Могат ли боровинките да понижат холестерола ви?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Могат боровинките да понижат холестерола - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Мъфини с боровинки, смутита с боровинки, палачинки с боровинки – този вкусен плод сякаш постепенно се е промъкнал в много от любимите ни храни. И това не е непременно нещо лошо.

Боровинките – източник на хранителни вещества


Има няколко разновидности на боровинки, всяка от които съдържа различни количества здравословни химикали, като антоцианини, полифеноли, витамини и фитостероли. Те са най-известни със своите антиоксидантни свойства. Боровинките също са изследвани при лечението на определени медицински състояния като диабет, различни инфекции, рак и болестта на Алцхаймер, всички със смесени резултати. Има няколко проучвания, които също разглеждат способността на боровинките да поддържат нивата на липидите ви под контрол.

Ефект върху липидите


Няма много проучвания, разглеждащи ефекта от яденето на боровинки върху нивата на холестерола и триглицеридите. Повечето от тези изследвания са проведени върху животни, като прасета и плъхове. Тези животни са били хранени чрез диета, която се състои от боровинки. Те са заемали до около 4 процента от дневния им прием на храна. Доказано е, че нивата на общия холестерол се понижават с най-малко 8%. Що се отнася до LDL холестеролът, или още наречен лош холестерол се понижава с до 15 процента след осем седмици.
За съжаление, има само няколко проучвания, които изследват ефекта от консумацията на боровинки върху липидите при хората. В едно от проучванията обаче е отбелязано, че пиенето на еднолитрова смес от лиофилизирани и пресни боровинки понижава окисления LDL холестерол с 28%. Окисленият LDL е вид LDL, който може да насърчи образуването на атеросклероза.

Боровинките съдържат химикали, понижаващи холестерола


Въпреки липсата на проучвания, показващи ефективността на боровинките за понижаване на холестерола, има много здравословни химикали в този плод, които имат свойства за понижаване на холестерола:

  • Едно проучване отбелязва, че химикалът птеростилбен, открит в боровинките, може да се свърже с PPAR-алфа (рецептор-алфа, активиран от пероксизомен пролифератор). Този протеин намалява количеството липиди в кръвта и действа подобно на фибратите, клас лекарства за понижаване на липидите.
  • Антоцианинът е антиоксидантен химикал, отговорен за дълбокото, синкаво-лилаво оцветяване на боровинките и другите плодове, е доказано, че намалява окисляването на LDL холестерола.
  • Фибрите, които се съдържат и в други плодове и зеленчуци, също могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола.
  • Фитостеролите, открити в боровинките и други здравословни храни, са показали в проучвания, че леко понижават нивата на LDL холестерола.
  • Смята се, че ресвератролът понижава нивата на липидите чрез насочване към холестерил естер трансферен протеин (CETP). Когато този протеин не функционира правилно, нивата на вашите липиди може да се повишат.

Трябва ли да включите боровинки във вашата диета за понижаване на липидите?


Въпреки че не е известно дали боровинките определено могат да понижат холестерола и триглицеридите, те съдържат много полезни хранителни вещества, които могат да помогнат за подобряване на цялостното здраве. Освен това боровинките се считат за благоприятна за холестерола храна, те са с високо съдържание на понижаващи LDL фибри и фитостероли, като същевременно са с ниско съдържание на наситени мазнини. Има много начини да включите този вкусен плод във вашата диета за понижаване на холестерола, включително:

  • Смесване на боровинки в любимото ви смути
  • Изяждане на шепа обикновени боровинки като бърза закуска
  • Като използвате боровинки като топинг за овесена каша или кисело мляко за закуска
  • Включване на боровинки в други ястия, като например използване на пюре от боровинки като гарнитура или смесени в гарнитура, можете дори да ги добавите към нискомаслен десерт

Ако не харесвате вкуса на боровинките, има вариант да вземете добавка, съдържаща боровинки или екстракт от здравословните им химикали. Въпреки това, трябва да се уверите, че говорите с вашия лекар, започвайки добавка с боровинки. Някои добавки, съдържащи боровинки, може да съдържат други продукти, които могат да взаимодействат с определени лекарства, които приемате, или да влошат определени медицински състояния.

Натурален продукт, който има изключително благоприятен ефект в борбата с така наречение “лош” холестерол е Трибор алфа. Чистия извлек от бабини зъби спомага за изчистването на кръвоносните съдове.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни