Артериалната хипертония и нейните “мишени”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Седящата работа, небалансираното хранене и ежедневният стрес в неограничени количества са типичен набор от проблеми за съвременния човек. Според лекарите именно този начин на живот води до развитие на сърдечно-съдови заболявания, които според Световната здравна организация остават основната причина за смърт сред населението в целия свят. Прочетете тази задълбочена статия и научете какво означава кръвно налягане, как да се борим с него, какви са симптомите, при които трябва да обърнем внимание, и други.
кръвно налягане здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Седящата работа, небалансираното хранене и ежедневният стрес в неограничени количества са типичен набор от проблеми за съвременния човек. Според лекарите именно този начин на живот води до развитие на сърдечно-съдови заболявания, които според Световната здравна организация остават основната причина за смърт сред населението в целия свят. Прочетете тази задълбочена статия и научете какво означава кръвно налягане, как да се борим с него, какви са симптомите, при които трябва да обърнем внимание, и други.

Кога се счита, че кръвното налягане е високо?

Кръвното налягане се счита за повишено или високо, ако систолното кръвно налягане е равно или по-високо от 140 mmHg, а диастолното кръвно налягане е равно или по-голямо от 90 mmHg. Диастолното налягане – това е налягането в артериите между ударите на сърцето, а систолното налягане – това, което се създава в артериите по време на сърдечното съкращение.

Много хора страдат от високо кръвно налягане, а не знаят за това

В света има близо 1,5 милиарда души, страдащи от повишено кръвно налягане (артериална хипертония), и почти половината от тях не са наясно със своето заболяване. Междувременно артериалната хипертония е една от най-честите причини за инфаркти, инсулти, загуба на зрение.

Колкото по-високо налягане – толкова по-големи рискове

Колкото по-високо е кръвното налягане, толкова по-висок е рискът от увреждане на сърцето или кръвоносните съдове в основни органи като мозъка или бъбреците. Хипертонията е най-важната предотвратима причина за сърдечни заболявания и инсулт в световен мащаб. Безконтролната хипертония може да доведе до инфаркт, увеличаване на сърцето и в крайна сметка сърдечна недостатъчност. Хипертонията може също да доведе до бъбречна недостатъчност, слепота и когнитивни увреждания.

Какви са причините за артериалната хипертония?

При всяко заболяване естественият въпрос е за неговата причина. Защо някои се разболяват, а други не? За съжаление, повечето пациенти с високо кръвно налягане няма да могат да получат отговор на този въпрос: точната причина за тяхното заболяване остава неизвестна.

Видове артериална хипертония

Артериалната хипертония има две форми – основна (първична) и вторична. Есенциалната хипертония (или хипертонична болест) е много по-често срещана. Около 90-95% от пациентите с високо кръвно налягане страдат от основната форма на заболяването. Есенциалната хипертония се различава от вторичната хипертония по липсата на очевидна причина. При по-голямата част от пациентите с високо кръвно налягане не е възможно точно да се определи началния момент на заболяването. Известни са обаче редица фактори, които увеличават вероятността от развитие на артериална хипертония. За да се сведе до минимум рискът от заболяването или дори да се предотврати развитието му, първата стъпка е да се познават тези фактори.

Предразположеност към артериална хипертония

Проучванията разкриват наследствена предразположеност към развитие на артериална хипертония. В допълнение, фактори, включително телесно тегло, прием на сол и физическа активност, изглежда си взаимодействат с генетичните фактори. Следователно изглежда съмнително, че учените някога ще успеят да намерят връзка между конкретен генетичен дефект и развитието на всички случаи на есенциална хипертония.

Фактори, които увеличават риска от високо кръвно налягане

Ефектите от хипертонията върху здравето могат да се усилят от други фактори, които увеличават вероятността от сърдечен удар, инсулт и бъбречна недостатъчност. Те включват тютюнопушене, нездравословни диети, прекомерна употреба на алкохол, физическо бездействие и постоянен стрес, както и затлъстяване, висок холестерол и диабет.

Регулация на кръвното налягане

Тялото има няколко системи, които контролират нивото на кръвното налягане и го предпазват от прекомерно падане или покачване. Това са сърцето, артериите, бъбреците, редица хормони и ензими, както и нервната система.

СЪРЦЕ. Необходимото количество сила за изхвърляне на кръв от лявата камера в аортата се създава чрез изпомпващото действие на сърдечния мускул. Колкото повече изпомпваща мощност създава сърцето, толкова по-голяма е силата, действаща върху стените на артериите.

АРТЕРИИ. Стените на артериите са оборудвани с гладки мускулни влакна, които участват в разширяването и стесняването на лумена на съда, когато кръвта преминава през него. Колкото по-еластични са артериите, толкова по-малко е съпротивлението на артериалното легло, което е по пътя на притока на кръв и съответно, толкова по-малка е силата, която действа върху стените на артериите. Ако артериите загубят еластичността си или са повредени по някаква причина, това причинява увеличаване на устойчивостта на притока на кръв и изисква увеличаване на силата, необходима за „бутане“ на кръвта през съдовете. Това повишава кръвното налягане.

БЪБРЕЦИ. Бъбреците регулират количеството натрий и вода в организма. Правилото е, че натрият “задържа” вода. По този начин, колкото повече натрий има в тялото, толкова повече течност циркулира с кръвта. Излишната течност може да повиши кръвното налягане.

Как комбинацията от “лошия” холестерол и хипертонията влияят на здравето ни?

Атеросклероза. Високото кръвно налягане може да ускори отлагането на холестерола в артериалната стена и между нейните слоеве. Ако вътрешната стена на артерията е повредена, там се отлагат кръвни клетки, наречени тромбоцити. Холестеролът има склонност да се отлага в определена част от стената на кръвоносния съд. Първоначално отлагането е само слой от клетки, съдържащи мазнини. Тъй като холестеролът се натрупва, процесът се разпространява в дълбоките слоеве на артериалната стена, причинявайки увреждане. Големите отлагания на холестерол се наричат ​​плаки, които с времето се втвърдяват.

Най-голямата опасност от холестеролните плаки е увреждането на съдовата стена. Органите и тъканите, кръвоснабдявани от тези променени артерии, не получават достатъчно кислород и хранителни вещества от кръвта. За да осигури адекватен приток на кръв, тялото реагира чрез повишаване на кръвното налягане. От своя страна това води до по-нататъшно съдово увреждане.

Атеросклерозата (увреждане на стените на съдовете) и атеросклерозата могат да се развият във всяка артерия в тялото. Най-често засегнатите артерии обаче са сърцето, мозъкът, бъбреците, коремната аорта и краката.

Исхемичната болест на сърцето е една от основните причини за смърт при пациенти с нелекувана артериална хипертония.

Това състояние засяга артериите, които хранят сърдечния мускул (коронарните артерии). При пациенти с високо кръвно налягане е често срещано образуването на холестеролни плаки в коронарните артерии.

Плаката намалява притока на кръв към сърдечния мускул, което може да доведе до инфаркт на миокарда, ако обемът на преминаващата кръв намалее до критично ниво.  . Нормализирането на кръвното налягане води до намаляване на броя на инфарктите на миокарда с около 25 процента.

Исхемичен инсулт. Инсултът е увреждане на мозъчната тъкан, което възниква или поради запушване на лумена, или поради разкъсване на артерия, която доставя кръв в мозъка. Съгласно тези причини има два основни вида инсулти: исхемичен и хеморагичен. Исхемичните инсулти представляват 70-80 процента от всички инсулти. Те обикновено засягат частите на мозъка, които контролират движението, речта и сетивата.

Исхемичният инсулт се развива в резултат на тромбоза на артерия, която захранва мозъка с кръв. Вероятността от образуване на тромби се увеличава при наличието на холестеролни плаки, тъй като повърхността на плаката, обърната към лумена на съда, е неравна и кръвообращението на това място е нарушено. Повече от половината от исхемичните инсулти се дължат на образуването на кръвен съсирек в една от артериите, които излизат от аортата и снабдяват мозъка.

По-рядко срещаната причина за исхемични инсулти е откъсването на  парче кръвен съсирек (ембола), който се е образувал в артерия, и придвижването му от по-големите в по-малките артерии на мозъка. Кръвен съсирек в камерите на сърцето също може да бъде източник на емболи. Ако движещият се кръвен съсирек спре в артерия с малък диаметър и напълно блокира притока на кръв, тогава се развива инсулт в съответната част на мозъка.

Бъбречна недостатъчност.  Високото кръвно налягане и захарният диабет са най-честите причини за бъбречна недостатъчност. Около една пета от обема на кръвта, изхвърлена от сърцето, преминава през бъбреците. Малките структури  в тях, които действат като филтри, се наричат ​​нефрони. С тяхна помощ кръвта се пречиства от метаболитните продукти на нашето тяло, които допълнително се отделят с урината

При атеросклероза притока на кръв от бъбречните артерии към нефроните намалява, а с това и ефективността на елиминирането на отпадъчните продукти. С течение на времето концентрацията на тези продукти в кръвта се увеличава, бъбреците започват да се „свиват“ и губят функцията си.

Увреждането на бъбреците може да доведе до поява или влошаване на хипертонията, тъй като те участват в контрола на кръвното налягане чрез регулиране на количеството натрий и вода в кръвта. Тази ситуация е порочен цикъл, който в крайна сметка води до повишаване на кръвното налягане и постепенно намаляване на способността на бъбреците да отстраняват метаболитните продукти от тялото.

Няколко прости, но важни правила за безмедикаментозно поддържане на нивото на кръвното налягане

Отслабнете! Доказано е, че загубата на всеки излишен килограм тегло се съпровожда от понижаване на кръвното налягане с 1-2 mm Hg . Контролирайте теглото си и обема на талията – за мъжете трябва да бъде по-малко от 102 см, за жените – 88 см.

Ограничете консумацията на трапезна сол. Трапезната сол задържа течности в тялото и повишава кръвното налягане, така че не бива да злоупотребявате.  

Хранете се правилно. Опитайте да не се увличате със сладкишите. Яжте храни с ниско съдържание на мазнини и холестерол, дайте предпочитание на постните меса (говеждо, телешко), рибата и домашните птици. Гответе храна в растително масло. Яжте достатъчно количество зеленчуци – 500 – 600 г на ден и плодове 300 г на ден (с изключение на бананите ), както и извара с ниско съдържание на мазнини. Стремете се да използвате повече храни, които съдържат достатъчно количество калий и магнезий: магданоз, смокини, ядки, боб, стафиди и други сушени плодове. Последното ви хранене да бъде не по-късно от 3 часа преди лягане.

Стремете се да увеличите физическата си активност. Правете физически упражнения с ниска интензивност:  например ходене или колоездене със средно темпо. Уверете се, че нямате недостиг на въздух, болка в сърцето, аритмии. Пулсът не трябва да надвишава 60 удара от максималната сърдечна честота, която е 220 минус възрастта ви.

Спрете цигарите. Пушенето с право се нарича „добре организирано самоубийство“. Ако се откажете от него, рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания намалява 2 пъти. Дори когато пушите една цигара, кръвното налягане се повишава и при пациентите с променени сърдечни съдове възниква спазъм. Бързото пушене значително увеличава риска от инфаркт на миокарда и или инсулт. Ако внезапното отказване от тютюнопушенето не е възможно за вас, тогава го правете постепенно, като намалите броя на изпушените цигари за ден.

Ограничете приема на алкохол. Намаляването на приема на алкохол до количество, еквивалентно на 30 g етанол на ден – 50-60 ml водка, или 200 ml сухо вино, или 500 ml бира, е придружено от понижаване на кръвното налягане.

Избягвайте стресови ситуации. Стресът и вълнението на работното място и у дома допринасят за бързото повишаване на кръвното налягане. Почти невъзможно е да се избегнат много конфликтни ситуации, така че се научете как да ги неутрализирате правилно. Избягвайте състояние на преумора, особено хронична, редувайте умствени и физически дейности. Не забравяйте за почивка в свободното си време и по време на ваканцията.

Основният принцип на лечение на хипертонията е постоянството. Нужно е да се лекува цял живот, като се комбинират фармакотерапията и нелекарствените методи на лечение. За щастие има и друга възможност – природата ни предлага своите дарове, за да се справим с нежеланите последствия от “тихия” убиец – хипертонията.

Фитотерапията в помощ на борбата с високото кръвно налягане и лошия холестерол, както и с последствията от тях

Подходящата добавка, която може да ви помогне да се справите с този проблем, е серията ТРИБОР на ЗДРАВИТАЛ. Благодарение на високия си сапонинов състав екстрактът от Бабини зъби в ТРИБОР АЛФА прочиства кръвоносните съдове от холестеролните плаки, натрупани с годините. В същото време фитостеролите в билката оптимизират метаболизма на холестерола в организма. Изчистването на кръвоносните съдове увеличава кръвотока, подобрява мозъчното кръвообращение и регулира нездравословните нива на кръвното налягане. В ТРИБОР ГАМА действието на сапонините се подсилва от Джинджифила, който е надеждно средство в борбата с лошия LDL холестерол и високите нива на триглицеридите в кръвта. В ТРИБОР БЕТА на помощ на Бабините зъби идва екстрактът от Гинко билоба, който повишава еластичността на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Така сърцето и мозъкът са защитени от риска от инфаркт и инсулт и от последствията от лошия холестерол и високото кръвно налягане.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3260,6265,6374,6303,5775,3241,3001″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2416,2470,2356,2461,2189,2185,2177″]
p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни