8 начина да поддържате бъбреците си здрави

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Бъбреците са органи с размер на юмрук, разположени в долната част на гръдния кош, от двете страни на гръбначния стълб. Те изпълняват няколко функции.

Най-важното е, че те филтрират отпадъчните продукти, излишната вода и други примеси от кръвта ви. Тези отпадъчни продукти се съхраняват в пикочен мехур и по-късно се изхвърлят чрез урината.

В допълнение, бъбреците регулират нивата на pH, сол и калий в тялото ви. Те също така произвеждат хормони, които регулират кръвното налягане и контролират производството на червени кръвни клетки.

Всъщност бъбреци също са отговорни и за активиране на форма на витамин D, която помага на тялото ви да абсорбира калция за изграждане на кости и регулиране на мускулната функция.

Поддържането на здравето на бъбреците е важно за цялостното ви здраве и общото благосъстояние.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате бъбреците си здрави.

1. Бъдете активни и във форма

Редовните упражнения са полезни не само за талията. Те могат да намалят риска от хронично бъбречно заболяване . Освен това имат способността да се справят с високото кръвно налягане и да подобрят здравето на сърцето ви.

Не е нужно да бягате маратони, за да пожънете наградата от упражненията. Ходенето, бягането , колоезденето и дори танците са чудесни за вашето здраве. Намерете занимание, което ви кара да сте заети и да се забавлявате. Ще бъде по-лесно да се придържате към него и да имате страхотни резултати.

2. Контролирайте кръвната си захар

Хората с диабет или състояние, което причинява висока кръвна захар, могат да развият увреждане на бъбреците. Когато клетките на тялото ви не могат да използват глюкозата (захарта) в кръвта ви, бъбреците ви са принудени да работят допълнително, за да филтрират кръвта. С годините това може да доведе до животозастрашаващи увреждания.

Въпреки това, ако можете да контролирате кръвната си захар, намалявате риска от увреждане. Освен това, ако щетите бъдат уловени рано, Вашият лекар може да предприеме стъпки за намаляване или предотвратяване на допълнителни щети.

3. Следете кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да причини увреждане на бъбреците. Ако високото кръвно налягане се появи с други здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания или висок холестерол , въздействието върху тялото ви може да бъде значително.

Здравословното кръвното налягане е 120/80. Предхипертонията е между тази точка и 139/89. Промените в начина на живот и диетата могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане в този момент.

Ако показателите на кръвното Ви налягане са постоянно над 140/90, може да имате високо кръвно налягане.

4. Следете теглото и се хранете здравословно

Хората с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на риск от редица здравословни състояния, които могат да увредят бъбреците. Те включват диабет, сърдечни заболявания и бъбречни заболявания.

Здравословната диета с ниско съдържание на натрий, преработени меса и други увреждащи бъбреците храни, може да помогне за намаляване на риска от увреждане на бъбреците. Съсредоточете се върху яденето на пресни съставки с естествено ниско съдържание на натрий като карфиол, боровинки, риба, пълнозърнести храни и др.

5. Пийте много течности

Няма магия зад клиширания съвет да пиете осем чаши вода на ден, но това е добра цел именно защото ви насърчава да останете хидратирани. Редовният, постоянен прием на вода е здравословен за вашите бъбреци.

Водата помага за изчистване на натрия и токсините от бъбреците. Освен това намалява риска от хронично бъбречно заболяване.

Стремете се към поне 1,5 до 2 литра на ден. Точното количество вода, от което се нуждаете, зависи до голяма степен от вашето здраве и начин на живот. Фактори като климат, упражнения, пол, цялостно здраве и дали сте бременна или кърмите, са важни  и трябва да ги имате предвид, когато планирате дневния си прием на вода.

Хората, които преди това са имали камъни в бъбреците, трябва да пият малко повече вода, за да предотвратят отлаганията на камъни в бъдеще.

6. Не пушете

Пушенето уврежда кръвоносните съдове на тялото. Това води до по-бавен приток на кръв в тялото и към бъбреците.

