Каква е разликата между грип и настинка?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Физическите симптоми, които изпитваме понякога са ясен сигнал, че тялото ни се разболява. И колкото и неприятни да са, те могат да бъдат важни признаци за откриване на разликата между обикновена настинка и грип. Ранното улавяне на симптомите може да Ви помогне да предприемете правилните стъпки за бързо възстановяване – и да се предпазите другите от заболяване. От Здравитал ще Ви помогнем да разберете ясно какви са разликите между настинка и грип.

Таблица със симптоми на настинка срещу грип

Грипът и настинката са два заразни вируса, които споделят много еднакви симптоми. Но начинът, по който можете да изпитате тези симптоми и колко чести са те, обикновено е различен.

Разлика в симптомите на грип и настинка

kak-da-zabelezhite-razlikata-mezhdu-nastinka-i-grip-zdravital

Грип

1. Симптомите се появяват бързо

Грипът често ще Ви изненада с това колко бързо започват симптомите и колко сериозно може да стане заболяването. Доста често, грипът започва с внезапна поява на треска, втрисане, болки в мускулите, леко главоболие и умора. Други симптоми като хрема и кашлица също може да се появят в последствие.

Грипове и висока температура – как да ни подминат?>>

2. Продължителност на грипа

Продължителността на грипа обикновено варира от 3 до 7 дни, въпреки че симптомите могат да продължат до две седмици. Обикновено най-тежките симптоми, като треска, болки в тялото и умора, продължават от 3 до 5 дни. Въпреки това, някои хора могат да изпитат продължителни симптоми, като кашлица или умора, до две седмици. Важно е да се отбележи, че хората могат да бъдат заразни до една седмица след появата на симптомите. Ето защо е важно да се вземат предпазни мерки за предотвратяване на разпространението на грипа, като редовно миене на ръцете и избягване на контакт с болни.

3. Характерна е суха кашлица

Докато кашлицата е едновременно симптом на настинка и симптом на грип, типът кашлица, който изпитвате е много различен. Грипът причинява суха кашлица, която не произвежда слуз. Но настинката често произвежда слуз и предизвиква мокра кашлица с храчки.

4. Грипът идва с мускулни болки

Грипът е инфекциозно заболяване, причинено от различни грипни вируси. Характеризира се с набор от симптоми, включително треска, кашлица, болки в гърлото и мускулни болки. Мускулната болка, свързана с грипа, се причинява от възпалителния отговор на тялото към вируса. Когато тялото е заразено с вируса, имунната система освобождава цитокини – протеини, които предизвикват възпаление. Това възпаление кара мускулите да станат нежни и болезнени, което води до мускулна болка, която често се свързва с грипа. В допълнение, имунният отговор на организма към вируса също може да причини умора, което може допълнително да влоши мускулната болка.

5. Силната умора е признак за грип

Ако се влачите или чувствате силна умора, вероятно е от грип. Понякога отпадналостта може да продължи няколко дни, дори след като други симптоми на грип изчезнат. От друга страна, настинката рядко ще Ви попречи да изпълнявате ежедневните си задачи.

Всички сме имали настинки и знаем, че можете да получите лека треска, болка или кашлица. Но ако се чувствате сякаш сте блъснати от камион, по-вероятно е да имате грип.

Настинка

1. Колко дълго продължава настинката?

Настинката възниква постепенно и обикновено продължава по-дълго от грипа. Простудните микроби са заразни през първите три дни. И докато кашлицата и запушения нос могат да продължат до три седмици, други симптоми на настинка, които продължават повече от седмица, като треска, дискомфорт в гърдите или болка в синусите, може да са признак на бактериална инфекция или инфекция на синусите.

Ако имате дълготрайни симптоми, не ги пренебрегвайте. Говорете с лекар!

2. Настинките обикновено не идват със значителна температура

Обикновено, когато човек има настинка, телесната му температура e леко повишена. Средната температура, когато човек има настинка, обикновено е между 37,2°C и 38°C. Важно е обаче да се отбележи, че това е само средна стойност и някои хора може да получат температури по-високи или по-ниски от тази. Освен това, ако температурата на човек е по-висока от 38°C, той трябва да потърси медицинска помощ, тъй като това може да е признак на по-сериозно заболяване.

Грипната треска се появява по-бързо. Това е особено често срещан симптом на грип при деца. Дръжте под око малките и възрастните хора, тъй като те са по-податливи на усложнения. Освен това пиенето на течности и осигуряването на качествена почивка на организма са препоръчителни за по-бързото възстановяване.

3. Характерни са възпалено гърло, хрема, кихане или запушен нос

Най-честите симптоми на настинка включват възпалено гърло, кихане, хрема или запушен нос. Други симптоми могат да включват умора и леко главоболие, кашлица, температура, болки в тялото и общо неразположение. В някои случаи човек може също да изпита загуба на апетит. Важно е да се отбележи, че тежестта на симптомите може да е различна при всеки човек.

Синдром на хроничната умора – пребори се сам!>>

COVID-19 – как да го различим от симптомите на настинка или грип?

Как да забележите разликата между настинка и грип? 2

Подобно на обикновената настинка и грипа, COVID-19 е заболяване, причинено от вирус, който предизвиква респираторни симптоми. Така че и трите заболявания могат да споделят много от симптомите си.

Тъй като COVID-19 се промени и създаде различни варианти, става все по-трудно да се направи разлика между симптомите на COVID-19, грипа и настинката. При някои варианти на COVID-19, като Delta, вероятно ще имате висока температура заедно с упорита суха кашлица, които са подобни на симптомите на грип. Но при други варианти, като Омикрон, Вашите симптоми може да са запушен нос, болки в гърлото и главоболие, които са често срещани при настинки.

Така че, ако имате симптоми на грип или настинка, може да имате COVID-19, дори ако сте напълно ваксинирани. Вероятно знаете, че можете да се разболеете от грип дори след ваксината си. Единственият начин да изключите коронавируса е като си направите тест за COVID-19.

Домашни средства за настинка и грип

Трябва да останете вкъщи, ако сте болни – особено ако имате треска. Всъщност винаги се препоръчва да останете вкъщи поне 24 часа, след като температурата Ви е изчезнала, без да използвате лекарства за понижаване на температурата. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете у дома, за да се почувствате по-добре:

  • Почивайте си много;
  • Пийте много течности (съсредоточете се върху водата);
  • Вземете лекарство, за понижаване на температурата си и облекчете главоболието или мускулната болка. Предупреждение: Не давайте аспирин на деца или тийнейджъри, които имат грип, тъй като има риск от причиняване на потенциално фаталния синдром на Рей.

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

Отидете в спешното отделение, ако възникнат сериозни симптоми на грип

Настинките рядко се превръщат в нещо по-сериозно. Но грипът може да има много сериозни усложнения. Отидете в спешното отделение, ако Вие или Вашето дете изпитвате някой от следните симптоми:

  • Затруднено дишане;
  • Грипоподобни симптоми, които се подобряват, но след това отново се влошават;
  • Болка или натиск в гърдите;
  • Внезапно замайване или световъртеж;
  • Тежко или продължително повръщане.

По-конкретно, за деца, отидете до най-близкото спешно отделение, ако детето ви:

  • е на по-малко от 3 месеца и има температура над 38°C;
  • е на възраст между 3 месеца и 3 години, има температура над 38°C и показва признаци на дехидратация (напр. сухи очи или уста, не е уринирало от няколко часа);
  • има треска с обрив;
  • има кожа или устни, които са станали сиви или сини;
  • изключително раздразнителен;
  • не яде или пие;
  • не се събужда или взаимодейства с Вас.

Заключение

В заключение, настинката и грипът са две различни заболявания с различни причини и симптоми. Най-ефективният начин за намаляване на симптомите и продължителността на настинките и гриповете е да се вземат превантивни мерки навреме.

Сибирският женшен е билка, която засилва имунитета, бори се със симптоми на различни заболявания и помага за по – бързото възстановяване. Повече за ползите му може да научите ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни