Не можете да бягате бързо – ето защо?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Мозъкът ви може да ви каже, че трябва да бягате по-бързо, за да станете по-добър бегач. Вашата генетика обаче може да има различна идея.

Ново проучване, публикувано в списание Current Biology казва, че нашата естествена биология може да ни програмира да работим с енергийно ефективни скорости, за да пестим калории.

Може би за това е толкова трудно за бегачите на дълги разстояния да подобрят времето си.

Изследователи от Станфордския университет в Калифорния и Университета Куинс в Онтарио комбинираха данни от бегачи, наблюдавани в лаборатория, заедно с 37 000 бягания, записани на преносими фитнес тракери.

Те открили, че естествената склонност на хората е да бягат със скорост, която запазва загубата на калории, нещо, което състезателите, които се опитват да подобрят времето, трябва да преодолеят.

Учените са изучавали механиката на бягане в продължение на 15 години, но не са изучавали бягане в реалния свят до този изследователски проект.

Екипът беше изненадан да открие последователността, която откриха в комбинираните набори от данни

„Интуитивно предполагаме, че хората тичат по-бързо на по-къси разстояния и след това ще забавят темпото си за по-дълги разстояния“. Това каза Джесика Селинджър, доктор по философия, съавтор на изследването и изследовател по невромеханика в университета Куинс, в изявление.

Оказа се, че не е така!

Повечето от анализираните бегачи са бягали със същата скорост, независимо дали е било кратко бягане или дълго – над 10 километра.

Преодоляване на природни черти

Авторите съобщават, че от еволюционна гледна точка има смисъл хората да тичат със скорост, използвайки най-малко количество енергия. Това е черта, която се наблюдава и при животните.

Сега обаче хората имат различни причини за бягане. Когато целта е скоростта, хората трябва да намерят различни начини да заобиколят естествената си тенденция да пестят енергия.

Можем да тренираме тялото да става по-ефективно дори когато бягаме с по-високи скорости. Много от това е свързано с нервно-мускулните адаптации, които се случват в тялото.

Представете си, че има 100 мускулни влакна, които работят в краката ви, докато бягате. От тези 100 мускулни влакна само 50 всъщност трябва да работят, за да движите тялото си напред със скоростта, с която бягате. Това е така, защото тялото не е изградило най-ефективните нервно-мускулни пътища. Вместо да задейства само мускулите, които са необходими, той свръхкомпенсира, защото тези ефективни пътища не са установени.

Това е като да вървите през лабиринт. Първият път, когато вървите през лабиринта, ще направите много грешни завои и в крайна сметка ще си отворите допълнителна работа. Въпреки това, след няколко повтарящи се опита на същия лабиринт, вие ставате по-бързи и по-ефективни, като поемате само маршрута, който ви води до изхода най-бързо. Връзката между нашите нерви и мускули реагира почти по същия начин. И така, колкото повече бягате, толкова по-ефективни ставате, защото учите тялото кои влакна трябва да се задействат и кои не.

Персонални планове за обучение, за да бягате по-бързо

Всеки човек има различни мускулни способности, което се изразява в това как се представя.

Как се представят отвъд това, може да зависи от това как се грижат за себе си.

Въз основа на размера на тялото, мускулната маса, теглото и т.н., всеки бегач има диапазон на енергийна ефективност. Бегачите могат да подобрят времето си с добро хранене, познаване и поддържане на добро тегло, с което човек се чувства комфортно. Трябва да се включи разтягане преди и след тренировка, адекватна хидратация, подходяща почивка и поставяне на цели както за времето, така и за разстоянието.

Пиенето на много електролитни напитки с високо съдържание на захар не се препоръчва като рутина. Тези напитки трябва да се използват за заместване на течности след активно бягане с много изпотяване.

По-бързото бягане изисква трениране и наблюдение на времето въз основа на разстоянието и скоростта. Това е най-лесно да се направи на писта и увеличаването на скоростта седмично за интервални разстояния ще подобри времето. Интервалното трениране на скоростта и увеличаването на интервалното време помага.

Тичането с удобно за всеки индивид тегло е важно, но загубата на тегло, когато е подходящо, може да помогне за подобряване на времето за бягане

Експертите също така съветват хората да не поставят нереалистични очаквания и да бъдат търпеливи със седмичното увеличение на скоростта и разстоянието. След това могат да се чувстват комфортно с определени разстояния и време, особено за начинаещи.

Пример би бил да започнете от 5-километрово бягане и да стигнете до ниво на скорост, което е удобно. Направете няколко състезания, тъй като състезателната атмосфера и адреналинът също помагат. И накрая, винаги разтягайте мускулите си и поддържайте гъвкавост, особено след бягане. Това помага за предотвратяване на наранявания като изкълчвания и разтягания.

Още полезни съвети

Доказано е, че слушането на музика с по-бързо темпо помага да се ускори честотата на крачките, което след това може да увеличи скоростта на бягане. Избирането на по-бързо бягащи приятели също може да ви даде тласък.

Смарт устройствата също могат да ви бъдат от голяма полза!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6695,5907,8326,7827″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2193,2779,6081,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни