Камъни в бъбреците – как да се справим с проблема

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Какво представлява така често споменаваните камъни в бъбреците, какви са симтомите, причините за появата и как се лекуват, ще коментираме в днешната статия.

Какво представляват камъните в бъбреците?

Камъните в бъбреците са твърди отлагания в бъбреците. Малки камъни често преминават през тялото с лек дискомфорт, но големите камъни, могат да бъдат много болезнени и дори да запушат уринарния тракт.

Как се образуват камъни в бъбреците ?

Има два основни фактора, които водят до камъни в бъбреците – или ниско съдържание на течност в урината, или недостиг на вещества в урината, които водят до образуването на камъни.

Какви фактори водят до образуването на камъни в бъбреците ?

Камъните в бъбреците по-скоро не се причиняват от една причина, а се появяват като следствие от редица фактори.

 • Наследственост: не малка част от случаите имат фамилна обремененост за това заболяване.
 • Пол: Камъните се появяват по-често при мъжете, отколкото при жените. Тестостеронът при мъжете подсилва произвеждането на оксалати в черния дроб.
 • Възраст: Заболяването е най-често срещано в възрастта между 25 и 50 години. Симптомите обикновено започват през 20-те години на човек. Много малко случаи има при деца.
 • Географско положение: Заболяването се среща по-често в планинските, пустинните и тропическите райони.
 • Климат: Рискът е повишен при горещ климат. Прекомерното изпотяване без достатъчен прием на течности повишава риска от камъни. Следователно, рискът нараства през лятото.
 • Професия: Разпространението на камъни нараства при хора, които работят в горещи условия. Например, селскостопански работници. Служители, които работят в седнало положение и хората приковани на легло имат повишен риск.
камъни в бъбреците

Прием на течности: това е един от най-важните фактори. Намаленият прием на течности увеличава риска от камъни в бъбреците. Няма конкретно определено количество, което предотвратява заболяването.

Боли ли?

Болката, която е един от най-важните признаци за камъни в бъбреците, се появява, когато уринарният тракт е запушен. Внезапното или пълно запушване причинява силна болка. Причината за болката е, че камъкът упражнява натиск, за да се разрасне в останалата част от уринарния тракт. Понякога болката, също като при родилните болки, може да бъде придружена от гадене и повръщане. Болката обикновено е откъм гърба, когато камъкът запушва изхода на бъбрека.

Симптоми

Гадене, повръщане, кръв в урината: друг възможен симптом е кръвта в урината, който прави урината да придобие леко розовеещ оттенък. Мътната, утаечна и зловонна урина също са симптоми.

Инфекция: камъните в уринарния тракт често са съпроводени от инфекция. Инфекцията се проявява чрез треска, студени тръпки и треперене. Това състояние е най-често срещано при случаите, когато инфекцията засяга самият бъбрек.

камъни в бъбреците

Пикочни нарушения: възможни признаци са парене при уриниране, често уриниране, продължително усещане на нужда да се уринира и невъзможност за цялостни изхождане. Камъни, които не запушват или само частично запушват унинарния тракт могат да преминат без да бъдат усетени и могат да станат доста големи без да покажат симптоми. Камъни, които се намират в бъбрек, не е нужно да причиняват болка, ако не възпрепятстват потока на урината.

Някои камъни в бъбреците се откриват случайно, по време на рутинен преглед.

Видове камъни в бъбреците

 • неорганични:

– калциевооксалатни

– калциево-фосфатни

– магнезиево-фосфатни

 • органични:

пикочнокиселинни камъни в бъбреците
– цистинови, ксантинови, холестеринови камъни в бъбреците

Лечение на камъни в бъбреците

камъни в бъбреците

Лечението на камъните в бъбреците е винаги индивидуално и комплексно. Най-често се прилага метода на т.нар. “разбиване” на камъните в бъбреците.

Добрие места, на които могат да се открие лечение са балнеоложките центрове – Хисаря, Горна баня, Велинград, Стрелча и др.

Прием на обилно количество течности – поне 2-3 литра дневно, които да повишат количеството отделена урина и да улеснят преминаването на камъка.

Можем ли да се предпазим от образуване на камъни в бъбреците?

Не трябва да се забравя, че хората, в чиито семейства има болни от бъбречно-каменна болест, са изложени на много по-висок риск от образуване на бъбречни камъни и развитие на оплаквания. Най-важната предпазна мярка представлява приемът на обилно количество течности(над 2,5л/24ч.).

Адаптирайте хранителния си режим

камъни в бъбреците
 • Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна.
 • Яжте много зеленчуци, фибри и плодове (особено цитрусови плодове).
 • Опитайте се да ядете повече храни като яйца, леща, бял ориз, белени ябълки, грозде, карфиол, плодов сок и др.
 • Храната ви трябва да съдържа достатъчно количество калций (около 1000 милиграма на ден).
 • Намалете количеството сол в храна си (не повече от 3 до 5 грама на ден).
 • Не консумирайте прекалено много животински протеини, особено месо от млади животни. Вместо това увеличете приема на растителни протеини, които се съдържат в авокадото, карфиола или грахта.
 • Поддържайте здравословно тегло.

Растения и билки при камъни в бъбреците

растения при камъни в бъбреците

Ползи и вреди за бъбреците от отслабване

 • Черна ряпа
 • Мечо грозде
 • Червено цвекло
 • Лен
 • Магданоз
 • Зеле
 • Краставица
 • Ябълка
 • Босилек
 • Червената боровинка
 • Джинджифил
 • Куркума

Как Зеофит помага в борбата с камъните в бъбреците

Зеофит Х

Най-голямата роля на Зеофита е свързана с това как той помага на бъбреците. Бъбреците поддържат вашето вътрешно рН. Въпреки това, много тежки метали нарушават функцията на бъбреците. Тъй като силициевият диоксид в Звофита може да помогне на тялото да се оттърве от тежките метали, той поддържа оптимално здравето на бъбреците, така че бъбреците могат ефективно да балансират рН на тялото.

Също така подобрява функцията на бъбреците, изхвърляне на някои видове камъни в бъбреците и песъчинки.

В заключение

Камъните в бъбреците са състояние, което определено не заслужава да бъде пренебрегвано. Спазвайте диета и хранителен режим и също много важно нещо: ПИЙТЕ ПОВЕЧЕ ТЕЧНОСТИ!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни