Терапия за клетъчно подмладяване – стоп на възрастта!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Възрастта може да е само число, но това е число често носи нежелани странични ефекти. Те варират от чупливи кости и по-слаби мускули, до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и рак. Лечението е терапия за клетъчно подмладяване.

Сега учени от Института Солк, в сътрудничество с Genentech, член на групата на Roche, показаха, че могат безопасно и ефективно да обърнат процеса на стареене при мишки на средна и по-зряла възраст, като частично върнат клетките им към по-младежки състояния.

Ето какво споделят учените за клетъчния метод за подмладяване

“Ние сме развълнувани, че можем да използваме този подход, за да забавим стареенето при различни животни. Техниката е едновременно безопасна и ефективна при мишки”. Това казва Хуан Карлос Изписуа Белмонте, автор-кореспондент и професор по Генна експресия на Солк. 

“В допълнение към справянето със заболяванията, свързани с възрастта, този подход може да предостави на биомедицинската общност нов инструмент за възстановяване на здравето на тъканите и организма чрез подобряване на функцията и устойчивостта на клетките в различни болестни ситуации, като невродегенеративни заболявания.”

клетъчно подмладяване

Ефектите на стареенето върху кожата

С остаряването на организмите не се променят само външният им вид и здравето. Всяка клетка в тялото носи молекулен часовник, който отчита изтичането на времето. Клетките, изолирани от възрастни хора или животни, имат различни модели на химикали по протежение на тяхната ДНК – наречени епигенетични маркери – в сравнение с по-младите хора или животни. Учените знаят нещо! Добавянето на смес от четири препрограмиращи молекули – Oct4, Sox2, Klf4 и cMyc, известни също като “фактори на Яманака”, към клетките, може да възстанови тези епигенетични белези към първоначалните им модели. Това води до терапията наречена “клетъчно подмладяване”

От кога датира това феноменално откритие за подмладяване?

През 2016 г. лабораторията на Изписуа Белмонте съобщи за първи път, че могат да използват факторите Яманака, за да противодействат на признаците на стареене. По този начин те могат да удължат продължителността на живота при мишки с болести. Съвсем наскоро екипът установи, че дори при млади мишки, факторите Яманака могат да ускорят регенерацията на мускулите. След тези първоначални наблюдения, други учени са използвали същия подход за подобряване на функцията на други тъкани, като сърцето, мозъка и зрителния нерв.

клетъчно подмладяване

В новото проучване Изписуа Белмонте и неговите колеги тестваха вариации на подхода за клетъчно подмладяване при здрави животни с напредване на възрастта. Една група мишки е получавала редовни дози от факторите Яманака от времето, когато са навършили 15 месеца до 22 месеца, приблизително еквивалентни на възраст от 50 до 70 години при хора. Друга група е лекувана от 12 до 22 месеца, приблизително на възраст от 35 до 70 години при хора. А трета група е лекувана само един месец на 25-месечна възраст, подобно на 80-годишна възраст при хора.

„Това, което наистина искахме да установим, беше, че използването на този подход за по-дълъг период от време, е безопасно“. Това казва Прадип Реди, учен от екипа на Солк и съавтор на новата статия. 

„Наистина, не видяхме никакви отрицателни ефекти върху здравето, поведението или телесното тегло на тези животни.”

В сравнение с контролните животни, не е имало промени в кръвните клетки или неврологични промени при мишките, които са получили факторите Яманака. Освен това екипът не открива рак в нито една от групите животни.

Когато изследователите разгледали нормалните признаци на стареене при животните, които са били подложени на лечението, те открили, че мишките в много отношения приличат на по-млади животни. Това доказва клетъчното подмладяване. Както в бъбреците, така и в кожата, епигенетиката на третираните животни прилича повече на епигенетични модели, наблюдавани при по-млади животни. Когато са наранени, кожните клетки на третираните животни имат по-голяма способност да се размножават. Така е по-малко вероятно да образуват постоянни белези. По-възрастните животни обикновено показват по-малко пролиферация на кожни клетки и повече белези. Освен това метаболитните молекули в кръвта на третираните животни не показват нормални промени, свързани с възрастта.

Това подмладяване се наблюдава при животните, лекувани в продължение на седем или 10 месеца с факторите Яманака, но не и при животните, лекувани само за един месец. Нещо повече, когато третираните животни бяха анализирани по средата на лечението, ефектите все още не бяха толкова очевидни. Това предполага, че лечението не е просто спиране на стареенето, а активното му предотвратяване. Все пак са необходими повече изследвания, за да се направи разлика между двете.

Екипът сега планира бъдещи изследвания, за да анализира как специфичните молекули и гени се променят при дългосрочно лечение с факторите Яманака, за клетъчно подмладяване.

„Искаме да върнем устойчивостта и функционирането на по-старите клетки, така че да са по-устойчиви на стрес, наранявания и болести. Това проучване показва, че поне при мишки има начини за постигането на това.”

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни