9 домашни рецепти за сърбящ скалп

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Сърбежът на скалпа е често срещано състояние. Има широк спектър от причини за появата му. Пърхотът и възпалителното състояние на кожата, наречено себореен дерматит, са най-честите причини за сърбеж на скалпа.

Себорейният дерматит може да бъде резултат от стрес, сезонни промени, колебания на хормоните или свръхрастеж на дрожди по кожата. Пърхотът може да бъде причинен от твърде суха, мазна коса и различни кожни заболявания.

Други причини за сърбеж на скалпа включват:

  • автоимунни заболявания, като псориазис
  • гъбични инфекции, като tinea capitis или трихофития
  • алергична реакция към продукт като боя за коса
  • екзема
  • атопичен дерматит
  • въшки
  • стрес или тревожност
  • диабет
  • херпес зостер

Някои причини за сърбеж на скалпа изискват медицинско лечение. Посветете Вашия лекар, ако симптомите Ви:

  • продължи повече от седмица
  • включват болка, рани или подуване
  • включват сърбеж, толкова силен, че пречи на способността ви да спите или да функционирате

Има множество домашни средства, които могат да бъдат ефективни при сърбящ скалп, който не изисква медицинско лечение.

1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет имаантибактериални , противовъзпалителни и противогъбични свойства. Може да помогне за намаляване на сърбежа, причинен от суха кожа. Опитайте да разредите ябълков оцет в топла вода и да го използвате като изплакване след измиване с шампоан, за да облекчите пърхота и сърбящия скалп.

2. Био кокосово масло

Органичното кокосово масло се извлича естествено от зрели кокосови орехи. Съдържа лауринова киселина, наситена мазнина, която има антимикробни свойства. Лауриновата киселина помага на кожата да абсорбира кокосовото масло ефективно. Това го прави успокояващо лечение за сърбящ скалп.

Кокосовото масло може да бъде полезно при сърбящ скалп, причинен от екзема. Може да бъде полезен и за борба с въшките.

3. Масло от мента

Маслото от мента може да бъде ефективно за намаляване на пърхота и успокояване на скалпа, като успокоява сърбежа. Опитайте да го разредите с друго масло, като зехтин, и да го масажирате в скалпа преди да измиете с шампоан. Можете също да използвате чай от мента като изплакване след измиване с шампоан.

4. Медитация

Може да не ви изненада, че дейности, които намаляват стреса, като медитация, могат да бъдат ефективни за премахване на сърбящи скалпи, причинени от тревожност. Може да помогне и при сърбеж, дължащ се на екзема.

Проучване върху медитацията и нейния ефект върху екземата в университета Емори показва, че сърбежът може да бъде подобрен от тази вековна практика чрез осигуряване на механизъм за справяне и чувство за контрол. Медитацията може да се опита самостоятелно или в комбинация с други средства за лечение.

5. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антимикробни, противогъбични и антисептични свойства. Има и противовъзпалителни ефекти. Маслото от чаено дърво може да дразни кожата, така че е важно да го използвате пестеливо или да го разредите преди употреба.

Опитайте да добавите 10 до 20 капки масло от чаено дърво към нежен шампоан или го смесете със зехтин и го масажирайте директно в скалпа. Маслото от чаено дърво може да помогне за намаляване или премахване на сърбежа, свързан с пърхот, себореен дерматит и въшки.

6. Шампоан с цинков пиритион

Проучване установи, че хората с пърхот и себореен дерматит имат двойно повече количество хистамин върху кожата на главата си, отколкото тези без сърбящ скалп. Изследването анализира ефекта на шампоаните, съдържащи цинков пиритион, върху нивата на хистамин. Участниците със сърбеж на скалпа, които са използвали шампоан с цинков пиритион, имат значително намаляване на нивата на хистамин и интензивността на сърбежа.

Тези видове шампоани са лесно достъпни в аптеките и в други търговски обекти. Количеството цинков пиритион във всеки шампоан варира в зависимост от марката, така че може да се наложи да експериментирате с няколко, за да намерите този, който работи най-добре за вас.

Някои хора може да открият, че ежедневното миене с шампоан осигурява най-много облекчаване на сърбежа. Други може да открият, че това е твърде изсушаващо за скалпа.

7. Салицилова киселина

Шампоаните, съдържащи салицилова киселина, са ефективни при лечение на сърбеж на скалпа, причинен от псориазис и себореен дерматит. Салициловата киселина е бета хидрокси киселина, която се намира във вечнозелените листа и кората на бялата върба. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Шампоаните, съдържащи тази съставка, могат да варират според силата, така че не забравяйте да прочетете етикетите и да следвате дадените инструкции за употреба. Някои шампоани със салицилова киселина изискват лек масаж в скалпа по време на употреба, повтарящ се ежедневно. Шампоани с тази съставка могат да бъдат намерени в магазините за здравословни храни, онлайн и в аптеките.

Салициловата киселина не трябва да се използва от никого с алергия към аспирин .

8. Кетоконазолов шампоан

Кетоконазолът е широкоспектърно противогъбично средство . Той е ефективен за намаляване на дрождите на маласезия. Това е гъбичка, която може да стане изобилна по скалпа и да причини маласезия фоликулит или псориазис на скалпа. Предлага се по рецепта, а също и като съставка в някои шампоани.

Шампоаните с кетоконазол могат да намалят пърхота, люспестите петна и сърбежа, причинен от себореен дерматит. Шампоаните могат да съдържат 1 или 2 процента кетоконазол като активна съставка.

Не използвайте кетоконазол при открити рани или върху подута кожа.

9. Селенов сулфид

Селеновият сулфид е антиинфекциозно лекарство, използвано за лечение на себореен дерматит. Действа като забавя растежа на дрожди по скалпа. Предлага се като шампоан и лосион. Може да бъде предписан от Вашия лекар или да се намери в търговски продукти.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1622″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products cat=”84″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни