Наркотични вещества – вреди и лечение – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
аркотични вещества Академия Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

За най-голямо съжаление можем да констатираме, че напоследък в България зачестиха пътните инциденти, предизвиквани от водачи, употребили наркотични вещества и алкохол. В тази връзка отново в „Академия Здравитал“ гостува доц. Соня Тотева. Тя е психиатър и се занимава с лечение от зависимости, председател е на Българска асоциация за профилактика на наркоманиите (БАПН).

В процеса на разговора специалистите обърнаха внимание на тестовете, които се организират от контролните органи и какво може да се обърка при проверките. Неслучайно в последните дни самите полицаи биват контролирани, за да може тяхната работа да е качествена и безопасна.

Лекарства и тестове

Наркотични вещества – вреди и лечение - Академия Здравитал

За начало на разговора се дискутираха възможностите, при които, ако някой човек взема определени лекарства (сънотворни, антидепресанти например) и му се направи наркотичен тест на пътя, резултатът да излезе положителен. Такива тестове биват продавани в аптеките, а пробата се осъществява посредством даване на урина или слюнка – говорим за непрецизни резултати. Проблемът става още по-сериозен за хората, които злоупотребяват с консумацията на съответните медикаменти.

„Ензимите, които разграждат алкохол и наркотични вещества, са в различна концентрация при хорат. Много са индивидуални. При някой хора след 2-3 часа пробата е отрицателна. При други има дефицитна алкохолна дехидрогеназа и тогава могат да бъдат положителни на алкохол в продължение на три-четири дни.“

Доцент Тотева

Проблемът с „фалшиво-положителните“ тестове е сериозен. Много хора вземат бензодиазепини, барбитурати за лечение на основните болести. Ако на някой му се случи нещо подобно, има право да изиска от контролните органи да му се направи кръвна проба, която е по-точна и обективна.

В България обаче има само два центъра за кръвно изследване на наркотик –  болница „Пирогов“ и Военна болница – гр. София. Проблемът е, че резултатите излизат след шест до девет месеца. Ако стойностите на човек след консумация на алкохол са около 1,2 промила, обикновено са нужни приблизително 24 часа за разграждане в организма.

Принудително лечение

Наркотични вещества – вреди и лечение - Академия Здравитал 2

След 1996 година в България е изключително трудно да се постанови принудително лечение за наркомани и алкохолици, районните съдилища почти отказват да издават такива „заповеди“. От 2005г. В закона за здравето са дадени условията, при които може да се осъществи недоброволна терапия – всъщност се изисква само доказана психоза в следствие на алкохол и наркотици, извършване на криминално деяние.

Бензодиазепини и барбитурати

Наркотични вещества – вреди и лечение - Академия Здравитал 3

Барбитуратите са група от вещества, които подсилват ефектна на невромедиаторите, отговорни за успокоението. В средна консумативна доза имат сънотворен ефект. При прекалена консумация е възможно да се стигне до замаяност, лесна умора, намалена концентрация, липса на внимание. Бензодиазепините са група лекарства за подобряване на съня, намаляване на тревогата и безпокойството, действат и за пристъпи на епилепсия.

Доцент Тотева даде пример за зрителите на „Академия Здравитал“ кои видове медикаменти са най-рискови към положителен наркотичен тест. Сред често използваните продукти са диазепам, лексотан – тук всичко зависи от приеманите количества и човешкия метаболизъм. Специалистката даде пример от своята практика как при тежка алкохолна абстиненция пациенти пият по 10 диазепама.

По мнението на специалистката друг проблем е, че у нас се употребяват евтини, некачествени варианти на алкохолните продукти. Тук акцентът пада към метиловия алкохол, който е много вреден за мозъка и очния нерв – стигаме до ослепяване. В момента има засилен контрол, спрямо продажбата и качеството на ракията и водката в магазините. Когато човек прави ракия в домашни условия, вероятността да има метилов алкохол е повишена. Първоначално като здравословен проблем се появява полиневропатия, забавяне на мисловния процес, фиксацията, активното внимание.

Широко-разпространени наркотици в България

Наркотични вещества – вреди и лечение - Академия Здравитал 4

Трудно е да бъде проследена веднага появата на нови наркотични вещества у нас. По наблюдения на председателя на БАПН в последните години широко биват разпространени амфетаними и метамфетимини, канабис.

Метамфетаминът е синтетичен наркотик, приемащ се перорално. Стимулира се централната нервна система, има психическа възбуда, повишена агресивност, учестяване на сърдечната дейност – риск за излизане от ритъм. Тези наркотици могат да се приемат чрез смъркане, пушене, инжекции.

Употребата не хероин е намаляла, отбелязваме като позитивна констатация. От гледна точка на марихуаната, една евентуална легализация за в бъдеще за медицински цели, би могла да намали до голяма степен употребата, търговията и продажбата на всичко това трябва да има контрол. Приемането на кокаин, особено при по-възрастни хора, увеличава риска от сърдечен инфаркт. В медицинските среди вече често се говори за полинаркомания при подрастващите, тоест комбинация на алкохол, канабис и амфетамини.

Важно е да се потърси помощ

Наркотични вещества – вреди и лечение - Академия Здравитал 5

„Винаги съм се учудвала, особено през последните четири години откакто работя главно с пациенти, защо има такъв страх към психиатрията. Общо взето много се страхуват хората да се обръщат към психолози, психиатри. Вече има достатъчно честни и държавни структури за помощ. Бих искала да кажа, че няма нищо страшно да търсят консултация, а не да се стига до фатални инциденти или да се получат психози, тежки соматични проблеми, тежки полиневропатии, защото вече не могат да ходят, не могат да дишат и тогава се обръщат за лечение или при инциденти с полицията. Мисля, че българинът трябва да има по-голяма култура и да гледа по-сериозно на тези проблеми.“

доцент Соня Тотева

Към младите доцент Соня Тотева даде съвет да не подценяват опасното действие на марихуаната, на алкохола и в същото време да търсят по-здравословни занимания.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11122,11232,8034,7348,4323″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”8788,559,568,2191,2200,2187,8873″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни