11 естествени начина да подсилите имунитета си през зимата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
11 Естествени Начина за Подсилен Имунитет

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Зимните месеци могат да бъдат труден период за имунната система. Студеното време и липсата на слънчева светлина могат да доведат до отслабена имунна система, правейки тялото уязвимо към инфекции и заболявания. За щастие има естествени начини за укрепване на имунната система през зимните месеци. От Здравитал сме изброили седем естествени начина, с които да засилите имунната система през зимните месеци. Чрез прилагането на тези методи ще укрепите имунната си система и ще намалите риска от заболяване през зимните месеци.

1. Направете си релаксиращ масаж

Установено е, че масажната терапия има положителен ефект върху имунната система. Проучвания показват, че масажът може да намали хормоните на стреса, които могат да отслабят имунната система, и да увеличи производството на бели кръвни клетки, които са от съществено значение за борбата с инфекцията. Освен това масажът може да подобри кръвообращението, което помага за доставянето на кислород и хранителни вещества до клетките на имунната система, което ги прави по-ефективни при функционирането им. Той също така може да намали възпалението, което може да помогне за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания.

2. Дайте приоритет на съня

11 естествени начина да подсилите имунитета си през зимата 2

Сънят играе важна роля за цялостното Ви здраве и е от особено значение да се стремите към набавяне на качествен сън. Когато спите, Вашата имунна система освобождава цитокин – основен протеин, отговорен за растежа на клетките на имунната система – някои от които защитават тялото Ви от инфекция. Когато сте болни, имате нужда от повече от тези цитокини и ако не спите достатъчно, рискувате да отслабите имунната си система.

3. Пийте много вода

11 естествени начина да подсилите имунитета си през зимата 3

Водата е от съществено значение за изпомпването на кръвта, което е част от имунната Ви функция. Водата помага за транспортирането на хранителни вещества в тялото Ви, включително такива, които са основни за борба с инфекциите. Правилната хидратация поддържа правилното функциониране на всичките Ви органи и когато тялото Ви работи ефективно е по-малко вероятно да се разболеете.

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

4. Тренирайте редовно

11 естествени начина да подсилите имунитета си през зимата 4

Редовните упражнения са полезен и ефективен метод, когато става въпрос за подсилване на имунната Ви система. Проучвания показват, че тренирайки Вие увеличавате циркулацията на Вашите имунни клетки. Когато Вашите имунни клетки се движат правилно през тялото Ви, те могат по-добре да предпазят от инфекция.

Мини тренировки при липса на време>>

Тренировките също могат да Ви помогнат да спите по-добре, а както споменахме в предната точка, сънят е ключов елемент за подсилване на имунната функция. Упражненията водят до пълноценен сън, тъй като отпускат ума Ви и намаляват стреса, което води до по-добро качество на съня през нощта.

5. Мийте ръцете си често

Въпреки че винаги сме знаели колко е важно да мием ръцете си често, това стана още по-очевидно в началото на пандемията от COVID-19. Миенето на ръцете Ви помага да сведете до минимум разпространението на микроби. Трябва често да миете ръцете си поне 20 секунди с топла вода и сапун, за да се отървете от микробите и да предотвратите прехвърлянето им в тялото Ви през очите, носа или устата. Поддържането на ръцете Ви чисти може да Ви помогне да не се разболеете и ще предпази хората около Вас.

6. Яжте храни, богати на хранителни вещества

Търсенето на храни, които са богати на споменатите по-горе хранителни вещества – витамини C и D и цинк – може да бъде полезно за подсилване на имунната Ви система. Тези храни включват портокалов сок, сьомга, риба тон, домати, броколи, стриди и червено месо. Балансираната диета е чудесен начин да поддържате тялото си правилно захранвано и здраво. Диета, пълна с плодове и зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни, може да помогне за поддържане на правилното функциониране на имунната Ви система.

7. Намалете стреса

Когато сте стресирани, тялото Ви произвежда по-малко лимфоцити – бели кръвни клетки, които повишават имунитета. Стресът може също така да повиши нивата на кортизол, което може да доведе до възпаление и спад в имунните нива. Намаляването на нивата на стрес може да помогне на имунната Ви система да функционира правилно, за да се бори с всякакви инфекции, които могат да възникнат. Обичайните дейности, които намаляват стреса, включват: медитация, упражнения, прекарване на време с хора, които обичате, добро хранене или терапия.

8. Обличайте се с подходящо облекло за сезона

Проучвания показват, че когато телесната Ви температура падне твърде ниско, това може да потисне имунната Ви система. Така че, когато навън е студено, уверете се, че носите подходящо облекло – пластове дрехи с палто, шапка, ръкавици, шал, чорапи и топли обувки. Слоевете дрехи ще Ви позволят да поддържате правилната телесна температура в студените дни.

9. Опитайте ароматерапия

Етеричните масла станаха доста популярни през последните няколко години, особено като естествени алтернативи за подпомагане на съня и борба с грипа. Има множество изследвания, които показват ползите от етеричните масла и благоприятното им действие върху имунната Ви система.

Етеричните масла от джинджифил и евкалипт подпомогнат имунната Ви система, като намалят възпалението и увеличат функцията на имунните клетки. Можете да използвате тези етерични масла, като ги поставите в дифузер в спалнята си, докато спите, за да ги вдишвате през нощта.

Важно е да се отбележи, че етеричните масла никога не трябва да се поглъщат, освен ако не са хранителни.

Етеричните масла – лек за справяне с тревожнaостта>>

10. Намалете алкохола и захарта

Алкохолът може да има различни отрицателни ефекти върху имунната система. Той може да увреди имунните Ви клетки, затруднявайки имунната система да върши работата си. Той също така причинява възпаление и може да убие добрите бактерии в тялото Ви, които са важни в процеса на борба с инфекцията.

Захарта има също има отрицателен ефект върху имунната система, тъй като може да повлияе на белите кръвни клетки. Тези бели кръвни клетки са неразделна част от поддържането на работата на имунната Ви система, за да Ви предпазят от заболяване.

8 признака, че сте пристрастени към захарта>>

11. Прием на хранителни добавки и витамини

11-estestveni-nachina-da-podsilite-imuniteta-si-prez-zimata-zdravital

Приемът на добавки може да помогне за укрепване на имунната Ви система през зимните месеци. Доказано е, че цинкът предпазва бактериите и гъбичките да навлязат в тялото Ви. Витамин D функционира почти по същия начин, а дефицитът на витамин D е свързан с повишен риск от грип и инфекция. Витамин С е друг важен антиоксидант, който може да помогне на Вашите имунни клетки да продължат да работят, за да Ви поддържат здрави. Този витамин работи за защита на тялото от инфекции и за поддържане на растежа на нови имунни клетки.

Продукт на Здравитал, комбиниращ 16 витамина, е Поливитерала. Той е мощен имуностимулант и се оказва пръв приятел на много хора през грипните месеци. Повече за ползите му може да научите ТУК .

Подсилете кафето си с витамини и антиоксиданти по 6 различни начина>>

Заключение

Важно е да се грижите за тялото и здравето си през цялата година, за да поддържате имунната си система здрава. По този начин Вие ще предпазите тялото си не само през зимните месеци, а и през цялата година. Тези съвети определено са един мощен старт на това да създадете навици за водене на един по-здравословен начин на живот.

Не забравяйте да набавяте необходимите витамини за организма Ви, особено през студените месеци.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни