви са ранните предупредителни признаци за рак на черния дроб?

За съжаление, можете да имате много ранен стадии без никакви симптоми. Ако знаете, че сте изложени на риск, говорете с вашия лекар за тестове, за да наблюдавате черния дроб и евентуално да хванете рак на черния дроб в най-ранния му стадий.

Как лекарите диагностицират рака на черния дроб?

Рак на черния дроб: тестове

Вашият лекар може да подозира, че имате рак на черния дроб, ако открие признаци и симптоми по време на физическия ви преглед. Те могат да поръчат следните тестове, за да научат повече:

  • Кръвни тестове : Медицинските лица могат да направят кръвни тестове за рак , като тест за чернодробна функция , за да проверят чернодробните ензими, протеини и други вещества, които показват дали черният ви дроб е здрав или увреден. Те могат да тестват за алфа-фетопротеин (AFP). Високите нива на AFP могат да показват рак на черния дроб.
  • Ултразвук (сонография ) : Този тест предоставя снимки на вашите структури на меките тъкани. Лекарите използват ултразвук, за да търсят чернодробни тумори.
  • Компютърна томография (CT) : Този специален тип рентгенова снимка прави подробни изображения на вашия черен дроб, предоставяйки информация за размера и местоположението на чернодробния тумор.
  • Магнитен резонанс (ЯМР) : Този тест създава много ясни изображения на вашето тяло с помощта на голям магнит, радиовълни и компютър.
  • Ангиограма : Този тест помага на длекарите да изследват кръвоносните съдове на черния дроб. По време на този тест вашият лекар инжектира боя в артерия, за да може да проследи активността на кръвоносните съдове и да търси запушвания.
  • Биопсия : Доставчиците на здравни услуги премахват чернодробна тъкан, за да търсят признаци на рак. Биопсията е най-надеждният начин за потвърждаване на диагнозата.

Вашият лекар може да направи следните тестове, ако смята, че може да имате IHC:

  • Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP) : ERCP използва ендоскоп и катетър (тънки, гъвкави тръби) за изследване на вашите жлъчни пътища.
  • Перкутанна трансхепатална холангиография (PTC) : PTC създава рентгенови лъчи на вашите жлъчни пътища като ERCP. Вместо ендоскоп и катетър, вашият лекар използва контрастно багрило, което вкарва с игла директно в жлъчните ви пътища и черния дроб. PTC обикновено е само за хора, които не могат да имат ERCP.

Какви са етапите?

Рак на черния дроб

Лекарите могат да използват различни термини за всеки етап. Понякога са представени като етапи от I до IV, 0-C или чрез термини като ранен и напреднал стадий.

Етапите на хепатоцелуларен карцином включват следното:

  • Етап I/много ранен стадий/стадий 0: Имате един тумор в черния дроб, който е с размери по-малки от 2 сантиметра (cm). Кръвните изследвания показват, че нивото на билирубина Ви е нормално.
  • Етап II/ранен стадий/стадий A : Имате един тумор с размери 5 cm или по-малко или имате повече от един тумор с размери под 3 cm. Туморът може да се е разпространил във вашите кръвоносни съдове.
  • Етап III/междинен стадий/стадий B : В този стадий може да имате повече от един тумор и/или тумор с размери повече от 5 cm. Туморът може да се е разпространил във вашите лимфни възли, големи кръвоносни съдове или друг орган.
  • Етап IV/напреднал стадий/стадий C : Ракът се е разпространил на други места в тялото ви, като белите дробове или костите, както и лимфните възли.

Как доставчиците на здравни услуги лекуват рак на черния дроб?

Лекарите предлагат няколко лечения , включително операция за отстраняване на част от черния дроб, чернодробна трансплантация и насочени към черния дроб лечения като чернодробна артериална емболизация и аблация . Те могат също да използват няколко вида химиотерапия, химиоемболизация, лъчева терапия, радиоемболизация, имунотерапия и таргетна терапия.

Как мога да предотвратя рак на черния дроб?

Въпреки че не можете напълно да го предотвратите, можете да направите следното, за да намалите шансовете си да го развиете:

  • Избягвайте поведение, което води до цироза.
  • Достигнете или поддържайте здравословно тегло.
  • Вземете ваксина срещу хепатит B. Тази ваксина е безопасна за почти всички. Попитайте Вашия лекар за ваксината срещу хепатит А.
  • Избягвайте хепатит С.
  • Ако имате някакво чернодробно заболяване, имате диабет, затлъстяване или пиете много, попитайте вашия лекар за прегледи за рак на черния дроб.

Какво е включено в скрининга за рак на черния дроб?

Скрининг

Скринингът е начинът, по който доставчиците на здравни услуги наблюдават здравето на черния дроб за признаци на рак на черния дроб. Въпреки че няма стандартни скринингови тестове, вашият лекар може да ви препоръча да правите ултразвук и кръвни изследвания на всеки шест месеца.

Лечим ли е ракът на черния дроб?

Успешните чернодробни трансплантации могат да излекуват рак на черния дроб, но не всеки, който се нуждае от чернодробна трансплантация, ще бъде достатъчно здрав, за да премине през трансплантация или да може да намери донор. Проучванията показват, че хората, които имат операция за отстраняване на част от черния им дроб, са склонни да живеят по-дълго от хората, чието заболяване предотвратява операцията. Когато това се случи, доставчиците на здравни услуги се фокусират върху лечения, за да помогнат на хората да живеят с качествен живот възможно най-дълго.

Каква е продължителността на живота при рак на черния дроб?

Рак на черния дроб

Доставчиците на здравни услуги напредват в лечението на рак на черния дроб, така че хората да живеят по-дълго. Но ракът на черния дроб остава животозастрашаващо заболяване.

Данните показват, че:

  • 35% от хората, лекувани за ранен стадий на хепатоцелуларен карцином (HCC) на черния дроб, са живи пет години след диагностицирането. 
  • Около 12% от хората, лекувани за HCC, който се е разпространил в близки тъкани, органи или лимфни възли, са живи пет години след диагностицирането. 
  • Около 3% от хората, лекувани за HCC, който се е разпространил по-нататък, са живи пет години след диагностицирането.
  • Петгодишната преживяемост при рак на интрахепаталния жлъчен (IHC) канал е 24% за жлъчния канал, който не се е разпространил извън черния дроб, 9% за рак, който се е разпространил в близките лимфни възли и 2% за рак, който се е разпространил по-нататък.

Имам рак на черния дроб. Как да се грижа за себе си?

Ракът на черния дроб и леченията му оказват влияние върху тялото ви. Някои хора имат чернодробна трансплантация или операция за отстраняване на част от черния им дроб. Други хора може да се нуждаят от лечение, докато са живи. Така или иначе, трябва да планирате редовни срещи с вашия лекар, за да могат да наблюдават напредъка ви и да следят за признаци на повтарящ се рак на черния дроб (рак, който се връща). Например, хората, които нямат признаци след лечението, трябва да планират последващи образни изследвания и кръвни изследвания на всеки три до шест месеца през първите две години след лечението.

Рак на черния дроб:грижа

Стъпки, които можете да предприемете, които могат да намалят риска от повторен рак на черния дроб

  • Защитете се от вирусите на хепатит В и хепатит С.
  • Ако пушите, опитайте се да спрете. Ако имате нужда от помощ, потърсете програми за отказване от тютюнопушенето.
  • Ако пиете алкохол, намалете или се опитайте да спрете. Отново, ако имате нужда от помощ, потърсете за програми и услуги.
  • Хранете се здравословно. Ракът на черния дроб и лечението му може да повлияе на апетита ви, точно когато тялото ви се нуждае от хранене, за да се излекува и да остане силно. Ако имате проблеми с храненето, говорете с диетолог. Те ще предложат начини, по които можете да си набавите необходимото хранене.
  • Упражнявайте се. Попитайте вашия доставчик на здравни услуги какви упражнения имат смисъл предвид вашата ситуация. Ракът е стресиращ. Упражнението може да облекчи част от този стрес.
  • Почивайте си достатъчно. Умората е често срещан страничен ефект от рака и лечение.
  • Животът с рак на черния дроб може да бъде самотен. Може да не се чувствате комфортно да говорите за болестта си с другите. Ако това се случи, потърсете групи за подкрепа, където ще намерите хора, които знаят през какво преминавате. Тяхната подкрепа и разбиране могат да имат значение.

Заключение

Първичният рак на черния дроб е животозастрашаващо заболяване. Често хората не знаят, че го имат, докато ракът не е в напреднал стадий, което ограничава възможностите за лечение. Когато това се случи, доставчиците на здравни услуги се фокусират върху лечения за облекчаване на симптомите и забавяне на растежа на рака, като същевременно ви помагат да поддържате качество на живот. Ако имате напреднала форма, говорете с вашия доставчик на здравни услуги за вашите възможности за лечение, включително ползите и страничните ефекти, така че да можете да се чувствате уверени в избора си занапред.
За да подържате здравете на черния си дроб може да помислите за прием на хранителни добавки като Трбир Делта. Съчетавайки бабини зъби, бял трън и корен от глухарче. Трибор Делта спомага за естественото подобряване на чернодробната функция. Позволете ни да ви помогнем да се погрижите за вашето здраве!


Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни