“Какво да пия за болки в кръста?” – познат въпрос

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Болката в кръста е една от най-честите причини хората да ходят на лекар или да пропускат работа и е водеща причина за инвалидност в световен мащаб.

За щастие можете да вземете мерки за предотвратяване или облекчаване на повечето епизоди на болки в кръста. Ако превенцията е неуспешна, едно правилно домашно лечение и подходяща телесна механика често ще излекуват кръста ви в рамките на няколко седмици и ще го поддържат функционален. Рядко се налага операция за лечение на болки в гърба.

В последната част от статията ще дефинираме “правилно лечение” така че ако не ви се чете цялата статия, може директно да се спуснете надолу и да откриете отговора на въпроса “какво да пия за болки в кръста?”.

Симптоми

Болката в кръста може да се усеща като парене или пронизване. В допълнение, болката може да се разпространи надолу по крака или да се влоши при огъване, усукване, повдигане, стоене или ходене.

Кога да отидете на лекар

Повечето болки в гърба постепенно се подобряват с правилното лечение и самообслужване, обикновено в рамките на няколко седмици. Свържете се с Вашия лекар, ако болката в гърба:

  • Разпространява се надолу по единия или двата крака, особено ако болката се простира под коляното
  • Предизвиква слабост, изтръпване или изтръпване на единия или двата крака
  • Придружава се от необяснима загуба на тегло

В редки случаи болката в гърба може да сигнализира за сериозен медицински проблем. Потърсете незабавна помощ, ако болката в гърба:

  • Предизвиква нови проблеми с червата или пикочния мехур
  • Придружава се от треска
  • Е в следствие на падане, удар в гърба или друго нараняване

Причини

Болката в кръста често се развива без причина, която Вашият лекар може да идентифицира с тест или образно изследване. Състоянията, често свързани с болки в гърба, включват:

  • Разтягане на мускулите или връзките. Многократното повдигане на тежести или внезапно неудобно движение може да натовари мускулите на гърба и гръбначните връзки. Ако сте в лошо физическо състояние, постоянното натоварване на гърба ви може да причини болезнени мускулни спазми. 
  • Изпъкнали или спукани дискове. Дисковете действат като възглавници между костите (прешлените) в гръбначния ви стълб. Мекият материал вътре в диска може да се издуе или да се разкъса и да притисне нерв. Въпреки това, можете да имате изпъкнал или спукан диск без болки в гърба. Дисковата болест често се открива случайно.
  • Артрит. Остеоартритът може да засегне долната част на гърба. В някои случаи артритът в гръбначния стълб може да доведе до стесняване на пространството около гръбначния мозък, състояние, наречено спинална стеноза. 
  • Остеопороза. Прешлените на гръбначния ви стълб могат да развият болезнени фрактури, ако костите ви станат порести и крехки. 

Рискови фактори

Всеки може да развие болки в гърба, дори деца и тийнейджъри. Тези фактори могат да ви изложат на по-голям риск от развитие на болки в гърба:

  • възраст. Болката в кръста е по-честа с напредване на възрастта, започвайки около 30-40-годишна възраст. 
  • Липса на упражнения. Слабите, неизползвани мускули на гърба и корема могат да доведат до болки в кръста. 
  • Наднормено тегло. Излишното телесно тегло създава допълнителен стрес върху гърба ви. 
  • Болести. Някои видове артрит и рак могат да допринесат за болки в гърба. 
  • Неправилно повдигане. Използването на гърба вместо краката може да доведе до болки в гърба. 
  • Психологически състояния. Хората, склонни към депресия и тревожност, изглежда имат по-голям риск от болки в гърба. 
  • Пушенето. Пушачите имат повишена честота на болки в кръста. Това може да се случи, защото пушенето предизвиква кашлица, която може да доведе до дискова херния. Пушенето може също да намали притока на кръв към гръбначния стълб и да увеличи риска от остеопороза. 

Предотвратяване

Може да избегнете болки в гърба или да предотвратите повторната им поява, като подобрите физическото си състояние и научите и практикувате правилна механика на тялото.

За да поддържате гърба си здрав и силен:

Set of man doing excercise, fitness stretching, crossfit running gym abs pushup, vector illustration
  • Упражнения. Редовните аеробни дейности с ниско въздействие – тези, които не натоварват или разтърсват гърба ви – могат да увеличат силата и издръжливостта на гърба ви и да позволят на мускулите ви да функционират по-добре. Ходенето и плуването са добър избор. Говорете с Вашия лекар кои дейности може да опитате. 
  • Изградете мускулна сила и гъвкавост. Упражненията за мускулите на корема и гърба, които укрепват сърцевината ви, помагат за кондиционирането на тези мускули, така че да работят заедно като естествен корсет за гърба и кръста ви. 
  • Поддържайте здравословно тегло. Наднорменото тегло натоварва гърба и кръста. Ако сте с наднормено тегло, отслабването може да предотврати болки в гърба. 
  • Откажете цигарите. Пушенето увеличава риска от болки в кръста. Рискът се увеличава с броя на пушените цигари на ден, така че отказването трябва да помогне за намаляване на този риск. 

Избягвайте движения, които усукват или напрягат кръста ви. Използвайте правилно тялото си:

  • Стойка. Не се прегърбвайте. Поддържайте неутрална позиция на таза. Ако трябва да стоите дълго време, поставете единия си крак на ниска табуретка, за да свалите част от товара от долната част на гърба. Добрата стойка може да намали напрежението върху мускулите. 
  • Седнало положение. Изберете седалка с добра опора за долната част на гърба, подлакътници и въртяща се основа. Поставянето на възглавница или навита кърпа в малката част на гърба може да поддържа нормалната му извивка. Дръжте коленете и бедрата си равни. Сменяйте често позицията си, поне на всеки половин час. 
  • Повдигане. Избягвайте да вдигате тежко, ако е възможно, но ако трябва да вдигнете нещо тежко, оставете краката си да свършат работата. Дръжте кръста си изправен – без усукване – и огънете само в коленете. Дръжте товара близо до тялото си. Намерете партньор за повдигане, ако обектът е тежък или неудобен. 

“Какво да пия за болки в кръста?”

Много често си задаваме този въпрос и много често откриваме отговори, които ни обещават невероятни резултати, но в действителност тези обещания не се сбъдват. В крайна сметка прибягваме до лекарствени средства, които дават бърз, но краткотраен ефект.

Здравитал Трибор Гама 50% Бабини Зъби, 30% Жълт Кантарион и 20% Джинджифил Промо Пакет

Смело, ние от Здравитал, можем да заявим, че се справяме с болките в гърба и кръста от всякакво естество вече почти 2 години с помощта на Серия Трибор!

Продуктът Трибор Гама от Серия Трибор е точно това, от което всеки човек, изпитващ болка в кръста и гърба, се нуждае. Трибор Гама е изцяло НАТУРАЛЕН БИЛКОВ продукт, който комбинира в себе си силата на ТРИ НЕВЕРОЯТНИ БИЛКИБабини Зъби, Жълт Кантарион и Джинджифил!

Всяка една от тези билки е надарена от природата с ИСТИНСКА ЛЕЧЕБНА СИЛА.

Резултатите от продукта за доказани и дълготрайни!

Кажете “НЕ” на болките в кръста СЕГА с помощта на билковия еликсир Трибор Гама!

А за още по-бързи и резултати, можете да комбинирате Трибор Гама с Масажния Гел на Проф. Мермерски с мента, камфор и хамамелис!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни