Как да направите безопасна и ефективна пролетна детоксикация

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Зимата е време на съхранение и поддръжка, докато пролетта е време на прочистване и обновяване. Докато снегът се топи и новият живот пониква по земята, навсякъде около нас има растеж и трансформация! Според теорията на древната китайска медицина пролетта е времето от годината, в което функцията на черния дроб и детоксикацията са най-активни. Това е една от многото причини, поради които пролетта е най-доброто време от годината за ефективна пролетна детоксикация.

Когато обсъждам детоксикацията с приятели, често ме питат дали програмите за детоксикация и прочиствания са наистина необходими . В края на краищата, телата ни не са ли подготвени да управляват ежедневната детоксикация сами без добавени прахове и добавки? 

Отговорът е да… телата ни са страхотно оборудвани да се справят с ежедневната детоксикация! Уговорката обаче е, че трябва да се храним така, както са се хранили нашите предци. Това включва търсене на горски плодове, листни зеленчуци и ядене на уловено от дивата природа месо и риба. Както и ежедневно изпотяване чрез упражнения или сауна, сън по 8 часа всяка нощ, пиене на много филтрирана вода и избягване на излагане на синтетични химикали и тежки метали. 

За съжаление тези химикали са навсякъде. Те действат като консерванти в нашата храна. Пестициди и хербициди в нашата продукция. Стабилизатори и оцветители в нашата козметика. Забавители на огъня в нашите мебели и матраци и замърсители във водоснабдяването ни. Тези синтетични химикали съставляват и повечето от съставките в конвенционалните почистващи продукти и дори се промъкват във фармацевтичните продукти.

Това, което е най-притеснително, е, че много от тези химикали се считат за „хормонални разрушители“. Това означава, че пречат на нашата естествена хормонална функция и често могат да доведат до здравословни проблеми. Това е особено вярно по отношение на химикалите в пластмасите, които имитират естрогена в тялото. Те могат да доведат до състояния, свързани с доминирането на естрогена.

Как телата ни се справят с тези химически експозиции ?

Много от химикалите, на които сме изложени ежедневно, са мастноразтворими. Това означава, че се разтварят в мазнините и се съхраняват в нашата мастна тъкан. Мастноразтворимите токсини представляват по-голямо предизвикателство за нашите тела да обработват и премахват от водоразтворимите токсини. Това е така, тъй като те се крият и се натрупват в нашите мастни клетки и тъкани.

Мастноразтворимите токсини се отделят най-лесно чрез изпотяване или чрез детоксикация на черния дроб и последващо отделяне от червата. Водоразтворимите токсини се отделят по-лесно през бъбреците. Важно е да се поддържа всеки от тези пътища на детоксикация по време на прочистване, за да се подпомогне елиминирането както на водоразтворимите, така и на мастноразтворимите токсини.

Тъй като много токсини се съхраняват и натрупват в нашите мастни клетки, важно е да поддържате функцията на черния дроб и детоксикацията винаги, когато започнете режим за отслабване. Ако не поддържате тялото си в обработката на химикалите, които се отделят, докато изгаряте мазнините, в които са били складирани, може да изпитате симптоми на повишена токсичност като главоболие, разхлабени изпражнения, задържане на вода (подпухналост) и акне или кожни обриви. Тъй като тези химикали могат да повлияят на хормоналната функция, може също да се борите да отслабнете, ако едновременно с това не поддържате детоксикация на черния дроб.

Физически симптоми, които показват, че е време за ефективна пролетна детоксикация:

Ето само някои от многото симптоми, които може да изпитате, ако тялото ви се нуждае от помощ при детоксикация:

  • Главоболие
  • Подуване на корема
  • Акне, екзема или кожни обриви
  • Камъни в жлъчката или затруднено смилане на мазнини
  • Запек или диария
  • Чувствителност към миризми, известна още като множествена химическа чувствителност
  • Умора
  • Ниско сексуално желание
  • Изтъняване или загуба на коса
  • Лоша концентрация или памет
  • Бавен метаболизъм и наддаване на тегло
  • Жени: Чувствителност на гърдите и/или нередовен или обилен цикъл

Моля, не мислете, че трябва да изчакате тези симптоми да се появят, преди да направите първото си прочистване! Това е най-добрият момент да започнете да извършвате своята „годишна поддръжка“ чрез ефективна пролетна детоксикация.  

Продължете да четете по-долу за нашите насоки за безопасна и ефективна пролетна детоксикация!

Има правилен и грешен начин за ефективна пролетна детоксикация!

Често хората свързват ефективна пролетна детоксикация със сокове, гладуване на вода и слабителни билкови чайове. НЕ препоръчвам да подходите към вашето прочистване по този начин! 

Детоксикацията трябва да бъде нежен и постепенен процес, който ви оставя да се чувствате енергизирани. Ако в миналото сте правили програма за детоксикация, при която сте имали диария, главоболие, умора и раздразнителност, вероятно сте натоварвали тялото си твърде силно и не сте му осигурявали необходимата подкрепа през целия процес. 

Нашата формула за безопасна и ефективна пролетна детоксикация:

Кой е най-добрият начин за безопасно и ефективно завършване на ефективна пролетна детоксикация? Процесът е много по-лесен, отколкото си мислите!

За да завършим безопасна и ефективна пролетна детоксикация, ние просто трябва да осигурим на тялото ви подкрепа за метаболизиране на токсините, като същевременно намалим излагането ви на химикали и възпалителни храни.  

Ето най-важните насоки, които трябва да следвате за ефективна пролетна детоксикация:

  • Консумирайте диета, богата на витамини, минерали и хранителни вещества, които подпомагат детоксикацията.
    • Вашата диета по време на пролетно прочистване трябва да е богата на цвят и хранителни вещества. Те поддържат и допълват тялото ви на клетъчно ниво. Хранителният ви план трябва да се състои от много ярко оцветени зеленчуци, богати на хранителни вещества листни зеленчуци, борещи се с рака кръстоцветни зеленчуци, сочни горски плодове, подхранващи семена, постно месо от свободно отглеждане и дива риба. 
    • Изберете органични продукти и органични меса, хранени с трева, доколкото е възможно, за да избегнете излагането на пестициди и хербициди.
  • Избягвайте възпалителни храни, които включват:
    • Добавени захари и изкуствени подсладители. 
    • Трансмазнини (маргарин, пържени храни, пакетирани храни)
    • Генетично модифицирани храни
    • Потенциална чувствителност към храни като глутен, млечни продукти, царевица и соя.
  • Изберете храни, богати на фибри. Те ще се свържат с токсините в храносмилателния тракт и ще помогнат за тяхното ефективно изхвърляне от тялото.
  • Пийте поне 2-3 литра филтрирана вода на ден, за да изчистите водноразтворимите токсини през бъбреците.
    • Билковите чайове също са страхотни варианти!
  • Избягвайте алкохола и кофеина по време на прочистването, като и двата създават допълнителен стрес върху черния дроб.
  • Уверете се, че се потите ежедневно. Може да го постигнете чрез упражнения, горещи бани или сауни, за да помогнете за отделянето на мастноразтворимите токсини през кожата.
  • Наслаждавайте се на поне 8 часа сън на нощ. Така тялото ви ще има достатъчно време за клетъчно обновяване и възстановяване.
  • Намалете излагането на околната среда на синтетични химикали и пестициди, като изберете органични продукти и естествена козметика и почистващи препарати .
  • Допълнително усилване: Хранителни и билкови добавки за допълнителна подкрепа на чернодробната функция и елиминирането на токсините. Подобни продукти са Зеофит Х и Трибор Делта. Те помагат за цялостното прочистване на организма.
ефективна пролетна детоксикация: храни

Ефективна пролетна детоксикация – процес в 2 стъпки

Детоксикацията е двуетапен метаболитен процес, състоящ се от фаза-1 и фаза-2 реакции, които се случват в черния дроб. Реакциите от фаза 1 карат химикалите, хормоните и токсините в тялото ви да станат по-реактивни, което им позволява да се комбинират с хранителни съединения по време на фаза 2, което прави токсините по-лесни за отделяне от тялото ви. Много е важно да балансирате и двете фази на детоксикация, за да предотвратите натрупването на нездравословни метаболити от фаза 1, които могат да ви накарат да се почувствате зле и да навредят на цялостното ви здраве.

Храненето също е безопасен и мощен начин за подпомагане на реакциите на детоксикация във фаза 2 и за избягване на натрупването на токсични метаболити във фаза 1. Включването на храни, които поддържат реакции във фаза 2 във вашата диета е от съществено значение и по време на вашата ефективна пролетна детоксикация предлагам да се стремите към 3-5 порции зеленчуци от списъка по-долу на ден. Богатата на хранителни вещества диета е от съществено значение и осигурява рамката за всяка успешна програма за ефективна пролетна детоксикация!

Ако решите да допълните прочистването си с хранителни добавки или билкови лекарства, много е важно да наблегнете на подкрепата на фаза 2 реакции. Често хората закупуват от магазина формули за детоксикация, които основно поддържат реакции от фаза 1, което ги кара да се чувстват зле и да имат неприятно изживяване с прочистването. Не забравяйте, че вашата ефективна пролетна детоксикация не трябва да ви кара да се чувствате зле! Ако се колебаете, коя хранителна добавка да изберете, може да се свържете с нашите здравни консултанти на телефон 02 402 68 68

Списъкът по-долу подчертава някои от храните, които най-добре поддържат фаза-2 чернодробни реакции и предотвратяват натрупването на реактивни междинни фаза-1 токсини.

Храни, които поддържат Фаза 2 детоксикация на черния дроб

  • Броколи и кълнове от броколи
  • Карфиол
  • Кейл
  • Брюкселско зеле
  • Зеле
  • Зеленчуци
  • Бок чой
  • Репичка
  • Ряпа

Всички тези зеленчуци принадлежат към семейството на кръстоцветните и са богати на съединения, наречени глюкозинолати, които са едни от най-важните хранителни вещества за подпомагане на фаза 2 на детоксикация на черния дроб. Ако имате газове при увеличаване на приема на тези зеленчуци или ако имате проблеми с щитовидната жлеза, най-добре е да консумирате тези зеленчуци варени или леко задушени.

Чесънът и лукът също са страхотни храни, които можете да включите, докато се детоксикирате, защото са богати на сяра, която е необходима на тялото ви, за да произвежда глутатион. Глутатионът се счита за „главно детоксикиращо“ съединение във вашето тяло и е много важно да поддържате производството му по време на вашето прочистване!

Какво не е наред с гладуването с вода и прочистването със сокове?

ефективна пролетна детоксикация или не

Не съм голям фен на прочистванията със сок и гладуването с вода, защото тези диети не съдържат никакви фибри. Освен това те могат да представляват предизвикателства поради опасенията за кръвната захар, които често възникват при хора, които изпитват надбъбречна умора или хипогликемия.  

Фибрите са важни, защото те позволяват на токсините да се свързват и отделят от храносмилателния тракт, след като са обработени от черния дроб. Ако няма налични фибри, които да се свържат с метаболизираните токсини, тялото ви или ще реабсорбира токсините в кръвта ви, или може да изпитате неприятна диария, за да ги елиминирате. Това НЕ е това, което искаме и този подход може да ви накара да се почувствате по-болни и летаргични, отколкото когато сте започнали вашето прочистване! 

Нашият подход към пролетното прочистване почти винаги включва здравословна, пълноценна диета, която е пълна с фибри, антиоксиданти и хранителни вещества. Ако предпочитате да правите диета за течна ефективна пролетна детоксикация вместо диета, базирана на храна, предлагам да смесите вашите плодове и зеленчуци, така че да запазите фибрите в напитката си, вместо да ги премахвате чрез изцеждане на сок. Можете също така да помислите за добавяне на фибри под формата на смлени ленени семена или семена от чиа към вашата диета, за да възстановите фибрите, загубени при изцеждането на сок.  

Най-добрите източници на фибри по време на вашата ефективна пролетна детоксикация:

  • Плодове и зеленчуци
  • семена от чиа
  • Смлени ленени семена
  • Бобови растения като нахут, леща и черен боб.

Фибрите помагат за насърчаване на редовността на червата, но е важно също така да увеличите количеството вода, което консумирате с 2-3 чаши на ден, в противен случай може вместо това да изпитате запек.

Колко време е пролетната детоксикация?

ефективна пролетна детоксикация : колко време продължава

Нежната пролетна детоксикация може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Всъщност бихте могли да живеете така всеки ден и тялото ви ще ви благодари! Включването на много от тези стратегии в ежедневния ви живот след прочистване е нещо, което горещо препоръчваме като нежна ежедневна детоксикация.

Oбикновено пролетната детоксикация има продължителност 10-21 дни. Това е управляема времева рамка, която ви дава достатъчно дълго време, за да направите много положителни промени в здравето си и да изпитате значително подобрение на енергийните си нива, чистотата на кожата, настроението и храносмилателната функция, без да се чувствате претоварени. Вероятно ще откриете, че се чувствате толкова добре до 7-ия ден, че сте щастливи и нетърпеливи да продължите по-дълго, отколкото първоначално сте планирали!

Пролетно почистване

Помислете за пролетно почистване на тялото си, както мислите за пролетно почистване на дома си. Миете чиниите, почиствате баните и почиствате подовете с прахосмукачка редовно през цялата година. И все пак, вероятно сте изненадани от това колко много мръсотия се крие в пукнатините и зад мебелите, когато правите годишното или полугодишното дълбоко почистване! Вашето тяло не е по-различно! Поглезете се с годишно „пролетно почистване“ е здравословна практика, която ще ви накара да се чувствате леки, заредени с енергия и жизнени през цялата година.

Заключение

Безопасната и ефективна пролетна детоксикация включва прием на разнообразни пълноценни храни, хидратация, физически упражнения и достатъчно почивка. За допълнителен тласък на детоксикацията помислете за прием на хранителна добавка като Зеофит Х, която е специално създадена да подпомага прочистването и детоксикацията на организма.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни