16 “суперхрани” и чудотворната им сила

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
16 суперхрани и чудотворната им сила

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

От хранителна гледна точка понятието „суперхрана“ е сравнително ново. Голяма част от употребата на термина се използва за съжаление основно с маркетингова цел, за да се повлияе на тенденциите в сферата и да се продават продукти.

Терминът „суперхрана” се поставя на храни, които предлагат максимални хранителни ползи при минимално количество калории. Тези храни са богати на полезни вещества продукти, които могат да повлияят положително на човешкото здраве.

Въпреки че много храни могат да бъдат описани като „супер“ е важно да се разбере, че няма само една-единствена такава, която да е единственият ключ към доброто здраве или превенцията на болести.

Нека разгледаме обаче по-обстойно 16 здравословни варианта на храни, чрез които можем да си набавим голяма част от нужните за нас хранителни вещества за нашето здраве. Това определено са храни със силни качества и свойства, които е хубаво да включим в режима си.

1.Тъмнолистни зеленчуци

Тъмнозелените листни зеленчуци са богати на фибри и хранителни вещества, които могат да служат като превенция за предотвратяване на някой хронични, сърдечни заболявания, поддържане на нормална кръвна захар (при диабет тип 2).

Този вид “суперхрани” са богати на цинк, калций, желязо, магнезий, витамин Ц и фибри. Имат в себе си каротеноиди (противовъзпалителни съединения), действат срещу някой видове рак.

Пример за полезни тъмнолистни зеленчуци са зелената ряпа и спанака.

2.Горски плодове

Плодовете са източник на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Силният антиоксидантен ефект на горските плодове се свързва с намален риск от сърдечни заболявания, рак и други възпалителни състояния.

Тези “суперхрани” може да бъдат ефективни и при лечението на различни храносмилателни и имунни проблеми, когато се използват заедно с традиционните медицински терапии.

Тук можем да откроим малини, ягоди, боровинки, къпини, червени боровинки. Няма ограничение дали горските плодове да се използват за десерт, закуска или в салата.

3.Зелен чай

16 супер храни и чудотворната им сила 2

Представлява продукт с леко кофеинов вкус, произхожда от Китай и притежава широк спектър от здравословни ползи. Зеленият чай е богата на антиоксиданти и полифеноли “суперхрана”. Полифенолите имат силно противовъзпалително действие.

Един от най-разпространените антиоксиданти в зеления чай е катехиновият епигалокатехин галат – с широка превенция към рак, диабет, хронични, сърдечни заболявания. Точно съчетанието на катехини и кофеин помага на хората да регулират килограмите си.

4.Яйца

16 супер храни и чудотворната им сила 3

Преди е имало спорове за ролята на яйцата в храненето, поради наличието на холестерол, въпреки това си остават сред най-здравословните “суперхрани”. Пълните яйца са богати на много хранителни вещества, включително витамини от група В, холин, селен, витамин А, желязо и фосфор, висококачествени протеини. Съдържат два мощни антиоксиданта – зеаксантин и лутеин, за които е известно, че предпазват зрението.

Въпреки опасенията, свързани с високия холестерол в състава, някой изследвания показват, че няма измеримо увеличение на риска от сърдечни заболявания или диабет при консумация на 6-12 яйца седмично. Всъщност консумацията на тази “суперхрана”може да увеличи “добрия” HDL холестерол при някои хора, така че да намалим риска от сърдечни проблеми.

5.Бобови растения

16 супер храни и чудотворната им сила 5

Бобовите растения или бобовите култури са клас растителни храни, състоящи се от боб (включително соя), леща, грах, фъстъци и люцерна. Тъй като са пълни с хранителни вещества, играят важна роля в превенцията и лечението на различни заболявания, могат да бъдат определени като „суперхрани“.

Бобовите растения са богат източник на витамини от група В, различни минерали, протеини и фибри. Тези “суперхрани” помагат за регулиране на захарта при диабет тип 2, както и намаляване на кръвното налягане и холестерола. Редовното консумиране на боб и бобови растения може също така да спомогне за поддържане на здравословно тегло, заради възможността им да увеличат усещането на засищане.

6.Ядки и семена

16 супер храни и чудотворната им сила 6

“Суперхрани”, богати на фибри, вегетариански протеини и полезни за сърцето мазнини. Имат различни растителни съединения с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да предпазят от оксидативен стрес и сърдечни заболявания.

Сред често консумираните продукти биват бадемите, шам-фъстък, орехи, кашу, бразилски орех, слънчогледови семки, тиквени семки, семена от чиа, ленено семе, конопени семена, фъстъци и др. Последните технически са бобови растения, но е общоприето да се групират към ядките. Когато някой ядки и семена се включат към балансирана диета, те могат да помогнат за сваляне на килограми, макар че имат в себе си калории. Неслучайно ги включваме в списъка със “суперхрани”.

7.Кефир, кисело мляко

16 супер храни и чудотворната им сила 7

Кефирът е ферментирала напитка, която обикновено се приготвя от мляко и съдържа протеини, калций, витамини от група В, калий и пробиотици. Подобен е на киселото мляко, но има по-рядка консистенция и обикновено повече пробиотични щамове.

Ферментиралите, богати на пробиотици храни като кефира, влияят позитивно за намаляване на лошия холестерол, понижаване на кръвното, по-добро храносмилане и противовъзпалителни ефекти. Въпреки че продуктът традиционно се прави от краве мляко, той е от “суперхраните”, които обикновено се понасят добре от хора с непоносимост към лактоза, заради ферментацията на лактозата от бактерии. Може да бъде съставен и от немлечни напитки като кокосово мляко, оризово мляко и кокосова вода.

8.Зехтин

16 супер храни и чудотворната им сила 8

Зехтинът е натурално масло, извлечено от плодовете на маслиновите дървета, и е една от основните съставки на средиземноморската диета. Полезен е най-вече заради високите нива на мононенаситени мастни киселини и полифенолни съединения.

Добавянето на тази “суперхрана” към диетата може да намали възпаленията и риска от някои заболявания като сърдечни неразположения и диабет. Зехтинът има антиоксиданти (витамини Е, К), които могат да предпазят от клетъчно увреждане при оксидативен стрес.

9.Чесън

16 супер храни и чудотворната им сила 9

Чесънът е растителна храна, тясно свързана с лука, праза и шалота. Той е добър източник на манган, витамин С, витамин В6, селен и фибри. Чесънът е популярна кулинарна съставка заради отличителния си вкус.

Някой изследвания показват, че чесънът може да бъде ефективен за намаляване на холестерола и кръвното налягане, както и за поддържане на имунната функция. Също така съдържащите сяра съединения в тази “суперхрана” е възможно да са в помощ при предотвратяването на някои видове рак.

10. Джинджифил

16 супер храни и чудотворната им сила 10

Джинджифилът произхожда от корена на цъфтящо растение в Китай. Използва се както за подобряване на кулинарния вкус, така и за здравословни ползи. Има антиоксиданти (гингерол), именно те са ключови за положителното действие върху човешкия организъм.

Джинджифилът може да е ефективен за справяне с гаденето и намаляване на болката при остри и хронични възпалителни състояния. Този тип “суперхрани” редуцира риска от хронични заболявания, деменция, някои видове рак. Възможно е да бъде консумиран под различни форми – в прясно състояние, под формата на масло или сок, както и в сушени, прахообразни продукти, като добавка в супи, пържени ястия, сосове и чайове.

11.Куркума (куркумин)

16 супер храни и чудотворната им сила 11

Това е яркожълта подправка, която е тясно свързана с джинджифила. Произхожда от Индия, използва се за готвене и за лечебни цели. Активното съединение е куркуминът. Проучвания показват, че съединението може да бъде ефективно при лечението и превенцията на хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания, диабет. Възможно е да подпомогне заздравяването на рани и намаляването на болката  възпалението.

Един от недостатъците на употребата на куркумин в медицината е, че той не се усвоява лесно от организма, но това може да се подобри, като се съчетае с мазнини или други подправки (например черен пипер).

12.Сьомга

16 супер храни и чудотворната им сила 12

Сьомгата е риба, пълна със здравословни мазнини, протеини, витамини от група В, калий и селен. Тя е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, които са известни с редица ползи за здравето, например намаляване на възпаленията.

Включването на тази “суперхрана” в диета може също така да намали риска от сърдечни заболявания и диабет, и да помогне да поддържате здравословно тегло. Потенциален недостатък на консумацията на сьомга и други видове морски дарове е възможното им замърсяване с тежки метали, вредители от околната среда. За да се избегнат рисковете е добре консумацията да е балансирана.

13.Авокадо

16 title=

Авокадото е много хранителен плод, въпреки че в кулинарията често се счита по-скоро за зеленчук. Тази “суперхрана” е богата на много хранителни вещества, включително фибри, витамини, минерали.

Подобно на зехтина, авокадото е с високо съдържание на мононенаситени мазнини (олеиновата киселина е най-преобладаващата, има противовъзпалителен ефект). Консумацията на авокадо може да намали риска от сърдечни проблеми, диабет, метаболитен синдром и някои видове онкологични заболявания.

14.Сладки картофи

16 супер храни и чудотворната им сила 14

Сладкият картоф представлява кореноплоден зеленчук, зареден с много хранителни вещества – калий, фибри и витамини А и С. Тази “суперхрана” е и добър източник на каротеноиди – вид антиоксиданти, които могат да намалят риска от някои видове рак. Въпреки вкуса си, сладките картофи не повишават кръвната захар в прекалено високи граници. Интересно е, че те всъщност могат да подобрят контрола на милимоловете при хора с диабет тип 2.

15.Гъби

16 супер храни и чудотворната им сила 15

Някои от най-разпространените разновидности на ядливите гъби са гъби бутон, портобело, шийтаке, кримини и стриди. Макар че съдържанието на хранителни вещества варира в зависимост от вида, гъбите имат витамин А, калий, фибри и няколко антиоксиданта, които не присъстват в повечето други храни. Интересно е, че консумирането на повече гъби е свързанo с увеличен прием на зеленчуци, това води до по-засищащо хранене.

Благодарение на уникалното си съдържание на антиоксиданти, тази “суперхрана” може да играе важна роля за намаляване на възпаленията и предотвратяване на някои видове рак. Друга отличителна характеристика на гъбите е, че за отглеждането им се използват селскостопански отпадъчни продукти, а това ги превръща в устойчив компонент на една здравословна хранителна система.

16.Морски водорасли

Чрез термина „морски водорасли“ се описват някои богати на хранителни вещества морски зеленчуци. Най-често биват използвани в азиатската кухня, но набират популярност и в други части на света.

Морските водорасли съдържат много хранителни вещества, включително витамин К, фолат, йод и фибри. Тези океански зеленчуци са източник на биоактивни съединения, които обикновено не присъстват в сухоземните, също така имат антиоксидантно действие. Някои от тези съединения могат да намалят риска от рак, сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.

Заключение

За да поддържа здравето и теглото си в оптимални нива, всеки човек трябва да се стреми към правилно хранене и по-балансиран начин на живот. Въпреки това е добре хората да бъдат по-внимателни при избора си, тъй като не всеки продукт с етикет за „суперхрана“ има значителни ползи за здравето. Понякога търговците може да се опитат да Ви подлъжат с етикета, подтиквайки Ви да купите техен продукт, който всъщност се оказва, че не е толкова хранителен.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11182,9807,9753,9511,8713,8034,5844,4120″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”624,2191,8788,2185,2200,2187,3930″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни