Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Между голямата дезинформация, пандемията, която ни изненада и напрегнатата година на евентуални нови избори, е много вероятно в близко бъдеще каналите на социалните мрежи да бъдат изпълнени с емоционални и/или предизвикващи гняв публикации. Голям процент от хора заявяват, че изборите например, са значителен източник на стрес за тяхното ежедневие. Един от начините за облекчаване на предизвиканите отрицателни емоции може да включва избягване на социалните мрежи за известно време.

Да си вземете почивка от социалните мрежи може да бъде полезно за много хора. Социалните мрежи могат да бъдат много поляризирани и в тях има изобилие от дезинформация по всякакви теми. Ако държите да сте информирани, то лесно може да попитате Ваши приятели какво сте пропуснали и отново да се отделите за момент от социалните мрежи.

Социалните мрежи могат да имат някои положителни ефекти върху психичното здраве, като например да Ви свързват с други хора. Това може да даде усещането, че се чувствате подкрепени. Източниците на информация обаче могат също така да доведат и до стрес, депресивни симптоми, по-ниско самочувствие и други негативни резултати.

Всъщност едно експериментално проучване през 2018 г., проведено сред повече от 100 студенти в Университета на Пенсилвания, установява как при ограничилите времето си в социалните мрежи до 10 минути на платформа на ден потребители, се наблюдава значително намаляване на самотата и депресията в продължение на 3 седмици. Другата контролната група, която е използвала платформите свободно резултата е противоположен.

pochivka-ot-sotsialnite-mrezhi-zdravital

Често, дори несъзнателно, сравняваме живота си с този по “най-интересните филми” или живота, който другите хора представят в социалните мрежи. В резултат на това се чувстваме по-зле от себе си. Можем също така случайно да прекарваме много време в социалните мрежи и да се чувстваме така, сякаш сме пропилели времето си.

Установява се, че може да възприемем съвсем различна представа за даден аргумент, докато четем, отколкото, когато гледаме или слушаме абсолютно същото нещо. Освен това преглед на съдържанието, което Ви ядосва, може да засили негативните емоции.

Как да си вземем почивка от социалните мрежи?

В експерименти, хората показват значителен спад на тревожността и страха, след спиране на социалните мрежи за известно време. Въпреки това намаляването или пълното премахване на социалните мрежи може да не е толкова лесно, колкото изглежда. Тук сме да Ви помогнем да направите първите крачки с няколко съвета:

1.Изтрийте приложенията

Почивка от социалните мрежи 2

Трябва да затрудните достъпа до любимите си канали в социалните мрежи. Добре е да се изтрият приложенията на телефона, така че да не можем умишлено да влизаме в тях. Можете също така да кажете на приятелите и семейството си, които често Ви насърчават да влизате в социалните мрежи, че вече предпочитате да говорите на други теми. Споделете им, че искате да се дистанцирате от тях и ги помолете да Ви подкрепят в това, а не да Ви вредят.

2.Създайте си нов навик или хоби

Почивка от социалните мрежи 3

Ако влизането в социалните канали е първото нещо, което правите след като се събудите, приключвате работа или си лягате вечер, опитайте да правите нещо друго през това време. Може да се разхождате сред природата, да четете или да правите, нещо, което от доста време не сте правили.

В началото може да се почувствате неестествено да прекарвате по-малко време в социалните мрежи. Изграждането на нови навици отнема време, но е възможно. Също така може да отделяте повече време за сън или медитация, основана на дишането.

Социалните мрежи могат да ни се струват лесно решение с ниска начална цена. Това означава, че ги използваме, защото е лесно – бърз начин да убием няколко минути, когато ни е скучно. Направете така, че лесно да правите нещо друго, като направите списък с неща, с които предпочитате да уплътните времето си. Спомнете си за нещо, което преди сте правили и Ви е носело удовослтвие, дали ще е да си направите сутрешна разходка, да прочетете отново Ваша любима книга, да си пуснете музика и да се отпуснете вкъщи с чаша топъл чай или кафе. Останете за момент с мислите си и вижте колко много креативни идеи ще изпъкнат в съзнанието Ви.

3.Контролирайте престоя си в социалните мрежи

Почивка от социалните мрежи 4

В случай, че все пак искате да виждате добрите страни на социалните мрежи, просто подминавайте материалите в медиите, които не са полезни за вас.

Да вземем за пример политическите постове. Ако те Ви стресират, може да Ви е от полза първо да смените източниците, от които получавате информацията. Алтернатива е и да се съсредоточите върху забавлението, релаксацията и общуването с други хора през времето, прекарано в социалните мрежи.

Не бива да си мислите, че намаленото време за сърфиране в социалните медии, ще Ви лиши от възможността да научавате нужната информация. Това, че новинарският цикъл тече 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, не означава, че трябва да го следите с изострено внимание постоянно. Можете да бъдете информирани граждани, като в същото време контролирате приема на новинарските и социални мрежи. Създайте баланс и отново бъдете информирани за случващото се.

4.Намерете положителни новини

Почивка от социалните мрежи 5

Друг начин да останете в социалните мрежи, без да сте изложени на негативни емоции, е да контролирате каналите си, като следвате хора и харесвате новини и публикации, които Ви носят щастие и пълноценни знания.

Опитайте се да балансирате негативната информация с добрите неща. Ако се вгледате, там има радост и положителни новини. Ако тревожните публикации си проправят път отново във Вашия канал и започнете да изпитвате негативни чувства, то е важно да се предприемат действия. Вземете си почивка и се уверете, че обръщате внимание на тялото си, за да забележите кога имате нужда от такава.

Заключение

Според проучване на компанията „Самсунг“ от 2016г. 90 процента от притежателите на мобилни телефони използват социалните мрежи. Към тогавашния период това е най-високия процент в страните от Европейския съюз. Нищо чудно към днешна дата цифрите да са повишени.

По повод на темата, всеки от нас е нужно да намери необходимия баланс. Трябва да се информираме за заобикалящата ни среда от различни, разнообразни източници, за да не ставаме прекалено зависими и манипулирани. Не случайно наскоро Световната здравна организация (СЗО) призна необходимостта от нови изследвания на зависимостта от информационните технологии.

Изследване на научен екип от Техническия университет в Сидни, Австралия групира отрицателните ефекти на поднасяното в социалните мрежи съдържание чрез шест категории – досадно, дразнещо, разстройващо, тревожно, насилствено, сексуално или неприлично.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6157,6914,11736,8618,7002,9171″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”8788,2191,9194,2185,2182,2368,2356″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни