Дискова херния в долната част на гърба

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Дисковата херния е състояние, което може да се появи навсякъде по гръбначния стълб, но най-често се появява в долната част на гърба. Понякога се нарича изпъкнал или разкъсан диск. Това е една от най-честите причини за болка в долната част на гърба, както и болка в краката.

Между 60 и 80% от хората ще изпитат болка в кръста в даден момент от живота си. Някои от тези хора ще имат болки в кръста и краката, причинени от дискова херния. Въпреки че дисковата херния може да бъде много болезнена, повечето хора се чувстват много по-добре само след няколко седмици или месеци нехирургично лечение.

Анатомия

diskova-hernia-v-dolnata-chast-na-garba-zdravital

Вашият гръбначен стълб се състои от 24 кости, наречени прешлени, които са подредени една върху друга. Тези кости се свързват, за да създадат канал, който предпазва гръбначния мозък.

Пет прешлена образуват долната част на гърба. Тази област се нарича Вашият лумбален гръбнак.

Другите части на гръбнака Ви включват:

  • Гръбначен мозък и нерви. Тези електрически кабели преминават през гръбначния канал, пренасяйки съобщения между мозъка и мускулите. Нервните корени се разклоняват от гръбначния мозък през отвори в прешлените, наречени отвор.
  • Междупрешленни дискове. Между Вашите прешлени има гъвкави междупрешленни дискове. Тези дискове са плоски и кръгли, с дебелина около половин инч.

Междупрешленните дискове действат като амортисьори, когато ходите или бягате. Те са съставени от два компонента:

  • Annulus fibrosus. Това е здравият, гъвкав външен пръстен на диска.
  • Пулпозно ядро. Това е мекият, подобен на желе център на диска.

Описание

Дискова херния в долната част на гърба 02

Дискът започва да се хернира, когато желеобразното му ядро се притисне към външния му пръстен поради износване или внезапно нараняване. Този натиск върху външния пръстен може да причини болка в долната част на гърба.

Ако натискът продължи, желеобразното ядро може да прокара целия външен пръстен на диска или да причини издуване на пръстена. Това оказва натиск върху гръбначния мозък и близките нервни коренчета. Това не само е механично притискане на нервите, но и материалът на диска освобождава химически дразнители, които допринасят за възпаление на нервите. Когато коренът на нерв е раздразнен, може да има болка, изтръпване и слабост в единия или двата Ви крака, състояние, наречено ишиас.

Причина

Дискова херния в долната част на гърба 3

Дисковата херния най-често е резултат от естествено, свързано с възрастта износване на гръбначния стълб. Този процес се нарича дегенерация на диска. При деца и млади хора дисковете имат високо съдържание на вода. С напредването на възрастта съдържанието на вода в дисковете намалява и дисковете стават по-малко гъвкави. Дисковете започват да се свиват и пространствата между прешлените стават по-тесни. Този нормален процес на стареене прави дисковете по-податливи на херния.

Травматично събитие, като падане, също може да причини дискова херния.

Рискови фактори

Някои фактори могат да увеличат риска от дискова херния. Те включват:

  • Пол. Мъжете на възраст между 20 и 50 години са най-склонни да имат дискова херния.
  • Неправилно повдигане. Използването на мускулите на гърба вместо краката Ви за повдигане на тежки предмети може да причини дискова херния. Усукването, докато повдигате, също може да направи гърба Ви уязвим. Повдигането с крака, а не с гръб може да предпази гръбнака Ви.
  • Тегло. Наднорменото тегло поставя допълнителен стрес върху дисковете в долната част на гърба.
  • Повтарящи се дейности, които натоварват гръбнака Ви. Много работни места изискват физически усилия. Някои изискват постоянно повдигане, дърпане, огъване или усукване. Използването на безопасни техники за повдигане и движение може да Ви помогне да защитите гърба си.
  • Често шофиране. Стоенето в седнало положение за дълги периоди, плюс вибрациите от двигателя на автомобила, могат да окажат натиск върху гръбнака и дисковете.
  • Заседнал начин на живот. Редовните упражнения са важни за предотвратяване на много медицински състояния, включително дискова херния.
  • Пушенето. Смята се, че пушенето намалява снабдяването на диска с кислород и причинява по-бърза дегенерация.

Наднорменото тегло – враг №1. Как да се преборим с него!>>

Симптоми

Дискова херния в долната част на гърба 04

В повечето случаи болката в кръста е първият симптом на дискова херния. Тази болка може да продължи няколко дни, след което да се подобри. Други симптоми могат да включват:

  • Ишиас. Това е остра, често стрелкаща болка, която се простира от седалището надолу по задната част на единия крак. Причинява се от натиск върху спиналния нерв;
  • Изтръпване или усещане за изтръпване в крака и/или ходилото;
  • Слабост в крака и/или ходилото;
  • Загуба на контрол върху пикочния мехур или червата. Това е изключително рядко и може да означава по-сериозен проблем. Това състояние се причинява от притискане на корените на гръбначните нерви. Изисква незабавна медицинска помощ;
  • Преглед от лекар;
  • Медицинска история и физикален преглед.

След обсъждане на Вашите симптоми и медицинска история, Вашият лекар ще извърши физически преглед. Изпитът може да включва следните тестове:

1.Неврологичен преглед

Неврологичният преглед ще помогне на Вашия лекар да определи дали имате мускулна слабост или загуба на усещане. По време на прегледа лекарят ще:

  • Провери силата на мускулите в долната част на крака, за да прецените как ходите както на петите, така и на пръстите на краката. Мускулната сила в други части на тялото Ви също може да бъде тествана.
  • Открие загубата на усещане, като провери дали усещате леко докосване на крака и стъпалото.
  • Тества рефлексите в коляното и глезена. Те понякога може да отсъстват, ако има притиснато нервно коренче в гръбнака ви.
  • Направи тест за повдигане на прав крак. Това е специализиран тест за предсказване наличието на дискова херния, особено при по-млади пациенти. По време на теста вие лежите по гръб и вашият лекар внимателно повдига засегнатия крак. Коляното ви остава изправено. Ако почувствате болка надолу по крака и под коляното, това е сериозна индикация, че имате дискова херния.

2.Образни изследвания

Сканиране с магнитен резонанс. MRI сканирането предоставя ясни изображения на меките тъкани на тялото, включително междупрешленните дискове. Вашият лекар може да назначи MRI сканиране, за да потвърди диагнозата и да научи повече за това кои гръбначни нерви са засегнати. Ако не можете да понесете MRI сканиране, вместо това може да бъде поръчано сканиране с компютърна томография (КТ) или КТ миелограма.

Лечение

Дискова херния в долната част на гърба 05

За повечето пациенти дисковата херния бавно ще се подобри за период от няколко дни до седмици. Обикновено повечето пациенти са без симптоми до 3 до 4 месеца. Въпреки това, някои пациенти изпитват епизоди на болка по време на възстановяването си.

Нехирургично лечение

Първоначалното лечение на дискова херния обикновено е нехирургично. Нехирургичното лечение може да включва:

Почивка

Дискова херния в долната част на гърба 06

Един до два дни почивка на легло обикновено помага за облекчаване на болките в гърба и краката. Не стойте на краката си обаче за по-дълго. Когато възобновите дейността си, опитайте да направите следното:

  • Правете си почивки през целия ден, но избягвайте да седите дълго време.
  • Направете цялата си физическа активност бавна и контролирана, особено навеждането напред и повдигането.
  • Променете ежедневните си дейности, за да избегнете движения, които могат да причинят допълнителна болка.
  • Нестероидни противовъзпалителни средства. Противовъзпалителните лекарства като ибупрофен или напроксен могат да помогнат за облекчаване на болката.

Физиотерапия

Дискова херния в долната част на гърба 07

Специфичните упражнения ще помогнат за укрепване на долната част на гърба и коремните мускули. Епидурална стероидна инжекция. Инжектирането на подобно на кортизон лекарство в пространството около нерва може да осигури краткотрайно облекчаване на болката чрез намаляване на възпалението.

Има добри доказателства, че епидуралните инжекции могат успешно да облекчат болката при много пациенти, които не са били подпомогнати от 6 седмици или повече други нехирургични грижи. Има някои данни, които предполагат, че епидуралното инжектиране на стероиди в рамките на 3 месеца след операцията може леко да увеличи риска от инфекция. Обсъдете тези рискове с Вашия хирург.

Важно е да се отбележи, че тези нехирургични лечения не лекуват дисковата херния. По-скоро те могат да помогнат за облекчаване на симптомите, докато тялото Ви работи за излекуване на диска. В много случаи дисковата херния естествено се разтваря с течение на времето и се абсорбира отново от тялото.

Хирургично лечение

Само малък процент от пациентите с лумбална дискова херния се нуждаят от операция. Хирургията на гръбначния стълб обикновено се препоръчва само след като период на нехирургично лечение не е облекчил болезнените симптоми или за пациенти, които изпитват следните симптоми:

  • Мускулна слабост;
  • Затруднено ходене;
  • Загуба на контрол върху пикочния мехур или червата;
  • Микродискектомия. Най-честата процедура, използвана за лечение на единична дискова херния, е микродискектомията. Процедурата се извършва през малък разрез на нивото на дисковата херния и често включва използването на микроскоп.

Дисковата херния се отстранява заедно с всички допълнителни фрагменти, които оказват натиск върху спиналния нерв. Може да се наложи по-голяма процедура, ако има дискови хернии на повече от едно ниво.

Рехабилитация

Вашият лекар или физиотерапевт може да препоръча проста програма за ходене (като 30 минути всеки ден), заедно със специфични упражнения, които да помогнат за възстановяване на силата и гъвкавостта на гърба и краката.

За да намалите риска от повторна херния, може да Ви бъде забранено да се огъвате, повдигате и усуквате през първите няколко седмици след операцията.

Превенция, профилактика и рехабилитация – “Академия Здравитал”>>

Съображения

И при хирургично, и при нехирургично лечение има до 20 до 25% шанс дискът да се хернира отново през живота Ви.

Рискът от нехирургично лечение е, че Вашите симптоми може да отнемат много време, за да отшумят. Пациентите, които опитват нехирургично лечение твърде дълго, преди да изберат операция, може да изпитат по-малко подобрение на болката и функцията, отколкото тези, които са избрали операция по-рано. Проучванията показват, че на около 9 до 12 месеца хирургическите резултати не са толкова благоприятни, колкото ако имате операция преди 9 месеца. Вашият лекар ще говори с Вас колко дълго трябва да опитате нехирургични мерки, преди да обмислите операция.

Хирургически рискове

Има малки рискове, свързани с всяка хирургична процедура. Те включват: кървене, инфекция и реакция на анестезия.

Специфичните усложнения от операция за дискова херния включват:

  • Травма на нерв;
  • Инфекция;
  • Разкъсване на торбичката, покриваща нервите (дурално разкъсване);
  • Хематом, причиняващ притискане на нерв;
  • Повтаряща се дискова херния;
  • Необходимост от допълнителна операция.

Резултати

Като цяло резултатите от операцията за микродискектомия като цяло са много добри. Пациентите са склонни да виждат повече подобрение на болката в краката, отколкото на болката в гърба. Повечето пациенти са в състояние да възобновят нормалните си дейности след период на възстановяване след операцията. Обикновено първият симптом, който се подобрява, е болката, последвана от общата сила на крака и след това усещането.

Заключение

През последните години има задълбочени изследвания върху лечението на дискова херния. Вашият лекар ще може да говори с Вас за предимствата и недостатъците както на хирургичното, така и на нехирургичното лечение.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни