Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
11-polzi-ot-priema-na-vitamini

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В днешния забързан живот може да се окаже предизвикателство да си набавяме достатъчно хранителни вещества от храната, която консумираме. Организмът се нуждае от определено количество прием на витамини и минерали, за да функционира правилно.

Всеки човек има препоръчителна дневна доза от всички основни витамини. Например организмът се нуждае от витамин К, за да може кръвта да се съсирва. А някои хранителни вещества дори могат да подпомогнат за поддържането на телесните функции, като целостта на кожата и колагена.

Все пак е важно да отбележим, че витамините не са заместител на здравословното хранене. Те не са заместител на антибиотиците и другите лекарства, а са само допълнение към храната, която приемате.

Екипа на Здравитал е подготвил за Вас някои от многото ползи при прием на витамини:

1. Прием на витамини за здравето при стареене

Колкото и да ви се иска да останете завинаги млади, то няма как да избягате от стареенето. И колкото повече остарявате, толкова повече ще трябва да се грижите за физическото си здраве. За съжаление, с напредването на възрастта за организма става по-трудно да усвоява така необходимите хранителни вещества. Освен това определени лекарства могат допълнително да го изтощят. Но има все повече доказателства, че редовния прием на витамини може значително да помогнат за справянето с тези проблеми.

11-polzi-pri-priem-na-vitamini

Витамините са основни микроелементи, които са необходими за поддържане на здрави телесни функции и са особено важни за възрастните хора. Изследвания показват, че витамините могат да помогнат за намаляване на риска от свързани с възрастта заболявания като сърдечни заболявания, рак и деменция, както и да подобрят функцията на имунната система и метаболизма. Освен това, витамините могат да помогнат за забавяне на процеса на стареене. Те предоставят на тялото необходимите хранителни вещества за поддържане на здравия растеж и възстановяване на клетките. Витамините са от решаващо значение за поддържането на здрава кожа, кости и мускули, както и за поддържане на правилното функциониране на очите, сърцето и органите. Важно е възрастните хора да се уверят, че приемат достатъчно витамини, за да поддържат оптимално здраве.

2. Намаляват тревожността и стреса

Регулярния прием на витамини играе важна роля в регулирането на реакцията на организма към стрес. По-специално, витамините B и C са известни като полезни за подпомагане на тялото витамини, които му помагат да се справи със стреса. Витамин B помага на тялото да произвежда енергия и е особено важен за производството на серотонин, който е мозъчният химикал, отговорен за регулирането на настроението.

11 ползи при прием на витамини 2

Витамин С е важен за имунната система и помага на тялото да устои на инфекции. Проучвания показват, че хората с по-високи нива на витамин B и C в диетата си са склонни да се справят по-добре със стреса и безпокойството. Освен това е известно, че витамини B и C помагат за намаляване на нивата на хормона на стреса кортизол. Това може да помогне за намаляване на негативните ефекти от стреса върху тялото, като умора, безсъние и раздразнителност. Ето защо ежедневният прием на мултивитамини може да помогне за защита на тялото от вредните ефекти на стреса.

3.Укрепват здравето на сърдечно-съдовата система

11 ползи при прием на витамини 3

Витамините са основни хранителни вещества, които играят жизненоважна роля за цялостното здраве на сърдечно-съдовата система. Те могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като поддържат здрави кръвоносни съдове, намаляват нивата на холестерола и предотвратяват втвърдяването на артериите.

  • Витамин Е е мощен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на окисляването на холестерола, което може да доведе до запушване на коронарните артерии;
  • Витамин С помага за намаляване на риска от инсулт и инфаркт, като предотвратява натрупването на плаки в артериите;
  • Витамин B6 намалява риска от инсулт и инфаркт чрез контролиране на нивата на хомоцистеин – аминокиселина, която може да бъде вредна за сърдечно-съдовата система;
  • Витамин D също помага за намаляване на риска от инсулт и инфаркт чрез намаляване на възпалението в тялото;
  • Витамин К помага за намаляване на риска от инсулт и инфаркт, като помага на тялото да абсорбира калция, който е важен за поддържането на здрави кръвоносни съдове.

Чрез редовния прием на витамини в здравословна диета, хората могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и да подобрят цялостното си здраве.

Здравословно хранене, на което може да се наслади цялото ви семейство>>

4. Прием на витамини за подсилване на имунната ви система

Имунната ви система е изключително важна, така че е логично да я подхранвате колкото е възможно повече. Тя е нашата защита срещу различни болести и инфекции и затова е важно тя да бъде снабдена с нужните хранителни вещества.

11 ползи при прием на витамини 4

Ако се сещате само за един витамин, свързан с укрепването на имунната система, това е витамин С, който е известен с това, че е силен антиоксидант. Припомняме, че освен това можете да приемате и витамините Е и D, за да укрепите имунитета си.

Да разчитате на прием на витамини обаче не е достатъчно. Все още трябва да ядете достатъчно плодове и зеленолистни зеленчуци. Богатата и разнообразна храна е важен източник на нужните за имунната ви система вещества, от които се нуждае.

15 храни, които укрепват имунната система>>

5. Поддържайте тялото в добро здравословно състояние

11 ползи при прием на витамини 5

Искате ли тялото ви да работи като добре смазана машина? Тогава не забравяйте да се снабдите с дневната си доза витамини! Редовния прием на витамини са съществена част от здравословния начин на живот и редовният им прием може да ви помогне да поддържате тялото си в отлично състояние. Витамините не само осигуряват на тялото ви хранителните вещества, необходими за оптималното му функциониране, но и могат да ви помогнат да постигнете по-бързо целите си, свързани със здравето и благосъстоянието.

6. Подобрява зрението

Приемането на правилните витамини и минерали може да ви помогне да защитите зрението си и да се предпазите от проблеми със зрението. Известно е, че витамините Е, С, А и селен поддържат здравето на очите и дори могат да помогнат за намаляване на риска от дегенерация на макулата.

11 ползи при прием на витамини 6

В нашия все по-дигитален свят е по-важно от всякога да се грижите за очите си. Часовете, прекарани пред екраните, могат да доведат до напрежение в очите, сухота в очите и дори до проблеми със зрението. За да запазите очите си здрави, е изключително важно да полагате редовни грижи за тях. Приемането на правилните витамини и минерали може да ви помогне да изпреварите проблемите със зрението.

Полезни ли са морковите за очите Ви?>>

7. Грижат се за здравето на костите

Може би си мислите, че знаете всичко за здравите кости, но знаете ли, че калцият и витамин D са непобедим дует? Витамин D е от съществено значение за работата на калция, а без него костите ви няма да имат необходимата сила.

11 ползи при прием на витамини 7

За съжаление, много фактори могат да попречат на получаването на достатъчно витамин D, като например използването на слънцезащитни продукти, лошото усвояване от кожата и слабата слънчева светлина през зимата. Но не се притеснявайте – все още можете да си набавяте необходимия на организма ви витамин D от млечни продукти като млякото или витамини. Така че се уверете, че получавате достатъчно от това жизненоважно дуо за силни и здрави кости!

8. Подпомага мозъчната функция

Витамините могат да бъдат тайно оръжие за подсилване на мозъка и психичното здраве. Приемането на правилните витамини може да помогне за подобряване на когнитивните функции и дори за предотвратяване на депресията и тревожността. Не приемайте обаче просто някакви стари витамини – уверете се, че получавате качествени витамини, които са съобразени с вашите специфични нужди. Не се колебайте да попитате лекаря си за съвет какви витамини са най-подходящи за вас.

Най-добрите игри за стимулиране на мозъка при деменция и как действат те>>

9. Прием на витамини за подобряване на метаболизма

Организмът ви се нуждае от витамини от група В, за да поддържа метаболизма ви в добро състояние! Рибофлавинът, тиаминът, В6, В12, биотинът и фолатът работят заедно с ензимите за разграждане на мазнините, въглехидратите и протеините, като осигуряват на тялото ви необходимата енергия. Балансираното хранене и активността също ще ви помогнат да поддържате здравословен метаболизъм, който е от ключово значение за здравословния начин на живот.

10. Прием на витамини за по-здрава кожа и коса

Искате ли да имате по-здрава, по-сияйна кожа и гъста, лъскава коса? Приемането на витамини може да е ключът към постигането на желаните резултати! Витамините Е, А и С могат да помогнат за намаляване на екземите, сухата кожа и акнето, а витамините В3 и С допринасят за по-пълна коса.

6 ползи за косата от копривата – мнение на дерматолозите>>

Заключение

Подсилете здравето с мултивитамините Поливитерал от Здравитал! Ежедневният прием на витамини може да бъде ключът към света на енергия, жизненост и по-добро здраве. С Поливитерал можете да осигурите на тялото си мощната комбинация от важни витамини и минерали, от които то се нуждае, за да остане здраво и силно. Само с една таблетка дневно можете да си набавите хранителните вещества, от които се нуждаете, за да постигнете целите си и да водите по-здравословен и балансиран начин на живот. Така че не чакайте, а се погрижете за здравето си още днес с Поливитера от Здравитал!

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни