Мурсалски чай – цистит, пиелонефрит. Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Дойде време за второто издание на рубриката „Здраве и билки“. В следващите редове ще обърнем внимание на една от най-чудодейните и широкоспектърни билки, използвани у нас – мурсалски чай. Някъде можете да разпознаете растението с имената „градински“ или „планински“. Среща се на височина над 800 метра. В Европа най-често се вижда на Балканския полуостров. У нас чаят намира разпространение в Родопите, Рила, някой склонове на Пирин. Има вариант да се набере в чисто екологичен вид, добре е това да става от юни до август. Но какво общо има мурсалския чай със заболявания, като цистит и пиелонефрит?

пиелонефрит

Важни здравословни ползи

Продуктът е известен със силните си антивъзпалителни свойства, заради флавоноидите и фенолните съединения в листата, стеблото и плода. Билката подсилва имунитета и помага на високото кръвно налягане. Тъй като има леко диуретично действие чаят помага при проблеми на пикочния мехур – цистит, уретрит. От тази гледна точка е особено полезен за жените. Противовъзпалителните черти са ефикасни за бактериални инфекции на пикочо-проводите, бъбречното легенче и пиелонефрити. Притежава подчертано положително въздействие, спрямо белодробни заболявания. Етеричните масла, дъбилните вещества подобряват дихателната и отделителната системи. Съставките спират кашлицата и изкарват храчките. В известна степен мурсалският чай е афродизиак – действа на мъжката потентност.

Една идея за: Рецепта за полезен мурсалски чай

Нефрология и имунология

Доста често уроинфекциите и нарушенията в имунитета са свързани. Във връзка с различните бъбречни заболявания професор доктор Христо Деянов събеседва в предаването „Академия Здравитал“ с д-р Мария Христова. Добре е аудиторията да знае, че инфекциозните проблеми са базирани на дефекти в имунната система – тя е много важен компонент, в бъдеще ще се отдава все повече внимание на нейното стимулиране. Гостенката в студиото посъветва зрителите да избягват простудните моменти, особено през идващите летни месеци. Тогава човек се облича по-леко, излага се на течение, а това е допълнителен предразполагаш фактор за редица заболявания.

Цистит

Той е характерен с възпаление на пикочния мехур. Причинява се предимно от бактериална инфекция. Засяга повече жените, в млада възраст. Това се дължи на определени анатомични особености. На дамите уретрата е значително по-къса, съответно бактериите стигат лесно до мехура. Мъжете, особено над 50-годишна възраст, също отбелязваме като рискова таргетна група в следствие на простатната хиперплазия. Определена част от заболелите изкарват повторно диагнозата. В този контекст е важно пациентите да изградят навици – да пият повече течности, да не задържат урината, ключова е и личната хигиена. Циститите са сериозна нозологична единица. Съществува, наречено подразделение „цистит на медения месец“. За него допринася и хормоналният дисбаланс. Бъбречно-каменната болест, независимо къде се намират камъните, провокира уроинфекциите. Дълго задържаните конкременти в мехура и механичното дразнене също предизвиква заболяването с входни оплаквания.

Видове

В този контекст трябва да кажем, че разделяме циститът на остър и хроничен. Задължително е острата форма да се лекува своевременно от специалист, тогава тя не хронифицира. Обичайно няма фебрилитет (висока температура). Характерните симптоми на първата група са: ясно изразена болка, с парене при уриниране, парене, дразнене; чести позиви за изпикаване и минимални капки струя. Течният отпадъчен продукт променя миризмата и цветът си. Известен е радиационен цистит – от химически агенти, замърсяване с химикали в работата или намалена хигиена. Хемогаричните цистити биват предизвикани от някой имуносупресивни средства, използвани за автоимунни проблеми.

Лекуване

Самолечението не е препоръчително, защото симптомите остават, а терапията става трудна, понеже проникването е в по-долните слоеве на мехурната стена. Бактериите образуват биофилми, трудно повлиявани дори от антибиотици. Принципно точно антибиотиците са широко-разпространеният терапевтичен способ. Във всички етапи се препоръчват билките. От една страна те дават асептично действие, от друго – стимулират имунитета. Мурсалският чай, както и други течности, мечото грозде, боровинката, притежават механично, антибактериално свойство. Съществуват ограничени възможности на съвременната медицина, спрямо радиационният цистит, причинен от онкология и лъчетерапия. Тогава дори антибиотиците не винаги помагат напълно.

Пиелонефрит

Освен определените оплаквания от цистит, съществува опасност той да се превърне в пиелонефрит. Това става, когато бактериите от пикочния мехур тръгнат по пътя нагоре през уретера да стигнат до бъбреците, после те предизвикват увреждане. Последващите проблеми в някой случаи се свързват със сепсис (животозастрашаващ проблем – реакция на тялото към инфекция) и обичайно налагат болнично лечение. Сепсисът докарва треска с температура над 38 или под 36 градуса, плюс сърдечен ритъм над 90 удара в минута. Пиелонефритът през легенчето засяга интерстициума на бъбреците от бактериален произход. Като човек вижда дискомфорт в урогениталната система, обезателно да пуска рутинни изследвания – обикновена и стерилна урина. За тях дори не се изисква назначение от лекар, но задължително е тяхното пускаме преди стартиране на всякаква терапия. Това е така, тъй като всеки един антибиотик може да „замъгли“ картината и заблуди специалистите.

По темата доктор Христова сподели своите впечатления, че при американците употребата на антибиотици е ограничена. У нас леченията са насочени към причинителя на заразата. Възможно е острият пиелонефрит да протече със силни болки в поясната област, гадене, повръщане, висока температура. Засяга особено имуно-компроментираните хора, например прекаралите Ковид-19.

Какво трябва да знаем?

При пиелонефрит също е възможно хронично протичане, с асимптомни моменти. Засегнатите често не успяват да разграничат болката в кръста и тази в бъбреците. Ключово е състоянието да не се бърка с реналната колика, тя също е причинена от камъчета. При леки ремисии се изисква по-комплексен подход, включително образни изследвания – посредством ехограф лекарите виждат формата, контурите на бъбреците. За кръвните проверки най-важен е креатининът. Той показва каква е функцията на основния хомеостатичен орган. С-реактивният протеин инидикира дали става дума за хронично възпаление. Отново ще отбележим важността на приетите течности, за да предизвикат те нужния отмиващ ефект. Но напредналите бъбречни заболявания изискват намален воден прием. Хората сами трябва да знаят какво е нужното количество, защото през лятото, дехидратацията е сериозна. Особено възрастните хора губят чувството за жажда с годините. Тук фитотерапията се включва с мурсалски чай, мечо грозде, коприва, червена боровинка, златна пръчица, бреза.

„Трябва много да се внимава с предписването на антибиотици и те да са по строги индикации. Да се избира винаги не най-мощният антибиотик, а този, който е най-подходящ, който да постигне ефект, с минимални щети“ – цитат от нефроложката.

Обобщение за цистит

За край на събеседването д-р Мария Христова заяви:

„Много важно е да се приемат течности, пациентите да вземат профилактичните мерки – преобличане при намокряне, без простудяване. Винаги да се обръщат към специалист като имат проблем, така бива избягвано хронофицирането…. Тютюнопушенето, забранените вещества и алкохолът намаляват имунната система, въпреки, че не са полово-предавани.“

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни