Последиците за сърцето след тежко боледуване

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Дойде и 1-ви Декември! А това значи, че е ред на поредното издание на „Академия Здравитал“. Този път проф. Христо Деянов посрещна на гости доц. д-р Светлин Цонев. Доцент-доктор Цонев е кардиолог и ангиолог в София с над 10-годишен опит в сърдечно-съдови образни методи, невро-вегетативна регулация и др. дейности. Участниците в предаването обърнаха сериозно внимание на световната пандемия от последните години и усложненията от нея за сърцето ни.

Около 65 % от смъртността сред българското население се дължи на ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ОРГАНИТЕ НА КРЪВООБРЪЩЕНИЕТО

Според доцент–доктор Светлин Цонев съществуват два възможни механизма при заразяване с Ковид.

Единият от тях е свързан с респираторен дистрес синдром, защото вирусът атакува директно алвеолите. Това предизвиква изливането на маркери и био активни молекули, които причиняват реално дистреса, т.е ендотелът започва да работи по по-особен начин, губи своята протективна функция, ролята на вътрешния слой на съдовете. Ендотелът има регулаторна роля – той произвежда вещества, свързани с разграждането на тромбите.

В началото на пандемията се е мислело, че при голяма част от диагностицираните с корона вирус, тромбозите в белия дроб може да идват от друга локализация. Редица изследвания в чужбина са показали как при половината пациенти има дълбока венозна тромбоза по краката, която може да стигне до дроба. Всъщност се оказва, че при повечето болни има тромбози в артериите на белия дроб.

Тук е мястото да маркираме едни от най-важните акценти в изказванията на двамата събеседници. Сред тях са:

„ХИПЕРТОНИЯТА Е НАЙ-ЧЕСТОТО СЪРДЕЧНО-СЪДОВО ЗАБОЛЯВАНЕ. В БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ МИЛИОН И ПОЛОВИНА И ДВА МИЛИОНА ДУШИ ИМАТ ТАЗИ ДИАГНОЗА“

„ПРОФИЛАКТИКАТА НА ЗДРАВЕТО В БЪЛГАРИЯ Е НА МНОГО НИСКО НИВО“

„СПОРЕД СКОРОШНА ПУБЛИКАЦИЯ НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ (СЗО) НАД 70% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ С КОВИД В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ЛЕКУВАТ ПРАВИЛНО“

„ВСЕКИ ВТОРИ ЧОВЕК СЛЕД 50 ГОДИНИ В СТРАНАТА НИ ИМА ХИПЕРТОНИЯ. ОТ ХОРАТА С ПОДОБНА ДИАГНОЗА, ПОЛОВИНАТА ПОСТИГАТ ДОБЪР КОНТРОЛ“

Има няколко основни симптома при високо кръвно налягане:

  • Главоболие;
  • Лек задух, обикновено при физически заболявания;
  • Сърцебиене;
  • Световъртеж;
  • Замаяност;
  • Кръвотечение от носа;
  • Стягане в гърдите.

Чести рискови фактори за появата на артериална хипертония:

  1. Възраст;
  2. Наследственост;
  3. Наднормено тегло;
  4. Тютюнопушене;
  5. Стрес.

В страната ни голяма част от пациентите, диагностицирани с корона вирус, започват да се лекуват чрез своите лични лекари, посредством комуникация по телефона и дори без наличието на кръвни изследвания. И ако някой, който няма нужда от това, започне да бъде лекуван с антибиотик, това може да влоши здравословното му състояние.

Втората част на предаването бе посветена на аритмията и риска при паралелно заразяване с Ковид за сърцето

Аритмията е състояние, при което сърдечният мускул се съкращава извън нормалния ритъм. При такъв случай органът може да не успее да изтласка достатъчно кръв към мозъка и други части от тялото. Аритмията може да настъпи, ако даден отдел на сърцето започне да произвежда повече от необходимите сигнали. Тя може да бъде както със забавена, така и с ускорена сърдечна честота. Нормалните стойности на тази честота са от 50 до 90 удара в минута.

Нека да обърнем внимание и на предсърдното мъждене. Това е ритъмно нарушение, при което нормалният водач на сърдечния ритъм – „синусовият възел” – не може да го поддържа и настъпва хаотичност, липсва какъвто и да било ритъм, сърцето бие напълно аритмично.

Всеки десети човек, прекарал инсулт, има аритмия

Предсърдното мъждене и аритмията, съчетани с вируса, могат да увеличат риска от влошаване на здравето в две посоки. От една страна, се увеличава шанса за развитието на емболия и от тромботични усложнения. При някои пациенти има предразположеност към нарушение на ритъма и самата ковид-инфекция предизвиква излизането им от нормално действие“ – това сподели Доцент – Доктор Светлин Цонев.

Гостът в студиото сподели за зрителите на „Академия Здравитал“, че при предсърдното мъждене вече има устройства, които да се имплантират подкожно, като по този начин болният се наблюдава от медицински специалисти. Колкото по-рано се хване това заболяване, толкова по-добре то може да се лекува медикаментозно. Освен това вече има техники, за откриване на точното място, което предизвиква аритмия в предсърдието. Дори са се появили машинки за дефибрилиране на пациент в нужда, ако се засече опасна аритмия.

Събеседниците в студиото стигнаха до заключението, че дори леко прекаран цикъл на коронавирус води до сърдечно-съдови усложнения и аритмия. Също така, вирусът може да доведе и до повишаване на кръвната захар. Тук ситуацията е малко по-специфична, защото голяма част от пациентите се лекуват с кортикостероиди. В рамките на първите шест месеца след инфекцията може да се даде внимателна оценка дали хората имат вече захарен диабет или нарушен глюкозен толеранс.

Според доцент-доктор Цонев се наблюдава щитовидна патология, най-вече при млади жени. При нея има раздвижване на щитовидните хормони, което може да предизвика промяна в липидния профил и сърдечната дейност. Много внимателно трябва да се прецени дали е имало възпаление на перикарда или засягане на сърдечния мускул, тоест – перикардит или миоперикардит. За аудиторията на „Академия Здравитал“ специалистът маркира два от най-важните симптоми при миокардит – умора и задух.

При над 80% от пациентите с ковид-инфекция се наблюдават чести усложнения в липидната обмяна

Обърна се и сериозно внимание на дислипидемията. Тя представлява всяко отклонение на стойностите на мастните вещества в кръвта. Забелязва се голяма обвързаност между това как хора с по-високи нива на холестерол са в рискови групи от тежко прекарване на ковид-инфекция.

Дойде време и за ценна препоръка на проф.-доктор Светлин Цонев към всички хора. Нека да се приемат повече от необходимите микроелементи (пример затова са магнезий и калий) и полезни вещества чрез употреба подходящите храни. Специалистът завърши дискусията със следните думи:

„НЕКА ДА БЪДЕМ ДОСТА ПО-ОТГОВОРНИ КЪМ СОБСТВЕНОТО СИ ЗДРАВЕ И ПРИ НУЖДА, ДА СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ“!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5775,3260,3628″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2416,2470,2177,2189″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни