Една от най-известните готвачки на растителна основа в света е Бетина Камполучи Борди – основател на Bettina’s Kitchen. Специалистката редовно дава информация на аудиторията за полезните свойства, рецепти, начини за готвене на различни зеленчуци, плодове, съставки. Този текст е посветен на чесъна.
Съдържание
Чесън – “суперхрана” за тялото ни
Растението с основание би могло да се определи като „суперхрана“.
Чесънът е една от онези съставки, които се съчетават добре с почти всяко солено ястие и наистина придават важен вкусов профил. Различните начини на приготвяне на чесъна се различават много ясно по отношение към вкуса. Например чесън, който е запържен в олио заедно с лук за основа на много ястия, суров чесън, натрит върху хляб или добавен към песто, или такъв, който е печен във фурната и след това е изстискан от всяка скилидка.
Съхранение и приготвяне на чесъна
Всеки начин на приготвяне е вкусно допълнение към ястието. Чесънът е сравнително евтин зеленчук, има стотици разновидности и се намира лесно в повечето магазини и супермаркети. Трябва да се съхранява извън хладилника в дишащ керамичен или стъклен съд, като най-добре е да не се държи в пластмаса или затворен съд, тъй като това може да доведе до изпотяване и поява на мухъл.
Ползи на чесъна
Твърди се, че чесънът има невероятни лечебни свойства и от много години е известен със своите ползи за здравето. Той:
- Помага при хипертоници;
- Регулира кръвното налягане;
- Намалява общия холестерол;
- Понижава в норми триглицеридите;
- Силно редуцира честотата на боледуване от дихателни инфекции;
- Против развитието е на ракови заболявания;
- Има позитивно антиоксидантно действие
Най-голяма хранителна полза ще получите, ако го смелите на дребно или смачкате, за да се освободят всичките хранителни вещества.
Рецепта и съвети
В своите приготовления Бетина Борди обича да използва ядливи цветя, за да изглеждат ястията й красиво. Може би ще се изненадате да чуете, че макар да се използва само корена на чесъна, той расте доста голям над земята и произвежда прекрасен бял цвят, който изглежда чудесно на много порции.
Твърди се, че за да намалите силният дъх, трябва да консумирате малко лимонов сок по същото време, когато ядете чесновото ястие. Кулинарката споделя за хората рецепта, която би могла да се използва. Тъй като вече навлязохме в есента, това е един добър период за празнични събирания с близки, където да се представят домашно приготвени ястия.
Рецепта за подправяне с чесън
Съставки:
- 1 лук, нарязан на ситни кубчета
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситни кубчета
- 1 с. л. черен сусам
- 2 с. л. тамари или соев сос
- 200 мл зехтин
- 1 с.л. кафява захар
- Щипка сол
- Сок от 1 лайм
Начин на приготвяне:
- Изсипете зехтина в тиган и го загрейте на средна до висока температура.
- Пуснете малко парченце лук в олиото и ако изсвири, е време да сложите останалата част от лука.
- Разбъркайте, след което добавете чесъна, чилито, кафявата захар, солта и черния сусам.
- След 2-3 минути пържене изключете котлона и добавете тамари и сока от лайм. Разбъркайте добре и оставете да се охлади.
- След като изстине напълно, прехвърлете я в красив стъклен буркан и я използвайте за подправяне на любимите си ястия.