Пушенето също излага бъбреците ви на повишен риск от рак. Ако спрете да пушите, рискът ви ще намалее. Въпреки това, ще отнеме много години да се върнете към нивото на риска на човек, който никога не е пушил.

7. Бъдете наясно с количеството хапчета без рецепта, които приемате

Ако редовно приемате лекарства за болка без рецепта, може да причините увреждане на бъбреците. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), включително ибупрофен и напроксен, могат да увредят бъбреците, ако ги приемате редовно за хронична болка, главоболие или артрит.

8. Изследвайте бъбречната си функция, ако сте изложени на висок риск

Ако сте изложени на висок риск от увреждане на бъбреците или бъбречно заболяване, добре е да правите редовни изследвания на бъбречната функция . Следните хора могат да се възползват от редовен скрининг:

  • хора над 60 години
  • хора, родени с ниско тегло
  • хора, които имат сърдечно-съдови заболявания или имат такива в семейството
  • хора, които имат фамилна анамнеза за високо кръвно налягане
  • хора, които са с наднормено тегло
  • хора, които вярват, че може да имат увреждане на бъбреците

Редовният тест за бъбречна функция е чудесен начин да разберете здравето на бъбреците си и да проверите за възможни промени. Изпреварването на всякакви щети може да помогне за забавяне или предотвратяване на бъдещи щети.

Видове бъбречни заболявания

Хронично бъбречно заболяване

Най-честата форма на бъбречно заболяване е хроничното бъбречно заболяване. Основна за появата на това заболяване е високото кръвно налягане. Тъй като бъбреците ви постоянно обработват кръвта на тялото ви, те са изложени на около 20 процента от общия обем кръв всяка минута.

Високото кръвно налягане е опасно за бъбреците ви, защото може да доведе до повишен натиск върху гломерулите, функционалните единици на вашия бъбрек. С течение на времето това високо налягане компрометира филтриращия апарат на бъбреците и тяхното функциониране намалява.

Камъни в бъбреците

Друг често срещан проблем са камъните в бъбреците. Минералите и други вещества в кръвта ви могат да кристализират в бъбреците, образувайки твърди частици или камъни, които обикновено излизат от тялото ви с урината.

Поликистозна бъбречна болест

Индивидуалните бъбречни кисти са доста чести и обикновено безвредни, но поликистозата на бъбреците е едно по-сериозно състояние.

Поликистозата на бъбреците е генетично заболяване, което причинява много кисти, кръгли торбички с течност, да растат вътре и върху повърхностите на бъбреците, което пречи на бъбречната функция.

Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са бактериални инфекции на някоя от частите на вашата пикочна система. Най-чести са инфекциите на пикочния мехур и уретрата. Те обикновено са лесно лечими и имат малко, ако има такива, дългосрочни последици.

Въпреки това, ако не се лекуват, тези инфекции могат да се разпространят в бъбреците и да доведат до бъбречна недостатъчност.

Какво можете да направите, за да подобрите здравето на бъбреците

Вашите бъбреци са жизненоважни за цялостното ви здраве. Тези органи са отговорни за много функции, от обработката на телесните отпадъци до производството на хормони. Ето защо грижата за вашите бъбреци трябва да бъде основен здравен приоритет.

Поддържането на активен, здравословен начин на живот е най-доброто нещо, което можете да направите, за да сте сигурни, че бъбреците ви са здрави.

Една от билките, които вървят ръка за ръка с бъбречното здраве, e коренът от глухарче. Листата от глухарче имат леко горчив вкус, който върви добре в салати. В листата се намират витамини А, В-комплекс, С и D. Глухарчето осигурява и минералите желязо, калий и цинк. Глухарчето има диуретичен ефект – насърчава повишеното производство на урина и също така замества калия, който може да бъде загубен с урината.

Тази билка успокоява възпалението и подпомага разтварянето на камъни в бъбреците. Непрекъснатата консумация на чай от корен от глухарче по време на криза може да помогне за разграждането и изкарването на камъните. Може да набавяте корен от глухарче и под друга форма. Например с Трибор Моно Корен Глухарче – 100% извлек от корен на Глухарче за здравето на бъбреците и черния дроб.

Доверете се на природата!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни