Псориазис на скалпа или пърхот – каква е разликата и какво е лечението

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ако скалпът ви сърби и раменете ви често са покрити със сняг от люспи, вероятно сте се чудили дали това е просто пърхот, или може да е псориазис на скалпа? И двете състояния могат да причинят това явление, но пърхотът и псориазисът на скалпа се дължат на различни причини. Напълно естествено изискват и различно лечение. Тук, за да ви помогне да разберете всички разлики, е дерматологът Мона Гохара, доктор по медицина, асоцииран клиничен професор по дерматология в Училището по медицина към Йейл.

Какво представлява пърхотът – причини и симптоми

Пърхотът е много често срещано заболяване на скалпа, което води до появата на сухи кожни люспи. Те в крайна сметка попадат в косата на човека или по дрехите му. Според Американската академия по дерматология (AAD) обикновено не се налага медицинско лечение. Пърхотът обаче може да бъде сърбящ и неприятен, смущавайки човек, особено когато е сред други хора.

Пърхотът е много досаден проблем, който не трябва да се бърка с псориазис.

Причините за появата му

Дисбаланс на дрождите 

В телата на всички ни има вид дрожди, наречени маласезия, които са част от нормалния микробиом на тялото ни. Пърхотът, или себореята, се причинява от свръхрастеж на тази гъбичка.

Д-р Гохара

Мазен скалп

Пърхотът може да бъде свързан и с повишено производство на мазнини в скалпа, което се проявява с чувствително омазняване на скалпа и косата. 

Прекалено сух скалп

Пърхотът може да е резултат и от прекалено сух скалп. Също така лющенето може да бъде причинено от използването на твърде много продукти за коса или от неправилно отмиване на продуктите. Това обаче не е същото нещо като пърхота.

Д-р Гохара

Гъбички по ноктите – как да се справим с тях?>>

Какво представлява псориазисът на главата – причини и симптоми

Псориазисът на скалпа е нещо напълно различно от пърхота. Може да се появи навсякъде по тялото, но според Националната фондация за псориазис (NPF) 45-56% от хората, страдащи от него, го имат по скалпа. Той може да се усеща като много сърбящ, а понякога и като парещ или болезнен. 

Причината за поява на псориазис на скалпа

При около половината от хората, които страдат от псориазис, той се среща и по-главата.
Псориазисът може да се появи и на други места по кожата.

Псориазисът е резултат от прекомерно разрастване на епидермиса, най-горния слой на нашата кожа, в резултат на което се образуват дебели, люспести плаки.

Причината за това свръх разпространение е имунна дисрегулация около кожните клетки. Според списанието Journal of Psoriasis and Psoriatic Arthritis псориазисът е от така наречените “имуномедиирани” заболявания. Това означава, че неизвестна причина води до дисрегулация на имунната система, която предизвиква възпаление. Свръхактивната имунна система ускорява растежа на кожните клетки, които се натрупват, вместо да се изхвърлят, и така се образуват плаките.

Като цяло при псориазис на главата плаките обикновено са много сухи, а не мазни или омазнени. Има зачервяване или розовеене, а при тъмна кожа, тъмночервен или пурпурен цвят, продължава дерматоложката.

Псориазис на скалпа може драстично да наруши начина на живот на човек. Той е много очевиден – всеки знае дали го имате. Ако имате, да речем, сърдечен проблем, хората не го виждат, но виждат лющенето заради псориазис на скалпа.

Д-р Гохара

Как можете да разберете дали имате псориазис на скалпа или пърхот?

Цветът, този червен, розов или лилав цвят е много отличителен за псориазиса на скалпа. Същото важи и за сухите, плътни плаки, които могат да бъдат сребристи на цвят. Псориазисът на скалпа може да се разпространи и извън линията на косата, както и зад ушите. Посещение при дерматолог може да ви помогне да определите какво състояние имате.

Какви са другите разлики между псориазиса на скалпа и пърхота?

Пърхотът не е свързан със системни проблеми в организма. Псориазисът се свързва с повишен риск от артрит на малките стави или долната част на гърба, наречен псориатичен артрит. Освен това се свързва със сърдечносъдови проблеми, провокирани от възпалението.

9 домашни рецепти за сърбящ скалп>>

Какви са начините за лечение на пърхота?

Според AAD съществуват специфични шампоани, които се продават без рецепта и са предназначени за лечение на пърхот. Те съдържат различни съставки, включително салицилова киселина, цинков пиритион, каменовъглен катран и селен сулфид. Възможностите за предписване на продукти с рецепта също са на разположение чрез посещение при дерматолог.

Д-р Гохара добавя, че понякога за лечение на пърхот се използват лекарства против гъбички, както и противовъзпалителни локални стероиди – ако пърхотът е свързан с възпаление или мазен скалп.

Какви са начините за лечение на псориазис на главата?

Според NPF псориазисът на скалпа може да бъде труден за лечение поради косата, която покрива плаките. Лекарите обикновено започват с основите при лечението му, често с предписани локални възпалителни лекарства с някаква форма на стероиди.

Ако човек има лек случай на псориазис на главата, има продукти за псориазис без рецепта, които могат да бъдат изпробвани първо, казват от NPF. Търсете продукти, които съдържат салицилова киселина или каменовъглен катран. Шампоаните, предназначени за лечение на псориазис, могат да помогнат.

Шампоаните със салицилова киселина прекъсват прекомерното разрастване на горния слой на кожата на скалпа.

Д-р Гохара

Фототерапията, която използва ултравиолетова светлина за забавяне на растежа на клетките, също се използва за лечение на псориазис. 

Като дерматолози винаги казваме на хората да избягват ултравиолетовата светлина, но тя е много ефективно противовъзпалително средство.

Д-р Гохара

Здравитал Старопланински Мехлем – екзема и псориазис

При псориазис на скалпа лекарят може да използва ръчно устройство за фототерапия с гребен, за да се насочи специално към тази област.

Ако псориазисът на човек е умерен до тежък и не е ограничен до скалпа, или не е реагирал на други лечения, има перорални системни лекарства. Те са насочени към молекули в имунните клетки. 

Съществуват и биологични лекарства за лечение на псориазис. Те промениха правилата на играта – те са насочени конкретно към проблема в имунната система.

Д-р Гохара

Тези медикаменти и биологични средства имат странични ефекти, които вашият дерматолог може да обясни и да ви помогне да прецените дали те са добър вариант за вас.

Фактори, свързани с начина на живот, които трябва да се вземат предвид при псориазис на скалпа

Едно от нещата, които хората трябва да знаят, е, че стресът може да влоши псориазиса, тъй като стресът увеличава хормона кортизол, който от своя страна увеличава възпалението.

Доктор Мона Гохара

Грижа за косата в домашни условия

Разумно е да се съсредоточите върху всичко, което можете да направите, за да намалите нивото на напрежението си. Няма значение дали това означава да посещавате курсове по йога, да практикувате осъзнатост, да отделяте време за релаксация и четене или да се възползвате от предимствата на ежедневните разходки.

Когато хората страдат от пърхот или псориазис на скалпа, един от най-често срещаните проблеми е сърбежът по главата.

Безопасно ли е да боядисваме косата си, когато имаме псориазис на скалпа?

Никога не бих казала на някого да избягва да си боядисва косата, но е вярно, че псориазисът има тенденция да се появява в области на тялото, които са подложени на натиск или травма. Боята за коса, стилизиращите продукти и химикалите могат да причинят травма на кожата. Така че да, хората с псориазис на главата могат да получат пристъп от боядисване на косата си. Добре е да проведете разговор със стилиста си за използването на щадящи формули.

Доктор Гохара
Daniel Marinov

Daniel Marinov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни