Холестеролът – приятел и враг на здравето

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
В тази задълбочена статия ще разгледаме какво всъщност представялва холестеролът, какво означава вреден и полезен холестерол и кога трябва да вземем мерки срещу него.
холестерол здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Около една четвърт от населението на Земята е с наднормено тегло. Повече от 18 милиона души по света умират всяка година от сърдечно-съдови заболявания. Стотици милиони са болните от диабет. Общата причина за всички тези заболявания са високите нива на холестерол, които засягат около 147 милиона души по света. В тази задълбочена статия ще разгледаме какво всъщност представялва холестеролът, какво означава вреден и полезен холестерол и кога трябва да вземем мерки срещу него.

Холестеролът – всеки е чувал за него, а знаем ли какво представлява?

Може би най-известната медицинска дума е “холестерол”. Информационният шум през последните десетилетия напълно ни обърка и като че ли колкото по-често я чуваме, толкова по-малко знаем за холестерола.

Защо се нуждаем от холестерол?

Холестеролът е един от основните строителни материали на организма. Той влиза в състава на клетъчните мембрани, хормоните от надбъбреците и половите жлези, витамин D и нервната тъкан. Независимо с какво се храним, тялото ни ще го произвежда и разпределя към себе си, за да създаде нови клетки и да възстанови старите. Основната цел на холестеролните съединения е да изолират нервните тъкани и да защитят клетъчната мембрана.

Стига да е в норма, холестерола е полезен за здравето ни

Ако холестеролът е в нормални граници, той влияе върху организма само положително. Освен че създава обвивка на клетката, която я предпазва от агресивната среда, той изпълнява и много други функции:

  • Играе ролята на филтър, който разпознава молекулите, които трябва да бъдат пропуснати в клетката, и тези, които трябва да бъдат блокирани;
  • Контролира нивото на кристализация на въглерода;
  • Служи като стимулант при производството на жлъчни киселини;
  • Подпомага синтеза с помощта на слънчева енергия на витамин D, който  е незаменим за нормалното състояние на кожата;
  • Оптималните му нива подобряват метаболизма, включително на мастноразтворимите витамини;
  • Като част от миелиновата обвивка покрива нервните окончания;
  • Нормализира хормоналните нива (в състава на тестостерон 50% е холестерол);
  • Отговоря за оцеляването на мембраната на клетките;
  • Защитава еритроцитите от агресивното влияние на хемолитичните токсини;
  • Помага на черния дроб да синтезира мастни киселини, необходими за преработката на мазнини;
  • Активира серотониновите рецептори, които премахват депресията.

Свой или чужд?

Друг важен въпрос е, откъде идва холестеролът? Всъщност, по-голямата част от холестерола се синтезира от нашия черен дроб, а много по-малка част от храносмилателния тракт – около 20-25%. И много важно – дори този холестерол, усвоен от червата, не е изцяло от храната, която приемаме. Част от него идва от жлъчката, която от своя страна се произвежда от черния дроб и се секретира в храносмилателния тракт. С помощта на диета можем да ограничим приема на холестерол и да намалим нивото му с 10-15%. Това не е много, затова на първо място се използват средства, които потискат синтеза на холестерол в черния дроб – мястото, където се образува по-голямата част от него.

Добър или лош?

“Холестерол” се превърна в плашеща дума, но от друга страна, информираните хора научиха, че има два холестерола: добър и лош. Къде е истината и как се различават тези вещества? Всъщност, холестеролът е един. А неговата „свита“ го прави добър или лош.

В кръвта ни холестеролът не е в чистата си форма. Той винаги се намира в съединение с мазнини, протеини и други вещества – тези комплекси се наричат ​​липопротеини. И според състава на тези вещества холестеролът понякога е лош, а в друг случай – добър. Например, в състава на липопротеините с ниска плътност (LDL) той е „лош“. От такива комплекси холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, образувайки така наречените холестеролни плаки. По подобен начин се държат и триглицеридите (мазнините), които се съдържат най-вече в липопротеините. От друга страна, добрият холестерол се намира в липопротеините с висока плътност (HDL). В тази форма той се прехвърля от самите плаки и от други органи за преработка в черния дроб. Тоест, HDL дори има профилактичен и леко лечебен ефект.

Защо LDL-холестеролът е вреден за здравето ни?

За нуждите на организма е необходима незначителна част от произведения холестерол. Излишъкът му може да бъде фатален за сърцето.

Липопротеините с ниска плътност (LDL), или “лошият” холестерол, е една от най-вредните фракции, допринасящи за развитието на атеросклероза. Има една разновидност на нископлътните липопротеините – с много ниска плътност. След като образуват плаки, те блокират артериите и предотвратяват преминаването на кръв и кислород към вътрешните органи. Заплаха за живота са плаките, които се превръщат в калциева каша и запушват кръвоносните съдове с близо 75%. Тези проблеми създава само “лошият” холестерол, въпреки че често приписват неговите свойства на холестерола като цяло.

Според съвременните възгледи няма единен стандарт за съдържанието му в кръвта за всички. Това зависи от риска от развитие на инфаркт, инсулт и други заболявания, свързани с атеросклерозата. Колкото по-висок е рискът от появата им, толкова по-ниско трябва да бъде нивото на холестерола и толкова повече той трябва да бъде намален, а последиците от него – заличени. Ако човек има много рискови фактори за сърдечно-съдови усложнения (хипертония, затлъстяване, тютюнопушене, захарен диабет и др.) или прояви на това заболяване вече са се появили (увреждане на сърцето, кръвоносните съдове на мозъка, бъбреците, очите и т.н.), тогава е време за действие.

Кои фактори провокират повишаването на “лошия” холестерол?

Една от предпоставките за натрупването на излишък от холестерол е небалансираната диета, когато в организма постъпва излишно количество мазнини (маргарин, майонеза, масло, тлъсто месо,сладкиши, млечни продукти с високо съдържание на мазнини). Между другото, количеството на холестерола в свинската мас е по-ниско, отколкото в маслото. Според нормите на диетолозите, трябва да се консумират 1 г мазнини на ден на 1 кг телесно тегло.

Още рискови фактори, които повишават холестерола:

  • Злоупотребата с алкохол и тютюнопушене, които влияят токсично за черния дроб, където се синтезира холестеролът;
  • Сърдечни патологии;
  • Захарен диабет – високите нива на глюкоза в кръвта са допълнителен провокиращ фактор за производството на “лош” холестерол;
  • Бъбречна недостатъчност;
  • Хепатит и цироза на черния дроб;
  • Безконтролна употреба на лекарства – нарушава се баланса на метаболизма;
  • Чести стресови ситуации – увеличават производството на хормона кортизол в кръвта, което разрушава протеиновата тъкан и повишава нивата на кръвната глюкоза;
  • Наднормено тегло.

Мъжете с мастни натрупвания в областта на корема също са изложени на риск. Мазнината обгръща вътрешните органи, нарушава тяхната работа, повишава вътреабдоминалното налягане, влияе негативно върху функцията на черния дроб, който синтезира холестерола. В този списък са включени и жените в менопауза, които имат намалена репродуктивна функция и синтез на женски полови хормони.ия” холестерол?

Норми за холестерол в кръвта

При здрави хора концентрацията на “добрия” холестерол e 1,0 mmol /L, а пределната концентрация на “вредния” холестерол не надвишава 3,5 ммол / l.

При хипертоници и диабетици „лошият“ холестерол трябва да бъде под 1,8 ммол /l. Превишаването на тази норма може да провокира развитието на атеросклероза. За общия холестерол нормалните стойности не бива да надвишават 5,2 mmol / L.

Най-достъпният начин да определите концентрацията на всички видове холестерол в кръвта ви е да си направите в лаборатория кръвен тест, наречен “липиден профил”.

Симптоми за висок холестерол

Наричат холестерола “нежен, ласкав убиец”, защото желанието да се яде торта или шунка не провокира болка, като при болен зъб, например. Натрупването на вредното вещество често протича безсимптомно.

Когато концентрацията на холестерола се повиши, в тялото се образуват атеросклеротични плаки, което води до сърдечно-съдови и други здравословни проблеми.

Редица неспецифични признаци показват висок холестерол в кръвта:

  • Сърдечни патологии: Коронарна артериална болест е следствие от стесняване на коронарните артерии;
  • Появата на съсиреци със значително кървене;
  • Болки в гърдите и ставите;
  • Мастни грануломи – болезнено възпаление на кожата
  • Жълти петна от мазнини по кожата под очите, малки мастни лобчета в ъглите на очите;
  • Болка и тежест в краката, дори при леко усилие.

Това са само основните признаци. Ако си забележите, е необходимо да се подложи на изследване. Симптомите на заболяването често се появяват само когато нивата на холестерола вече са станали критични.

Опасностите от високия холестерол

Високата концентрация на холестерол за дълго време създава условия за образуването на тежки патологии:

  • Коронарна болест на сърцето, причинена от затруднения с насищане с кислород на кръвта;
  • Съдова тромбоза;
  • Церебрален инсулт;
  • Инфаркт на миокарда;
  • Исхемична болест на сърцето;
  • Бъбречна и чернодробна недостатъчност;
  • Болест на Алцхаймер.

Прекомерното съдържание на холестерол провокира развитието на хипертония. Поражението на стените на кръвоносните съдове създава предпоставки за заболявания на краката – разширени вени, тромбофлебит.

Захарният диабет е придружен от дислипидемия – промяна в пропорциите на различни видове липопротеини. В резултат на това диабетиците имат по-голям шанс да получат сърдечни и съдови заболявания.

Често пациентите научават за високия холестерол едва след началото на някакво усложнение – коронарна болест на сърцето, инфаркт, инсулт.  

Както можете да видите, високият холестерол значително увеличава шансовете за сериозни съдови заболявания, може буквално да убие човек, така че основната ни задача е да предотвратим високите му нива в кръвта и да ограничим последствията от натрупването му.. Атеросклерозата в ранните етапи може да бъде спряна, а храненето служи като мощна превантивна мярка. 

Фитотерапията влиза в помощ на борбата с лошия холестерол и последствията от него

Подходящата добавка, която може да ви помогне да се справите с този проблем, е серията ТРИБОР на ЗДРАВИТАЛ. Благодарение на високия си сапонинов състав екстрактът от Бабини зъби в ТРИБОР АЛФА прочиства кръвоносните съдове от холестеролните плаки, натрупани с годините. В същото време фитостеролите в билката оптимизират метаболизма на холестерола в организма. В ТРИБОР ГАМА действието на сапонините се подсилва от Джинджифила, който е надеждно средство в борбата с лошия LDL холестерол и високите нива на триглицеридите в кръвта. В ТРИБОР БЕТА на помощ на Бабините зъби идва екстрактът от Гинко билоба, който повишава еластичността на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Така сърцето и мозъкът са защитени от риска от инфаркт и инсулт и от последствията от лошия холестерол.

И още една малка тайна: радвайте се повече!

Ендорфините (хормоните на щастието), които се произвеждат от организма в този момент, помагат да се намали нивото на “лошия” холестерол и свързаните с него здравословни проблеми.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6374,5775,6334,6303,6265,3241″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2416,2470,2177,2189,2185″]
p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни