Мурсалски чай – билка с лечебна сила и ценни съставки за дълголетие

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Мурсалски чай - билка с лечебна сила и ценни съставки за дълголетие

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Мурсалски чай или още наричан Sideritis Scardica е едно от най-известните билкови чудеса на България. Има силно антиоксидантно, противовъзпалително, антианемично действие и осигурява много ценни вещества за подпомагане на имунитета и алкализиране на организма. Флорални, цитрусови, сладки и леко земни нотки се преплитат в това пиршество за сетивата, за което ще Ви разкажем повече в следващите редове.

Мурсалски чай – какво всъщност представлява?

Мурсалският чай е наричан „чаят на дълголетието” и е изключително ценен като състав – осигурява много полезни растителни пигменти, етерични масла, минерали, танини и други компоненти. Може би това е една от тайните на дълголетието на хората, населяващи Родопите в България, наред с киселото мляко и изворната вода.

mursalski-chay-bilka-s-lechebna-sila-i-tsenni-sastavki-za-dalgoletie-zdravital

Kакво е толкова специалното на този чай и защо си струва да го опитате?

Мурсалският чай е рядка и много ценена билка – включен е и в Червената книга на Република България. Тя е богат на флавоноиди, терпени и етерични масла, иридоиди, кумарини и стероли и не съдържа кофеин, което я прави изключително полезна.

Въпреки че много хора на Запад не са запознати с билката, тя се използва от векове на Балканите, в Гърция и части от Средиземноморието, където расте в дивата природа. В различните страни е известна с различни имена, включително Планински чай, Μαλωτίρα (Гърция), Мурсалски чай (в Родопите на България), Пирински чай (в Пиринския регион на България) , Ironwort, Shepherd’s Tea, Bergtee (Германия).

Етеричните масла – лек за справяне с тревожността>>

Мурсалски чай - билка с лечебна сила и ценни съставки за дълголетие 2

Интересен факт е, че името “Siderritis” произлиза от гръцката дума “sideros”, което означава “желязо”. В древното минало думата “Сидеритис” се използвала за растения, използвани за лечение на рани, причинени от железни оръжия по време на битки.

Що се отнася до вкуса и аромата, чаят има много силен и специфичен сладък вкус. При приготвяне има и леки ментови нотки, които му придават тонизиращ завършек. Ароматът е приятен и лек, без натрапчивост, характерна за черния чай за сравнение.

Мурсалски чай - билка с лечебна сила и ценни съставки за дълголетие 3

Интересен факт за мурсалския чай е, че отдавна се използва от родопчани, които са известни със своето дълголетие, добро здраве и жизненост. Освен тонизиращо действие, мурсалският чай има и общоукрепващо, противоанемично, противомикробно и противовъзпалително действие. Този чай помага за намаляване на кръвното налягане и по този начин намалява риска от инфаркт и инсулт. Някои от съставките му могат да помогнат за предотвратяване на развитието на ракови клетки и развитието на атеросклероза.

Високо кръвно налягане – 5 неправилни твърдения>>

Д-р Анатолий Аликовски, уролог от гр. Смолян, неведнъж се е изказвал в подкрепа на мурсалския чай. В своите медицински изследвания д-р Аликовски идентифицира благоприятния ефект на защитеното растение Sideritis Scardica при следните здравословни проблеми:

  • Остър и хроничен бронхит, ларингит;
  • Остър колит и хроничен гастрит;
  • Хранително отравяне;
  • Камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност;
  • Рак на простатата;
  • Безплодие при мъже и жени.

Легендата за мурсалския чай

Връх Мурсалица се намира в Родопите. Легендата разказва, че мурсалският чай расте на мястото, където са капнали сълзите на Орфей, когато е търсил любимата си Евридика. На това място се среща и тази лечебна билка в природата. От векове се говори че е магическа и лекува всичко.

Полезни съставки на мурсалския чай

Планинският чай, както споменахме, е изключително популярен на Балканите и се използва най-често през есенно-зимния сезон при настинки, грип и други вируси. Запарката от надземните части на Sideritis Scardica се използва главно като отхрачващо средство за лечение на бронхит и бронхиална астма, настинка, белодробен емфизем и ангина пекторис. Чаят подпомага храносмилането, имунната система, може да облекчи леко безпокойство, действа като силен антиоксидант в тялото и освен това е отлично противовъзпалително средство.

Какво да правите или да не правите при първи признаци на грип?>>

Мурсалски чай - билка с лечебна сила и ценни съставки за дълголетие 5

Мурсалският чай има и много други полезни свойства благодарение на своя състав. Неговият витаминен профил е наистина уникален и е много ефективен при лечението на хронични заболявания. Назад във времето в Древен Египет местни лечители успешно са го използвали като средство за лечение на безплодие при мъжете.

Ето и пълния състав на Мурсалски чай, който осигурява тези обширни ползи за организма:

  • Флавоноиди – основните активни вещества с антимикробно и антиоксидантно действие в мурсалския чай, което допринася за благоприятното му действие. Помагат с мощен пречистващ ефект, допринасят за извеждането на токсини, алергени, отрови от организма и подобряват цялостната детоксикация;
  • Витамини E, C, D – ключови витамини за здравето на имунната система през всеки сезон и особено през есенните и зимните месеци, когато е трудно да си набавим витамин D от слънцето.
  • Етерични масла – етеричните масла в планинския чай се състоят от множество доминиращи съединения, главно монотерпени и сесквитерпени, които спомагат за подобряване на преноса на кислород в тялото и защитават на клетъчно ниво;
  • Аминокиселини – допринасят за подобряване на настроението, когнитивните способности, храносмилането и поддържането на киселинно-алкалния баланс;
  • 23 минерала и микроелемента – желязо, мед, селен, натрий, цинк, калий, йод и други от ключово значение за хормоналния баланс, нервната и мозъчната система, опорно-двигателния апарат и правилния растеж и развитие;
  • Танини – повишават еластичността на кръвоносните съдове и вените и подпомагат нормалното храносмилане;
  • Иридоиди – естествени антисептици, които помагат в борбата с бактериите и вирусите, предпазвайки тялото от оксидативен стрес и клетъчни увреждания.
  • Феноли – някои видове имат невропротективно действие, помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак и деменция.

Важни области на действие на билката

Видът Sideritis е широко изследван от учените в различни страни. Изследване, проведено в Югоизточна Европа и Турция с участието на български учени, изследва антиоксидантните ефекти. Резултатите показват, че Sideritis има защитни химични свойства, които се борят с увреждането на клетките, причиняващи рак.

Друго проучване доказва превенцията срещу загуба на паметта и ефективността срещу често срещани и опасни щамове на бактерии и гъбички, като Escherichia coli, Staphylococcus и Candida.

Мурсалски чай - билка с лечебна сила и ценни съставки за дълголетие 6

И не на последно място е доказано, че Мурсаслкият чай помага за лечението на болестта на Алцхаймер, както като лек, така и като превенция. Екстрактите от Sideritis scardica демонстрират фармакологична активност срещу характеристиките на болестта на Алцхаймер, което може да бъде от изключителна полза за намаляване или ограничаване на когнитивния спад при пациентите.

10 ранни признака на болестта Алцхаймер>>

Как се приготвя Мурсалски чай?

Има няколко важни фактора, които трябва да имате предвид при приготвянето на Мурсалски чай – количеството вода и времето за варене. Ще Ви покажем две различни техники – първата е за бързо изваряване, а втората е малко по-сложна процедура. Имайте предвид, че чая приготвен в домашни условия има по – слаб ефект върху организма, заради унищожаването на част от полезните хранителни вещества.

Независимо от начина на приготвяне, в никакъв случай не трябва да приготвяте чая в микровълнова печка или да загрявате водата в такъв уред. Причината е, че приготвянето на чая по този начин унищожава всички полезни хранителни вещества в растението. Загрята в микровълнова фурна вода не позволява да се постигне необходимото време за кипене и накисване. Нашата препоръка е, ако решите все пак да го приготвяте в домашни условия, да използвате изворна вода за приготвяне на чай и също така да избягвате използването на чешмяна или дестилирана вода.

Мурсалски Чай за Белите Дробове и Простатата - Течен

От Здравитал сме създали билковия продукт Мурсалски чай като сме запазили всичките полезни свойства на продукта със специфични методи при създаването му. Повече за продукта може да прочетете ТУК.

Мурсалски чай - билка с лечебна сила и ценни съставки за дълголетие 7

Ето двата начина на приготвяне, които да опитате у дома:

Бърз начин на приготвяне (за 2 чаши чай):

  1. В неръждаема тенджера или стъклена тенджера кипнете 2 чаши изворна вода;
  2. Добавете 1 до 1-1/2 стръка чай;
  3. Гответе 30 секунди и изключете котлона;
  4. Оставете за 5-7 минути преди да изпиете.

Традиционен метод на приготвяне (за 2 чаши чай):

  • В тенджера от неръждаема стомана или стъклена чаша кипнете 2 чаши изворна вода;
  • Добавете 2 стръка чай;
  • Гответе минимум 2 минути или максимум 5 минути;
  • Изключете котлона и оставете чая да престои 20 минути, преди да го изпиете.

По желание може да добавите тръстикова захар, мед или друг естествен подсладител за повече сладост.

Заключение

Мурсалският чай е уникална билкова добавка, която е пълна с полезни антиоксиданти и минерали. Тя се използва в традиционната медицина за укрепване на здравето и жизнеността. Опитайте го още днес, за да подсилите имунитета си и да подобрите цялостното си здраве! Освен това е изцяло натурален и безопасен за употреба! Доверете се на Здравитал , за да Ви осигури най-добрата натурална добавка за вашите нужди.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни