Тимусната жлеза – младостта и здравето на тялото

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Някога чували ли сте за тимусната жлеза? Въпреки че тимусът е малко известен орган в тялото, той прави някои много важни неща. Част е от лимфната система, заедно със сливиците, аденоидите и далака, а също така е част от ендокринната система.

Къде се намира тимусната жлеза?

тимусната жлеза

Тимусната жлеза е малък орган зад гръдната кост, който играе важна функция както в имунната, така и в ендокринната система. Въпреки че започва да атрофира (да се разпада) по време на пубертета, ефектът му при борба с инфекциите и дори рака продължава цял живот.

Макар в биологията да се изучава, че тимусната жлеза се намира пред сърцето в областта на белите дробове, в някои случаи жлезата се намира на друго място, например в областта на шията, щитовидната жлеза или на повърхността на белите дробове (плеврата) близо до областта, където кръвоносните съдове и бронхите навлизат в белите дробове. Тимусът се счита за лимфоиден орган (орган на имунната система), подобен на сливиците, аденоидите и далака.

Тимусната жлеза също е дом на някои макрофаги. Макрофагите са известни в медицината като „камионите за боклук“ на имунната система, защото унищожават вредни за организма вещества. Дендритните клетки и няколко В лимфоцити (видовете лимфоцити, които произвеждат антитела) също се намират в тимуса. Интересното е, че тимусната жлеза съдържа и някои миоидни (мускулоподобни) клетки.

Функция на тимусната жлеза

Тимусът произвежда прогениторни клетки, които узряват в Т-клетки (получени от тимуса клетки). Тялото използва Т-клетки, за да помогне за унищожаването на заразени или ракови клетки. Т-клетките, създадени от тимуса, помагат и на други органи в имунната система да растат правилно.

Получените зрели Т-клетки имат няколко основни роли:

тимусната жлеза

Имунитет

Т-клетките са част от адаптивната имунна система, в която всяка Т-клетка е обучена да разпознава определен антиген. Когато са изложени на чужда клетка, цитотоксичните Т клетки се заключват и я убиват с помощта на регулаторни Т клетки. Това се нарича още имунитет, медииран от клетки, тъй като включва използването на имунни клетки за борба с инфекциите.

Автоимунитет

Като цяло Т клетките са барикадирани в кората на тимуса, така че те не стават чувствителни към собствените си клетки. Процесът на отрицателна селекция в медулата обаче се използва, за да се отърве от клетките, които случайно са станали чувствителни към „себе си“. Тази функция помага да се предотврати развитието на автоимунни заболявания , при които тялото атакува собствените си тъкани, а не външните. Именно затова тимусната жлеза не бива да бъде отстранявана оперативно, защото здравето на пациента е в риск от инфекциозни и друг вид заболявания.

Стареене

През последните години беше установено, че стареенето не е просто процес, при който кожата се отпуска, а заболяванията ни връхлитат като цунами. Всъщност медицината установи, че стареенето е по-скоро активен процес. Или с други думи, ние сме проектирани да остаряваме и инволюцията на тимусната жлеза може да е форма на програмирано стареене, като инволюцията. (започваща около 60-годишна възраст) е причината за влошаването на имунната система с възрастта.

Именно в тази насока, за ограничаване на стареенето са се насочили редица учени. Те установяват, че тимусната жлеза и нейното “изхабяване” е причината за стареенето.

Какво още “умее” тимусната жлеза

тимусната жлеза

Основната функция на тимусната жлеза е да освобождава тимозиновия хормон, който ще стимулира съзряването на Т-клетките. Белите кръвни клетки или лимфоцитите влизат в контакт с тимусната жлеза и ги трансформира в Т клетки. След като Т клетките узреят, те мигрират към лимфните възли, които са складовете на имунни клетки в тялото.

Така че тимусната жлеза може да се разбира като получател на незрели Т-клетки, които са създадени в костния мозък, но тепърва достигнат пълно узряване. След като тимусът получи клетките, те се обучават да атакуват само чужди агенти. Начинът, по който това се случва, е чрез положителен подбор. Само Т-клетките, които са реагирали правилно на чужди антигени,  биват избрани да оцелеят и в крайна сметка да мигрират към медулата.

След като оцелелите Т клетки достигнат медулата, Т клетките продължават да узряват. Останалите Т клетки убиват патогени , активират помощни В клетки, които произвеждат антитела срещу специфични антигени, и съхраняват спомените за предишни инфекции и вируси. За да може тялото да бъде по-подготвено да се бори с тях, ако някога се върнат.

В ситуация на коронавирус инфекция тимусната жлеза и нейното здраве са от изключително значение. Световни статистики показват, че през тялото ни ще премине поне веднъж вирусът Covid-19. Това засилва още повече необходимостта от силна имунна система. Подобни вирусни заболявания преминават през клетките на тимусната жлеза, която се справя с тях и оставя генетичен код как да се справи организма при следваща среща със заразата.

Какво се случва с тимусната жлеза с годините?

С годините тимусната жлеза намалява, както посочихме по-рано след пубертета тя постепенно намалява и нейната функция значително отслабва. За да си гарантираме здраве и силна имунна система е необходимо да подсилим функциите на тимуса.

Хранителни добавки с екстракт от тимусна жлеза

За да се предпазим от вирусни заболявания и да намалим значително процеса на стареене е необходимо да подсилим функцията на тимуса чрез хранителни добавки. Зеофит Т е мощен антиоксидант, повишаващ имунитета (в това число на възрастни хора), с антибактериална, антивирусна и антиалергенна насоченост. Силно ефективен при профилактика и корекция на симптомите на имунна дисфункция и оксидативен стрес. Продуктът подсилва функцията на тимусната жлеза и помага при борбата със заболявания и вирусни инфекции като сезонни грипове.

Зеофит Т

Зеофит Т има множество полезни за тялото функции, като влияе благоприятно върху процеса на храносмилане, естествената функция на изчистване на организма, на минералния обмен, на биохимичните показатели на кръвта, на имунната система, подпомага потентността и издръжливостта.

Въпреки че тимусната жлеза е най-активна до пубертета, нейната двойна функция като ендокринна и лимфна жлеза играе важна роля за вашето дългосрочно здраве.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6596,4222,3719,6905,7228″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products ids=”568,3035,559,2189,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни