Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Типа чай според настроението

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Мирното и успокояващо действие на чая е добре известно. Това, което прави пиенето на чай още по-хубаво, е, че той предлага много ползи за здравето на тялото Ви, което го кара да се чувствате отлично. Чаят подсилва мозъка и вниманието Ви и Ви осигурява така необходимата енергия в зависимост от настроението, което имате. Общоизвестен факт е, че чаят от ройбос, зеленият чай, чаят улонг и черният чай, наред с други, съдържат множество ползи за здравето.

Знаете ли, че чаят влияе и на настроението Ви?

Чайовете са пълни с етерични масла, минерали, антиоксиданти, а те имат пряк резултат върху настроението Ви по отличен начин. Ето защо пиенето на чайове помага при редица промени или проблеми в настроението. Знаете ли, че има чай за всяко настроение и пиенето на определен вид чай може да промени изцяло настроението Ви? Прочетете повече, за да научите повече за типа чай според настроението Ви.

Стрес и тревожност

Чая от лайка

tipa-chay-spored-nastroenieto-zdravital

Чаят от лайка е добре известен с това, че намалява стреса и тревожността, като по този начин насърчава спокойствието. Той има положително въздействие, тъй като увеличава притока на кръв към мозъка и действа срещу ефекта на кортизола (хормона на стреса). Интересно е, че чаят от лайка има и други ползи, свързани със здравето, тъй като помага при грижа за кожата при акне и екзема.

Ашваганда и зелен чай

Типа чай според настроението

Ашвагандата и зеленият чай също са отлични за подобряване на настроението. Консумацията на зелен чай увеличава серотонина и допамина, което се свързва с намаляване на симптомите на депресия. Ако се чувствате така, сякаш на плещите Ви са се струпали множество неща, просто изпийте чаша лайка, ашваганда или зелен чай. Той ще Ви накара да се почувствате много по-спокойни и отпуснати. Цитрусовият и лимоновият вкус ще Ви помогнат да запазите спокойствие върху ума и тялото си.

Чувство на тъга

Типа чай според настроението

Тъгата е силна емоция, чувство, на което не се радваме. Тя обаче е неизбежна част от живота ни. Ако се чувствате тъжни, чаят от мента е много полезен за успокояване. Съдържащият се в ментовия чай ментол има успокояващи свойства.

При проблеми със съня

Типа чай според настроението 04

Чаят от лавандула е най-подходящият чай за стимулиране на съня. Той спомага за забавяне на кръвообращението, в резултат на което се забавя сърдечният ритъм и се забавя дейността на нервната система. Лавандулата е част от семейството на ментата и помага за насърчаване на релаксацията и спокойствието на ума, което Ви позволява да имате здрав и непрекъснат спокоен сън.

При проблеми със ставането сутрин

Типа чай според настроението 05

За по-голямата част от хората винаги е сложно, когато става въпрос за ставане от леглото. Черният чай помага да се събудите и вероятно затова е най-разпространеният сутрешен чай, консумиран от всички по света. В този чай има естествени стимуланти като кофеин, който е сравнително събуждащ. Той съдържа и много полезни минерали, които помагат за събуждането на ума и го правят по-бдителен.

Мозъчна функция

Типа чай според настроението 06

Чаят улонг съчетава качествата на зеления и тъмния чай, което му дава доста забележителни ползи за здравето. Ползите от него за мозъчната функция са невероятни, тъй като кофеинът увеличава отделянето на допамин и норепинефрин – два мозъчни пратеника, за които е известно, че благоприятстват мозъчната функция, настроението и вниманието.

Други ползи от чая улонг са подпомагането на метаболизма и намаляването на стреса, а това Ви помага да се чувствате отлично всеки ден. Той съдържа теанин – аминокиселина, която е отговорна за релаксиращия ефект на този чай. Теанинът помага и за повишаване на вниманието и за облекчаване на тревожността. Той повишава вниманието и бдителността през първите 1 до 2 часа след приема му.

Безпокойство

Чаят от вишна е много ефективен в борбата с безпокойството. Обикновено той забавя притока на кръв, също като чая от лавандула. По този начин се чувствате спокойни и отпуснати.

Усещане за енергия

Типа чай според настроението 07

Чаят от джинджифил е пълен с ползи за настроението, които водят до значително подобряване на енергийните нива, и дава усещане за топлина, както и комфорт. Чаят от джинджифил помага на тялото Ви да усвоява хранителните вещества, а също така подобрява кръвообращението. Този чай е чудесна напитка, която да даде на тялото Ви тласък преди да предприемете каквито и да било упражнения.

Ярост

Типа чай според настроението 08

Промените в настроението понякога могат да Ви накарат да се почувствате разстроени и гневни, като Ви накарат да развиете временна омраза към всеки и всичко. Чаят от лимон или портокал помага да повишите настроението си, като същевременно намалява гнева Ви. Освен вкусът, и самият мирис ще Ви успокои. Този чай е силно наситен с витамин С и е чудесен антиоксидант. Освен това цитрусовият му аромат Ви кара да се чувствате освежени след лош ден.

Емоционално здраве

Чаят от мента Ви осигурява емоционално благополучие и Ви помага да запазите спокойствие. Когато чувствате, че сте съкрушени или емоционално потиснати, просто изпийте чай от мента, той определено ще Ви накара да се почувствате по-добре.

Щастлив и позитивен

Типа чай според настроението 09

Индийският масала чай Ви помага да се развеселите веднага и Ви дава щастливо и позитивно усещане. Той върши чудеса, особено ако имате различни сериозни служебни задачи, които трябва да свършите. Този чай съдържа подправки като карамфил, кардамон и джинджифил, наред с други, които помагат за насърчаване на позитивността, както и за генериране на серотонин.

Чаят от мента също помага за повишаване на настроението; той внася много щастие и позитивизъм в деня Ви.

Приемането на тези чайове е много по-здравословно, отколкото да си вземете пакетче шоколад.

Изтощение

Ако се чувствате изтощени и изморени, не търсете повече, а изберете зелен чай. Това е така, защото зеленият чай съдържа L-теанин, който увеличава алфа мозъчните вълни. Това е подобно на това, което се случва, когато мислите. Ежедневното изпиване на чаша зелен чай прави чудеса. Той помага за пречистване на тялото и е невероятен и за ума Ви. Ако сте имали дълъг ден, пиенето на този чай ще Ви накара да се почувствате много по-свежи и спокойни.

Депресия

Типа чай според настроението 10

Депресията е най-разпространеното психично заболяване в наши дни. Това се дължи на начина на живот, в който живеят много хора. Чаят от лимонова трева съдържа етерични масла, които имат същия начин на действие като този на антидепресантите. Той е изпълнен с допълнителни свойства, намаляващи тревожността.

Умора

В случай че имате проблем с концентрацията и сънуването или имате натоварен дълъг работен ден, черният чай предлага най-прекрасни резултати. Изпиването на няколко глътки топъл и смесен черен чай Ви кара да се подмладите, да сте готови за деня, както и да имате ясна умствена бдителност

Нервни или уплашени

Ако Ви предстои важен изпит или интервю и се чувствате по-притеснени, консумацията на чай от вишни ще Ви помогне да успокоите нервите си. Минералите, съдържащи се в този чай, помагат за задоволяване на организма Ви и Ви подготвят за всичко, което Ви предстои.

Заключение

Съществуват различни типа чай според настроението Ви. Защо да не започнете да експериментирате с приготвянето и опитването на тези различни чайове, за да разберете как те могат да Ви помогнат да преодолеете настроението си и да се подмладите. Една чаша чай може да има положителен ефект върху състоянието на ума Ви, така че защо да не се заемете с пиенето на типа чай според настроението, за да може да по-лесно да го управлявате.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни