25-те най-добри храни, които помагат при подуване и газове, според диетолозите.

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Подуването на корема обикновено не е повод за безпокойство. Въпреки това, допълнителното подпухване може да бъде супер неудобно и ви разбираме, ако искате да се отървете от него възможно най-бързо. Вместо да посягате към някакви лекарствени средства, вероятно първо ще искате да опитате храни, които помагат при подуване и газове.
Важно е да знаете какво трябва и какво не трябва да ядете, защото можете да получите подуване и газове от много храни и напитки!

Организмите ни са много различни един от друг и някои храни, които могат да предизвикат подуване и газове при един човек, не го правят при друг.

отбелязва Джесика Кординг

Друг вид подуване, водното подуване, често се предизвиква от хормонални промени по време на менструалния ви цикъл , дехидратация или претоварване на организма със солени храни.

Повечето хора консумират прекалено много сол, но не консумират достатъчно калий, който е минерал, намиращ се в плодовете и зеленчуците.
Ако ядете много пакетирани храни, поръчвате често храна за вкъщи или хапвате ресторантски ястия, има голям шанс да консумирате твърде много натрий, така че може да задържате излишни течности и да се чувствате подути.

казва Саманта Касети

Когато ядете фибри, трябва да пиете достатъчно вода, за да ги смилате и пренасяте ефективно през стомашно-чревния си тракт. Разбира се избягвайте газираната вода, тъй като тя може да вкара допълнителни газове в храносмилателния ви тракт.

казва Тори Армул, национален медиен говорител на Академията по хранене и диететика

Подуването обикновено изчезва от само себе си, но можете да ускорите процеса, като похапвате тези 25 храни, които намаляват подуването, според диетолози и изследвания.

Съдържание

Кисело мляко против подуване на корема

Киселото мляко е пълно с пробиотици – добри бактерии, които населяват вашия стомашно-чревен тракт, за да поддържат здравословен храносмилателен процес и да успокояват възпалението. Доказано е, че пробиотиците намаляват подуването на корема и други симптоми на синдрома на раздразнените черва (СРЧ).

Може да добавите пресни плодове като резенчета грейпфрут или боровинки, за да подобрите вкуса му. Ако имате непоносимост към лактоза опитайте кефир. Той е 99% без лактоза и има по-голямо разнообразие от пробиотични бактерии.

Джинджифил срещу подуване

Джинджифилът съдържа храносмилателен ензим, наречен zingibain, който помага на тялото да разгражда протеините. Той има успокояващо действие върху храносмилателната система, като намалява натиска върху долната част на хранопровода. По този начин помага при подуване и газове.

Също така има хубав релаксиращ ефект върху червата ви, намалявайки възпалението в дебелото черво, което помага на храната, която ядете, да преминава през вашата система по-лесно и на свой ред намалява подуването и газовете, които изпитвате.

казва Кристин Къркпатрик

Копър против подуване

Копърът е естествен диуретик, който също може да помогне за премахването на газовете в червата.
Съединенията анетол, фенхон и естрагол в семената от копър имат спазмолитични и противовъзпалителни свойства , които отпускат чревния мускул и позволяват на газовете да се разсеят.

Банани – топ храна срещу подуване

Калият в банана е основната причина, поради която той помага при подуване на корема.

Част от причините за задържане на вода в тялото ви са, че сте приели твърде много натрий

казва Кординг

Храните, богати на калий, помагат за извеждането на натрия и водата. Това помага да се балансират телесните течности и да се отървете от излишната вода в организма, за да намалите подуването.

Въпреки че изяждането на един банан няма да излекува магически подуването на корема, консумирането на богати на калий храни като бананите през целия ден ще помогне за намаляване на подуването на корема, добавя тя.

Лимони – добре познат метод против подуване и газове

Да, старият трик с вода с лимон наистина работи. Лимоновият сок е много подобен по киселинност на храносмилателните сокове на стомаха, така че може да помогне за облекчаване на подуването и други симптоми свързани с лошото храносмилане. Като пиете лимонов сок редовно, вие се грижите да бъдете хидратирани и освен това получавате киселини, които помагат на стомашно-чревния тракт да функционира по – добре.

Авокадо

Ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, като кето, авокадото е отличен източник на калий, намаляващ подуването, и антиоксиданти само за шест грама въглехидрати – една четвърт от въглехидратите, които бихте получили в един банан.
Авокадото може да подобри здравето на червата ви и да се бори с подуването на корема, като разгражда фибрите и намалява жлъчните киселини (храносмилателни течности, произведени от черния дроб).

Краставица

Краставицата съдържа много вода, консумирането и ви държи хидратирани, което е чудесно за подпомагане на изчистването на излишната вода от клетките и газовете от стомашно-чревния тракт. 
Нещо повече краставиците съдържат сяра и силиций, които действат като лек диуретик и помагат за изхвърлянето на излишните течности от организма. Освен това краставиците са чудесен начин да раздвижите стомашно-чревния си тракт, без да се задъхвате!

Включете аспержи в менюто си

подуване и газове

Аминокиселината аспарагин в аспержите е друг известен диуретик, който помага за намаляване на задържането на вода.

Аспержите също така съдържат пребиотични фибри, които са полезни за подхранване на пробиотиците в червата ви и поддържане на функционирането на храносмилателния ви тракт.

казва Кординг

Киви – отлична храна да намалите подуването

Тези мощни малки плодове съдържат друг ензим, актинидин, който помага за ускоряване на храносмилането. Проучванията показват, че те могат да предизвикат нормални движения на червата, за да сведат до минимум подуването и болките в стомаха, причинени от запек.

Две кивита са достатъчно добър източник на калий и фибри, които намаляват подуването.

Яжте папая, за да помогнете на храносмилателната си система

подуване и газове

Папаинът в папаята е още един ензим, който помага за разграждането на храните, които ядете, и за борба с възпалението. Кремообразният плод също така е пълен с вода и фибри , които помагат за насърчаване на храносмилането и свежда до минимум подуването.

Помага ли белия боб против подуване и газове?

Докато други бобови култури могат да доведат до мега-подуване, белият боб всъщност е „с високо съдържание на калий, което помага да се балансират нивата на натрий в тялото ни. Изследванията показват, че белият боб съдържа много фибри, които подобряват храносмилането и насърчават редовните движения на червата, което ограничава подуването поради запек.

Ананас

подуване и газове

Друг богат на вода плод, ананасът, съдържа храносмилателен ензим, наречен бромелаин. Смята се, че бромелаинът подпомага храносмилането, като разгражда протеини в стомаха, които иначе могат да причинят подуване и газове.

Цвекло

Цвеклото е друга богата на калий храна, която може да помогне за противодействие на натрия в тялото ви и следователно подуване.

Една чаша цвекло съдържа повече калий, фибри и протеини, отколкото един среден банан и има по-малко калории

 казва Армул

Корен от целина

Коренът от целина е мощен източник за борба със задържането на вода и подуването, тъй като съдържа съединение, което действа като диуретик.

Това ви кара да уринирате, така че може да помогне с всякакъв тип подуване на корема, което чувствате

казва диетологът от Ню Йорк, Бригите Цайтлин.

Домати против подуване и газове

подуване и газове

Когато става въпрос за водно подуване, консумацията на повече вода (която доматите съдържат много) е ключова.

Може да звучи контраинтуитивно, но течността изтласква течност

казва Цайтлин

Помага ли Артишокът срещу подуването на корема

подуване и газове

Когато храните се задържат в червата ви, те ферментират, което води до газове. Добавянето на влакнести храни, като артишок, към вашата диета предотвратява това, като изтласква храните.
Проучванията също така установяват, че артишокът насърчава добрите бактерии в червата, които могат да облекчат подуването, причинено от лошо храносмилане.

Лещата причинява ли подуване и газове

подуване и газове

От лещата не се ли подуваш ? Зависи. Бобовите растения карат някои хора да имат газове. Ако боравите добре с бобовите растения, фибрите в лещата ви помагат да прокарате всичко, което изостава в стомашно-чревния ви тракт.

Овесени ядки сутрин срещу подуване и газове

подуване и газове

Всички пълнозърнести храни съдържат фибри, които предотвратяват подуването на корема, но овесените ядки не може да ги намине нищо. Приемането им сутрин ще ви помогне да раздвижите червата си по-рано, което ще ви помогне да се чувствате по-добре през целия ден.

Спанак – супер храна против подуване и газове

С високо съдържание на имуностимулиращи и борещи се с възпалението антиоксиданти, спанакът наистина е спечелил репутацията си на суперхрана. Запомнете, че ще получите най-много фибри, като ядете спанак суров.

Боровинки срещу подуване

подуване и газове

Тези малки плодове, пълни с антиоксиданти, са с високо съдържание на вода и фибри, и поддържат правилното функциониране на храносмилателната ви система.

Замразените горски плодове имат също толкова хранителни вещества, колкото и пресните, така че ги добавете към пълнозърнести палачинки или към кисело мляко.

Диня – сладка храна срещу подуване и газове

Съставена от повече от 90 процента вода, динята е вкусен начин да включите в диетата си повече течности, борещи се с подуването. Динята също има много фитохимикали като витамин С и бета-каротин, които според изследванията предотвратяват хронични заболявания и успокояват подуването, предизвикано от възпаление. Този естествено сладък плод също е източник на ликопен, антиоксидантен каротеноид, свързан със здравето на сърцето.

Сладък картоф и рецепта

подуване и газове

Сладкия картоф е още една богата на калий храна, която се бори със задържането на вода, предизвикано от натрий. Тези здравословни въглехидрати също са пълни с фибри, борещи се с подуването. Освен това те съдържат антиоксиданта бета каротин, който поддържа здравето на очите.

Идея за рецепта:
Изпечете сладките картофи и ги намажете с чаша кисело мляко, добавете печени кубчета към салати или зърнени купички или ги пасирайте в супа от кореноплодни.

Мента

подуване и газове

Не е чудно, че ментовият чай е основна напитка след вечеря в много култури. Повечето изследвания са върху ментово масло, приемано като добавка или капсула, но листата от мента са известни с това, че традиционно се използват за подобряване на храносмилането след хранене.

Портокали против подуване и газове

подуване и газове

Портокалите са пълни с вода и са отличен източник на калий и фибри. Те са изключително мощни срещу подуването. Хубаво е да консумирате целия плод пред фрешове и други негови разновидности. Така ще сте сигурни, че ще се възползвате максимално от ползите му.

Грейпфрут

подуване и газове

Грейпфрутът е чудесен плод за намаляване на подуването на корема и газовете. Той е естествен диуретик, който може да помогне за изхвърляне на излишната вода от тялото и да намали подуването на корема. Освен това грейпфрутът съдържа високи нива на ензими, които помагат за по-ефективното разграждане на храната и намаляват газовете. Високите нива на витамин С в грейпфрута също могат да помогнат за намаляване на възпалението в храносмилателния тракт, което може да облекчи газовете и подуването на корема. И накрая, но не на последно място, грейпфрутът е богат на диетични фибри. Те помагат за поддържане на редовна храносмилателна система и намаляват натрупването на газове.

Какви храни трябва да избягвате, за да ограничите подуването?

Яденето на правилните храни е чудесен начин да се предпазите от подуване, но това не е единственото нещо, което може да помогне.

Яжте бавно, за да предотватите подуване и газове

подуване и газове

Като за начало, как се храните е също толкова важно, колкото и какво ядете. Когато ядете бързо, поглъщате повече въздух, което допринася за подуването на корема. Постарайте се да ядете бавно и да дъвчете храната по-старателно. Запомнете: храненето не е състезание.

Ограничете приема на FODMAPS, за да предотватите подуване и газове

Също така е важно да ограничите приема на въглехидрати, известни като FODMAPS. Те не се усвояват добре и ферментират, като по този начин произвеждат излишни газове и подуване на корема. Примери за храни с високо съдържание на FODMAP са сушени плодове, карфиол, зеле и мляко. Хората с IBS са особено уязвими към подуване, когато консумират тези храни, но някои от тези въглехидрати могат да причинят подуване дори при хора, които нямат IBS. Захарните алкохоли, например, които се съдържат в бонбони и дъвки без захар, са трудни за смилане от повечето хора.

Ограничете преработените храни, за да предотватите подуване и газове

подуване и газове

Опитайте се да намалите консумацията на преработени храни до минимум, съсредоточете върху цели и минимално преработени храни. Важно е да ядете растителни храни на всичките си хранения. Тази стратегия ви помага да намалите приема на натрий и да увеличите приема на калий. Това ще помогне за минимизиране на подуването от задържане на вода. Това също е добра стратегия за увеличаване на приема на фибри.

Сведете до минимум газираните неща, за да предотватите подуване и газове

подуване и газове

Когато пиете газирани напитки, като сода или кола, мехурчетата могат да се образуват в храносмилателната ви система и да ви накарат да се почувствате подути. Така че най-добре е да ги пропуснете, ако често се подувате.

ВАЖНО!
Тъй като подуването на корема може да е признак на нещо по-сериозно, важно е да говорите с вашия лекар.  Някои състояния, които причиняват подуване на корема, изискват медицинско лечение. Важно да бъдете правилно диагностицирани, преди да експериментирате със сериозни диети за ограничаване на храната или елиминиране.

Заключени

Има много храни, които могат да помогнат за намаляване на подуването на корема и газовете, като например чай от мента, джинджифил, пробиотици и кисело мляко. Консумацията на тези храни може да помогне за правилното функциониране на храносмилателната система и да намали дискомфорта. Ако търсите лесен и ефективен начин за борба с подуването на корема и газовете, опитайте Bacterra Biotic G. Това е пробиотик, който е специално разработен да помага при подуване на корема. Със своите естествени съставки и балансирана комбинация от полезни бактерии, Bacterra Biotic G може да ви помогне да поддържате храносмилателната си система в баланс и да намалите неприятното подуване на корема.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни